Juiste Juiste Header Marion Bloem
Toplijsten

Top 5 favoriete kinder- en/of jeugdboeken van Marion Bloem

Marion Bloem werd geboren als tweede dochter van Alexander en Jacqueline Bloem in een gezin van vier kinderen. Haar Indisch-Nederlandse ouders waren in 1950 vanuit Indonesië naar Nederland gekomen. Haar vader was een van de overlevenden van de Junyo Maru. In 1977 studeerde zij af in klinische psychologie. In 1993 ontving zij de E. du Perronprijs voor haar hele oeuvre. Ze debuteerde als literair schrijfster in 1976 met De overgang. Ze had sinds 1972 al kinderboeken gepubliceerd, waaronder Matabia, over de aanpassing van een Indisch meisje in Nederland in de jaren vijftig, dat bekroond werd met de Ibby Prijs en de Tiger Award en vertaald werd in het Japans en in het Duits. Bij het grote publiek brak ze in 1983 door met haar literaire debuut Geen gewoon Indisch meisje. Daarna volgden vele romans, die vaak met de Nederlands Indische geschiedenis te maken hebben of met het migrantenbestaan in Nederland. Samen met Paul Kil schreef Bloem een non-fictieboek over prostaatkanker: Als je man verandert (2010). In 2012 vierde zij haar 40-jarig jubileum als auteur met de verschijning van haar grote familieroman Een meisje van honderd. Marion maakt daarnaast films, beeldende kunst en schrijft tevens kinderboeken.

Wat zijn de favoriete kinderboeken van Marion?

1.

Winnie de Poeh  -   Winnie de Poeh

Winnie de Poeh

Het eerste boek over Winnie verscheen op 14 oktober 1926 met als titel Winnie-The-Pooh. Een tweede boek verscheen in 1928 onder de titel The House at Pooh Corner (Het huis in het Poeh-hoekje). Mede door de tekeningen van Ernest Shepard zijn de verhalen onsterfelijk geworden. De eerste Nederlandse vertaling/bewerking was van de hand van Nienke van Hichtum en verscheen in 1929. In de Sovjet-Unie werd Winnie de Poeh geïmiteerd door de Sojoezmoeltfilmstudio. De boeken over Poeh worden ook door volwassenen gewaardeerd vanwege de filosofische toon van de avonturen. Via de avonturen van Poeh leren kinderen naar de wereld van alledag kijken.

Bekijk op bol.com

2.

Alice in Wonderland

Alice in Wonderland

Alice zit aan de oever van een meertje samen met haar zus, die een erg saai boek aan het lezen is. Wanneer er een pratend wit konijn langs rent, volgt Alice het tot in een konijnenhol. Na een lange val blijkt ze zich in de vreemde wereld Wonderland te bevinden. Op haar tocht door Wonderland komt ze vele merkwaardige figuren tegen, zoals de Cheshire Cat, de Maartse Haas en de wrede Hartenkoningin, personages met wie ze verwarrende gesprekken heeft. Uiteindelijk wordt ze wakker en blijkt alles een droom geweest te zijn. Alice's Adventures in Wonderland ontstond gedeeltelijk uit het verhaal dat Lewis Carroll op 4 juli 1862 vertelde tijdens een roeitochtje met Robinson Duckworth en de drie zusjes Lorina, Alice (destijds tien) en Edith Liddell, dochters van de classicus Henry George Liddell, bekend om zijn monumentale Griekse woordenboek A Greek–English Lexicon. Op aandringen van Alice begon Carroll het verhaal op te schrijven, waarmee hij volgens zijn dagboek op 10 februari 1863 klaar was. In Carrolls eigen tijd waren veel kinderboeken moralistisch, waar hij in dit boek sterk de draak mee steekt.

Bekijk op bol.com

3.

Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. En wie wil er nou niet rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd... Roald Dahl schreef al zijn boeken in een schuurtje op zijn landgoed in Great Missenden, een dorp niet ver van Londen. Het schuurtje was oud en smoezelig, en verre van luxueus. Dahl zat er in een oude, kapotte leunstoel, met zijn benen in een slaapzak rustend op een koffer. Zo zat hij iedere dag van tien uur tot halfeen te schrijven. Vervolgens ging hij lunchen en uitrusten, en van vier uur tot halfzes schreef hij weer verder. Dahl schreef altijd met een potlood op geel lijntjespapier wat hij helemaal vanuit New York (Amerika) liet komen. Wanneer zijn prullenbak met oud papier vol was, gebruikte hij het papier om een kampvuur te maken. Quentin Blake was Dahls favoriete illustrator om mee samen te werken. Zelf zegt Roald Dahl hierover: ‘Het zijn meer de tekeningen van Quentin dan mijn eigen beschrijvingen die de personages tot leven hebben gebracht.’

Bekijk op bol.com

4.

Juiste Highlight

Krassen in het tafelblad

Madelief heeft haar grootmoeder nauwelijks gekend, doordat haar moeder en haar grootmoeder niet van elkaar hielden. Maar nu komt grootvader logeren, en die praat veel over zijn vrouw. Madelief vraagt zich af waarom niemand haar oma lief vond. Ze praat veel met haar grootvader en lacht ook veel met hem. Langzamerhand komt Madelief te weten hoe het zo gelopen is met haar grootmoeder. Dit is het vierde en misschien wel beroemdste boek over Madelief. Het is niet alleen bekroond met de Gouden Griffel 1979, maar ook met de Duitse jeugdboekenprijs. Guus Kuijer is - en dat zal je niet verbazen - letterlijk bedolven onder de prijzen. De belangrijkste daarvan is de Nederlandse Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur. Zijn boeken over Madelief zijn in het Duits, Frans, Engels, Spaans, Zweeds, Deens en Japans vertaald.

Bekijk op bol.com

5.

Kruimeltje

Kruimeltje

In de decemberkou sjokt 's avonds laat een kleine jongen met zijn handen in zijn zakken door de sneeuw. Het is Kruimeltje, die door vrouw Koster, de vrouw bij wie zijn moeder hem als baby heeft achtergelaten, weer de straat op is gestuurd. Hij mag pas terugkomen als hij wat geld heeft verdiend om zijn kost en inwoning te betalen. Kruimeltje is een jeugdboek uit 1923 van de Nederlandse schrijver Chris van Abkoude. Het gaat over een tienjarig zwerfjongetje, dat na veel tegenslagen uiteindelijk zijn ouders weer terugvindt. Het boek is vele malen herdrukt en behoort samen met de Pietje Bell-verhalen tot Van Abkoudes bekendste werk.

Bekijk op bol.com

6.

Pippi Langkous

Pipi Langkous

Pippi Langkous is het sterkste meisje van de wereld. Ze woont helemaal alleen in Villa Kakelbont. Nou ja, helemaal alleen... haar paard en haar aapje, meneer Nilsson, wonen er ook nog. Pippi doet alles anders dan andere kinderen. Zo slaapt Pippi moet haar voeten op het kussen. “Dat doen ze in Guatemala, dat is de enige manier om te slapen,” zegt Pippi dan! De grote meneren en mevrouwen van de stad vinden het niet kunnen, zo'n meisje van negen alleen in een huis. Ze vinden dat Pippi naar een kindertehuis moet, maar als Pippi hoort dat je daar geen paarden en apen mag hebben, piekert ze er natuurlijk niet over. “Dan moeten jullie de kinderen voor jullie kindertehuis maar ergens anders vandaan halen,” zegt Pippi dan! Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden. Talloze bekroningen kreeg ze voor haar werk. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel, voor Lotta uit de Kabaalstraat, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter. In 2002 werd er een internationale kinderboekenprijs naar haar vernoemd: de Astrid Lindgren memorial Award. Deze bekroning is de grootste prijs in de kinderboekenwereld.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.