Erken Mij Header
Literaire thrillers

Erken mij & andere wraakverhalen: snel en compact

Hoewel Helma Koot een roman en chicklit op zijn tijd niet versmaadt, ligt haar hart toch bij thrillers in de breedste zin van het woord.

De stagiaire

Voor deze bundel heeft Verhoef de al eerder gepubliceerde verhalen ’Na sluitingstijd’, ‘Erken mij’ en ‘Offline’ gereviseerd. Nieuw is het verhaal ‘De stagiaire’, dat zij speciaal voor deze bundel schreef. Het thema in alle verhalen is wraak. Ze omschrijft het in haar voorwoord als volgt: ‘wraak nemen mag dan onbeschaafd en onverstandig zijn, maar het voelt nu eenmaal fijn, al is het maar af en toe op papier’. En dat levert voor de lezer een paar mooie verhalen op over nietsontziende wraakzucht op waarin de wreker misschien ook wel slachtoffer is en de waarheid nooit zwart/wit.

Spannend en vermakelijk

Het eerste verhaal in de bundel is ‘Na sluitingstijd’. Het echtpaar Charles en Elsa zijn na het faillissement van Charles meubelstoffeerderij samen de woonwinkel The Art of Living begonnen. Al direct op de tweede pagina is duidelijk dat Charles weinig goeds voor Elsa in petto heeft. Hoewel de plot enigszins voorspelbaar is, slaagt Verhoef er in om in slechts 20 pagina’s een onderhoudende en vermakelijke thriller neer te zetten.

Erken Mij 936

Tweede en derde verhaal

Gekoeioneerd en getreiterd
En dat geldt ook voor het tweede verhaal in de bundel: het nog niet eerder gepubliceerde ‘De stagiaire’. De stagiaire - waar het over gaat is - Anne die op haar stageadres bij Van Broeckhuysen Uitgevers wordt gekoeioneerd en getreiterd door redacteuren Melanie, Annechien en Gaby. Het verhaal wordt afwisselend in heden en verleden verteld vanuit Anne. Langzaam maar zeker werkt Verhoef naar de climax toe waarin de wraak van Anne zoet is. Een typisch geval van boontje komt om zijn loontje met een bevredigend ‘net goed’-gevoel tot slot.

Womanizer
Iets langer is het derde verhaal ‘Offline’, waarin womanizer William met echtgenote Brigitte een weekje op skivakantie gaat. Eis van Brigitte is dat hij zich deze ene week enkel en alleen op haar focust en volkomen offline gaat. Na zijn laatste twitterbericht ‘Poosje twexit, skiën met het vrouwtje’ levert hij zijn laptop en Iphone in en vertrekt met Brigitte naar Oostenrijk. Geweldig hoe Verhoef de zelfingenomen William beschrijft, zodat je uiteindelijk totaal geen medelijden met hem hebt, als de wraak van Brigitte hem treft. Ook hier een zeer verdiend eigen schuld, dikke bult.

Erken Mij 1800 2

Onverwachts en kwaliteit

Huiveringwekkende proloog
De bundel sluit af met de novelle ‘Erken mij’ dat Verhoef in 2009 als cadeauboekje voor de Maand van het Spannende boek schreef. Een psychologische thriller met een huiveringwekkende proloog. Hoofdpersoon is Daphne die na een burn-out hulp zoekt bij psycholoog Etienne. Zij wordt stapelverliefd op hem en accepteert zijn uitnodiging voor een weekendje Parijs als afsluiting van de behandeling. Wat een romantisch gezellig weekendje weg moet zijn verandert in een nachtmerrie als ze worden gestalkt door Tom de Waard. In dit langere verhaal is er meer ruimte om de karakters uit te werken. Etienne, als de narcistische therapeut die het niet zo nauw neemt met zijn beroepsethiek, Daphne, als de labiele vrouw met een nog steeds onverwerkte traumatische gebeurtenis uit haar vroege tienerjaren, en de alcoholische Tom de Waard, die hen blijft achtervolgen. Een geweldig verhaal met een volkomen onverwacht plot waarin Daphne voor eens en voor altijd afrekent met zowel het heden als het verleden en eindelijk de erkenning opeist die zij verdient.

Ingenomen, vreemdgaande egoist
Verhoef heeft een prettige schrijfstijl waarmee je direct het verhaal wordt ingetrokken. De eerste drie verhalen zijn snel en compact geschreven, zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit. Natuurlijk is er iets minder ruimte om de karakters breed neer te zetten, maar toch slaagt Verhoef erin om de essentie van de karakters ook in de kortere verhalen goed neer te zetten. Bijvoorbeeld in ‘Off Line’ is al snel duidelijk dat William een enorm met zichzelf ingenomen, vreemdgaande egoïst is die zijn volgers op Twitter, Facebook en Instagram belangrijker vindt dan zijn eigen vrouw. Ook in ‘De stagiaire’ zijn de drie vrouwelijke redacteuren valse krengen, waar je direct een hekel aan hebt. Hoewel alle verhalen boeien vanaf de eerste pagina is psychologisch gezien ‘Erken mij’ toch wel het sterkst. Al met al een plezierige bundel, die zeker in de boekenkast van de fans van Esther Verhoef niet mag ontbreken.