Donker Water
Mysterie & detective

Donker Water: “Een verhaal vol intriges, geheimen en dubbele gezichten”

Wanneer heden en verleden gelijkenis vertonen, raakt misdaad-journaliste Ellen Tamn verwikkelt in een voor haar aangrijpend onderzoek. Van wie is het zwaar toegetakelde lichaam dat gevonden wordt in Sörmland? Waarom wordt er zo geheimzinnig gedaan door de bewoners van het idyllische dorpje? Voor Ellen, die op zoek gaat naar antwoorden uit haar verleden, wordt het persoonlijk. Krijgt zij haar antwoorden? Of trekken de traumatische herinneringen uit haar jeugd haar alleen maar verder naar beneden?

Hooggespannen verwachtingen
De in Stockholm wonende schrijfster, Mikaela Bley debuteert in 2016 met haar thriller Dochter vermist. Nu komt ze terug met een vervolg. Hooggespannen verwachtingen. Het debuut van Bley wist mij te verrassen. Hopelijk beleef ik met Donker water weer heerlijke leesmomenten.

Mysterieus en ongrijpbaar
Donker Water neemt je mee naar Sörmland, de plaats waar misdaadjournalist Ellen Tamn is opgegroeid. Het begin is even wennen. De drie verschillende personages Ellen, Hanna, en Alexandra vertellen allen hun eigen verhaal. Hierdoor heb ik in het begin geen idee waar het verhaal heen gaat, wat ze met elkaar gemeen hebben en lijk ik soms even de weg kwijt te raken. Dit geeft het boek wel de trekkende spanning die een echte thrillerlezer zo waardeert.
Ellen is zoekende naar de waarheid over het overlijden van haar zusje en nog bezig met het verwerken van een trauma uit het eerdere deel Dochter vermist. Dit maakt het mysterieus en ongrijpbaar. Wanneer je dan ook verder in het verhaal komt, vallen de puzzelstukjes in elkaar en raak je meer en meer gevangen in de pengreep van Mikaela Bley. Het wat onrustige begin lijkt weg te vagen.
De verschillende personages lijken soms erg onbetrouwbaar, maar zijn zeker intrigerend. Zij geven het verhaal een extra dimensie.

"Als gezegd gezegd is en gedaan gedaan. Als je niet langer ‘sorry’ of ‘ik hou van jou’ kunt zeggen. De dood betekende ‘nooit’ meer’" – Mikaela Bley

Lees wel het 1e deel
De verhaallijn uit het eerdere deel wordt wel uitgelicht, maar het is wellicht slim om het 1e deel ook te lezen. De boeken kun je op zich heel goed los van elkaar lezen, maar om het verhaal compleet te krijgen is het aan te raden om deze op volgorde te lezen.

Zoektocht naar de waarheid
In Donker water neemt Mikaela Bley je mee op de zoektocht naar de waarheid, welke ver te zoeken is in het Zweedse dorpje. Met haar plottwisten, haar intrigerende karakters en de verhaallijn waarbij niets is wat het lijkt en je niemand meer vertrouwt, weet Bley je geboeid te houden tot het verassende einde. Eenmaal begonnen in Donker Water, is stoppen geen optie meer.

Bley overtreft zichzelf, Donker Water is een volwaardige opvolger van een sterk debuut. Dit smaakt naar meer.