Manager 454866 960 720
Managementboeken

Elke dag Champagne - Handboek voor vrouwen die starten met leidinggeven

Annemarijke van Etten (1974) is een ervaren interimmanager en moeder van twee kinderen. Als praktisch strateeg zet ze het liefst mensen en teams in hun kracht. Ze heeft oog voor mens en resultaat en is sterk voorstander van een eerlijke en transparante stijl van leidinggeven. Ze geeft lezingen en presentaties over vrouwelijk leiderschap en wil met dit handboek meer vrouwen enthousiasmeren en faciliteren om te genieten van het vak dat leidinggeven heet.

Leiderschap en het boek

Je boek gaat over leiderschap bij vrouwen. Wat is leiderschap volgens jou?
Leiderschap is voor mij het vermogen om mensen bewust te laten worden van hun eigen potentie en bijdrage die zij als professional kunnen leveren aan een gezamenlijk resultaat. Het is een prachtig beroep, waarbij de krachten van de mensen centraal staan voor mij. Ik vind dat een leider onvoorwaardelijk vertrouwen mag hebben in haar team, de vrijheid creëert om mensen te laten bewegen in de goede richting, begrip toont en goed luistert naar de mensen in haar team.

Waar komt jouw fascinatie voor leiderschap vandaan?
Ik vind het een bijzonder vak, hoe raak je de intrinsieke motivatie van een medewerker? De ene medewerker is de andere niet. Ieder individu heeft een ander beeld bij leiderschap en andere behoefte aan wel/geen ondersteuning. Als leider is het aan jou omdat goed aan te voelen en op een juiste manier mee om te gaan. Dat levert vaak mooie gesprekken op. Een goede leidinggevende ziet de krachten van een ander, is in staan om mensen in beweging te zetten en weet precies de punten bij mensen om hen te motiveren in het werk.

Welke gedachte zit er achter de titel Elke dag champagne?
Het is voor mij een fijne gedachte om het leven niet altijd zo serieus te nemen en de mijlpalen van je successen te vieren. Die successen vier je dan met het team, want er zijn altijd meerdere mensen betrokken bij een succes. Daarnaast associeer ik champagne met het beeld van een vrouw, want het drinken van champagne heeft een vrouwelijk tintje.

Cover Elke Dag

Doel en schrijfproces

Kun je kort vertellen waar dit boek over gaat?
Elke dag champagne is een praktisch handboek voor de startende leidinggevende. Hoe benut je je eerste 100 dagen optimaal? Welke stijl van leidinggeven kies je? Hoe haal je het beste uit je team? En hoe hou je werk en privé in balans? Dit boek helpt je om je successen te vieren en biedt talloze adviezen om de dagelijks uitdagingen van het leidinggeven aan te gaan. Vier doorgewinterde vrouwelijke leiders vertellen openhartig over hun belangrijkste valkuilen en inzichten.

Wat is het doel van dit boek?
Het doel van mijn boek is starters de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen en meer lef te tonen. Hoe meer jonge vrouwen starten met leidinggeven en binnenboord blijven als leidinggevende, hoe beter. Dan creëren we gezamenlijk meer vrouwen aan de top binnen nu en 10 jaar!

Je hebt een indrukwekkend CV, waarbij vele leiderschap gerelateerde banen op staan. Waarom besloot je al je tips om te zetten in een boek?
Het boek is een praktisch handboek, waarbij ik een groter bereik wilde creëren. Mijn tips bereikte voordat ik het boek had alleen de teams waar ik mee mocht werken. Nu zijn ze bereikbaar voor een grotere doelgroep. Het is aan de lezer om die tips te gebruiken die bij je passen. Niet alle tips spreken iedereen aan.

Hoe is het schrijfproces verlopen?
In januari 2015 ben ik op de cursus ‘Hoe schrijf ik een boek?’ gegaan. Daarnaast had ik twee keer tien dagen in Spanje om het schrijfproces op te zetten. De rest van de uren sprokkelde ik in de weekenden en avonduren bijelkaar.

Authentiek leiderschap en de keuzes

Heb je bepaalde keuzes wel of niet gemaakt in het boek?
In het begin schreef ik heel feitelijk, omdat ik het idee had ik veel moest uitleggen en aantonen. De vele onderzoeken en cijfers vlogen je als lezer om de oren en ik had al snel door dat niet het juiste was. Ik heb het aangepast en ben meer in gegaan op hoe het komt dat er iets op die manier verloopt, waarom er dingen gebeuren hoe je het kan aanpakken. De feiten gingen meer naar de achtergrond. Deze verandering heeft er voor gezorgd dat het nu een echt praktisch handboek is geworden, waarbij strategie en adviezen centraal staan.

Waarom heb je er voor gekozen om de desbetreffende vier topvrouwen te interviewen?
In het begin had ik al direct het idee om mensen te interviewen, zodat het niet alleen een boek zou zijn met mijn meningen, kennis en kijk er op. Via een interne opdracht kwam ik deze vier inspirerende vrouwen tegen. Zij zijn motiverend, hebben alle goede posities in het bedrijfsleven en weten mensen te raken met de mooie boodschappen en adviezen.

Authentiek leiderschap en dicht bij jezelf blijven tijdens het leidinggeven vind je belangrijk. Kun je daar wat meer toelichting over geven?
Deze vorm van leiderschap is voor mij enige manier om verbinding te leggen. Authentiek leiderschap heeft te maken met het contact leggen met anderen, waarbij een gevoelskwestie en eerlijkheid van belang is. Vrouwen zijn daarin in hun voordeel; bij vrouwen is het buikgevoel en de intuïtie sterker ontwikkeld dan bij de gemiddelde man . Als je als vrouw je intuitie erkent, herkent en durft in te zetten kom je snel bij de puurste vorm van eerlijkheid en leiderschap. Mannen tonen daarentegen meer lef en laten zaken makkelijker van zich afglijden. Daar zijn zij in hun voordeel.

‘De cases uit de praktijk, de variatie in oefeningen en de tips maken dat ik op een andere manier naar het vak van leidinggeven ben gaan kijken. En het boek leest makkelijk weg.’ Sanne Biesters (27)

‘Waardevol dat jonge vrouwen worden aangemoedigd om te starten met leidinggeven en door te groeien naar de top.’ Hetty van Ee, algemeen directeur Ormit

Advies en plannen voor 2017

Ik kan me voorstellen dat dit als een studieboek wordt gezien voor de mensen die bijvoorbeeld Communicatie of marketing studeren, omdat jij wil richten op de vrouwelijke, startende leidinggevenden. Heb jij dit beeld ook voor ogen?
Tijdens het schrijven had ik gelijk dit beeld voor ogen, maar nu het boek er is krijg ik steeds meer aanvragen. De aanvragen variëren van kerstgeschenken, vrouwen netwerken binnen bedrijven, management trainees en studenten. Die laatste groep is benaderd door de Hogeschool van Utrecht, want zij willen dit boek op de boekenlijst zetten van de opleiding Communicatie. Kortom, het is divers en voor iedereen bedoeld.

Wat is het belangrijkste advies dat jij een vrouw tijdens haar leiderschap wil meegeven?
Het belangrijkste advies komt voort uit het antwoord wat ik al eerder aangaf vertrouw op jezelf en.

  • Herken
  • Erken
  • Durf te benoemen

Welke trends en ontwikkelingen zie jij in 2017 op het gebied van leidinggeven en vrouwelijke leiders?
Een van de trends die ik zie is dat bedrijven steeds meer op zoek zijn naar samengestelde teams. Waarbij de focus niet alleen ligt op man/vrouw verhouding maar ook feminiene/masculiene verhouding (meer daarover in mijn boek)

Het einde van het jaar is bijna in zicht. Wat zijn jouw plannen op het gebied van schrijven voor het jaar 2017?
In 2017 wil ik meer de rol overnemen als spreker tijdens de masterclasses voor vrouwen. Een tweede handboek is ook een leuk concept, waarbij ik mij ga richten op mannen & vrouwen.

Anniek Thumb
Anniek