Eeuwige Jeugd Op Achtergrond
Recensies

Eeuwige jeugd: “Beeldend geschreven misdaadverhaal”

Tijdens een fundraisingdiner van de Venetiaanse Beau Monde raakt commissario Brunetti in gesprek met de oude Contessa Lando-Continui over haar kleindochter die op vijftienjarige leeftijd bijna verdronk en daardoor hersenbeschadiging opliep. Ze heeft zich nooit neergelegd bij dit drama en zoekt antwoorden op haar vragen. Brunetti belooft uit medelijden met de Contessa de zaak nog eens te bekijken, en ontdekt dat er inderdaad een zaak is. Te midden van de dagelijkse drukte van het Venetiaanse leven, tekent zich het verhaal af van een vrouw die door het noodlot gevangen raakte in een eeuwige jeugd.

Opgeloste zaak
De achterflap maakte me erg nieuwsgierig naar het verhaal. Ik verwachtte een erg spannend verhaal met een zaak die opgelost zou worden en waar je continu op het verkeerde been gezet zou worden. Het verhaal kwam trager op gang dan ik verwacht had. Het kabbelt voort, maar er is geen grote plottwist. Wat ik minder geloofwaardig vond, is dat Brunetti met weinig inspanning uiteindelijk de zaak weet op te lossen. Het einde is dan ook wat abrupt. In een paar pagina’s wordt de zaak opgelost.

Beeldende schrijfstijl
De schrijfstijl van Donna Leon is er een die me ook wel aanspreekt. Wel had de schrijfstijl van het oplossen van de zaak van mij wat vlotter gemogen. De beschrijving van de stad, haar mensen en de personages in het verhaal vond ik mooi. Ik had meteen sympathie voor commissario Brunetti. Een sympathieke man, normaal, intelligent. Het gezinsleven dat beschreven wordt, lijkt haast perfect. Zijn vrouw zet heerlijke maaltijden op tafel en hij heeft twee modelkinderen. De manier waarop Donna Leon de verschillende personages neerzet in het boek, maakt het een levendig verhaal. Je kunt je identificeren met bepaalde personen en ziet bepaalde situaties ook echt voor je.

Mooi boek met een beetje spanning
Eeuwige jeugd is een voortkabbelend verhaal dat even op gang moet komen en naar een oplossing van de zaak toewerkt. De beeldende schrijfstijl van Leon zorgt dat je je perfect kunt inleven in de omgeving en situaties in het boek die zich afspelen. Ik waande me af en toe in Venetië en kon me ook goed verplaatsen in de situaties die zich thuis of op het commissariaat afspeelden.

Voor mensen die een mooi verhaal met een klein beetje spanning zoeken, is dit boek aan te raden.

Jeroen

Mijn naam is Jeroen Mulder en ik werk in het dagelijks leven als webspecialist voor een grote retailer. Naast mijn werk lees ik erg graag (en soms ook héél veel) en mag ik ook graag schrijven. Het schrijven van boekenrecensies is dus het beste van twee werelden. Naast boeken ben ik ook nog gek van films, series games en muziek.