01 Janneke Siebelink
Toplijsten

Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld

Onze Hoofdredacteur Boeken, Janneke Siebelink, schrijft wekelijks een column voor Wendy online. Deze keer schrijft ze over de lente.

Bijna, we zijn er bijna! Op 20 maart, om 05:30 begint de lente!

De lente is aangebroken en dat is voor veel vrouwen de aanleiding om hun kledingkast eens grondig op te ruimen. Dit blijkt uit een onderzoek van mode- en beautywebsite Styletoday onder 267 lezeressen waarin gevraagd werd naar de verschillende momenten van opruimwoede in hun kledingkast.

Voor 82 procent is de komst van de lente de aanleiding om eens grondig door de kleding te gaan. Iets meer dan de helft van de ondervraagden ruimt haar kledingkast overigens meerdere keren per jaar op en 31 procent doet dit zelfs elke maand. Dat het opruimen iets doet met het humeur blijkt wel uit de reacties: 32 procent zegt een 'opgeruimd humeur' te krijgen van een opgeruimde kledingkast, 28 procent krijgt zin om te shoppen en 17 procent wordt vooral blij van de teruggevonden kleding.

Echt kleding weggooien is er niet bij, 32 procent is bang daar spijt van te krijgen. Als er iets wordt weggegooid dan zijn het vooral sokken en ondergoed.

De houdbaarheidsdatum van een kledingstuk is niet lang, 32 procent van de lezeressen zegt geen enkel kledingstuk langer dan drie jaar te dragen omdat ze vindt dat kleding uit de mode raakt of tegen die tijd echt afgedragen is.

01 Lente

Nog meer boeken om te leren opruimen, stil te zitten, te shinen, te focussen & te Zijn:

Opgeruimd! – Marie Kondo

De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Met een wachtlijst van drie maanden is haar KonMari-methode voor opruimen, keuzes maken en organiseren een internationaal fenomeen. Ze helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen.

Leer ons stil te zitten – Tim Parks

Als iemand sceptisch was betreffende de helende kracht van meditatie, dan was deze schrijver het wel. Maar wanneer Parks wordt gekweld door pijn die niemand lijkt te kunnen verklaren of verhelpen, wordt hij gedwongen een paar harde waarheden over de relatie tussen lichaam en geest, over onze hectische samenleving en over zijn schrijverschap onder ogen te zien. Tot zijn eigen verbazing vindt hij verlichting in het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

De Sparkle – Sietse Bakker

Door één ogenschijnlijk onbelangrijk moment waardoor zijn leven een totaal andere wending nam, vroeg Sietse Bakker zich af: Wat zijn eigenlijk de details die in het leven het verschil maken tussen falen en slagen? Geïnspireerd door het butterfly-effect – elke kleine verandering kan grote gevolgen hebben – neemt De Sparkle je mee op de zoektocht naar de details die het verschil maken in je leven, je omgeving en de wereld.

Voorsprong door focus – Rasmus Hougaard

We denken allemaal dat we kunnen multitasken, maar in werkelijkheid verschuiven we onze concentratie steeds van het ene naar het andere project, waardoor geen enkele taak onze volledige aandacht krijgt. In Voorsprong door focus leert Hougaard je hoe je het beste uit jezelf kunt halen op de werkvloer en hoe je je beter kunt focussen op je diverse taken zodat je niet constant wordt afgeleid door e-mails, tekstberichten, deadlines, (geluiden van) telefoons en vergaderingen.

Waar je gaat daar ben je – Jon Kabat-Zinn

Een boek om altijd bij je te dragen. Meditatie is een levenskunst, een methode die het mogelijk maakt te genieten en vredig aanwezig te zijn bij alles wat je doet, waar dan ook, iedere dag weer. Dit boek laat zien hoe meditatie een deel van je dagelijks leven kan zijn. De auteur leert de beginner én de geoefende zich open te stellen voor de rijkdom van ieder moment.