Header explicador
Header explicador
Recensies

Explicador van Sander Pleij is een bijzonder verrassend debuut

Sander Pleij is bekend als journalist. Hij werkte tien jaar bij de Groene Amsterdammer en bij Vrij Nederland. In 2019 bracht hij zijn eerste roman uit genaamd Explicador. Pleij neemt je in zijn roman mee in het leven van S. die een manifest heeft geshreven over het geheim van het leven.

Er zit meer tussen nul en één

Explicador draait om S, zijn ouders hebben hem geen naam gegeven maar een letter. Het verhaal speelt zich af in de 24 uur waarin hij zijn manifest over het geheim van het leven naar buiten wil brengen. Zijn manifest gaat over een zelfdenkende computer, dit keer niet werkend met algoritmes, maar gevuld met ideeën van dichters, kunstenaars, schrijvers, muzikanten en filosofen. Door een infectie in zijn rug loopt de dag niet zoals de bedoeling is, maar zo komen we wel veel te weten over het opmerkelijke leven van S.

Tijdreis

De korte hoofdstukken zijn geschreven vanuit diverse perspectieven in verschillende jaren, van 1900 tot nu. Je weet in het begin niet wat er aan de hand is en waar het naartoe gaat. Ook beleef je veel flashbacks naar de jeugd van S. Sander Pleij weet de aandacht van de lezer meteen vast te houden door zowel het verhaal, maar ook door zijn schrijfstijl.

Verrassende roman

De hoofdstukken zijn geschreven als brieven, gedichten, gedachten en mails. Allemaal in eigen stijl, passend bij de tijd en persoon. Je schiet van de toekomst naar het verleden, van de stad naar het dorp en je komt steeds meer van S en zijn omgeving te weten. Explicador verrast niet alleen, maar is ook nog eens leerzaam. Het zet je aan tot nadenken en het is gewoonweg een prachtig verhaal. Ik hoop dat Sander Pleij snel een volgend boek uitbrengt, hij heeft mij met zijn debuut helemaal weten te overtuigen van zijn bijzondere schrijfkunst.

Foto Nadine
Nadine