Mooiere Header Mark Janssen
Toplijsten

Top 5 favoriete kinder- en/of jeugdboeken van Mark Janssen

Mark Janssen (Eijsden 1974) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Na zijn afstuderen in 1997 vestigde hij zich als fulltime illustrator in Valkenburg a/d Geul, waar hij een atelier aan huis heeft. Mark maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Vanaf zijn eerste kinderboek Mijn vriend de sjeik van Ulf Stark (Lemniscaat 1997) tot aan 2018, werkte hij aan 450 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Heel wat van zijn boeken vonden reeds hun weg naar het buitenland en werden vertaald in 15 talen. In 2016 startte Mark succesvol met een nieuw oeuvre; het eigen prentenboek. Niets gebeurd werd door de pers lovend onthaald. Daarna volgde het prijswinnende Dino's bestaan niet (2017), Eiland en Eén eenhoorn, alsjeblieft! (2018).

Wat zijn de favoriete kinderboeken van Mark Janssen?

1.

Vosje

Vosje

Een jong vosje belandt in een diepe kuil. Komt er redding? Edward van de Vendel staat altijd garant voor kwaliteit. Marije Tolman maakte schitterende prenten erbij die een experimentele mix zijn van foto’s en schilderingen. Het bijna fluorescerend oranje van de vos spat van het beeld af tegen de koele tinten van de foto’s. Prachtig!

Bekijk op bol.com

2.

Waarom? Daarom!

Waarom? daarom!

Waarom gekozen? Nou, gewoon daarom! Een favoriet omdat de feeling van het geheel zo fijn is; een heerlijke stoffen omslag met de naïeve illustraties van Altés. Het voelt heel prettig aan. Deze klassieker van Kipling behelst fantasievolle verhalen over hoe de dieren hun meest opvallende eigenschappen kregen. Heel grappig.

Bekijk op bol.com

3.

Fabeldieren

Fabeldieren

Op het moment dat ik dit schrijf is het boek in de running voor het Gouden Penseel en naar mijn bescheiden mening de enige rechthebbende op de prijs voor het best geïllustreerde boek van 2018. Het zijn stuk voor stuk pareltjes en met zijn verstilde beelden gaat dit boek vast en zeker een klassieker worden.

Bekijk op bol.com

4.

Mijn grote vriend Leeuwwitje

Mijn grote vriend Leeuwwitje

Mensen die mijn prentenboeken kennen, herkennen in dit boek een zelfde stijlfiguur als waar ik vaak mee werk; een heel groot dier als vriend van een klein mensenkind. Het verhaal is erg aantrekkelijk; een meisje verhuist naar een nieuw en sprankelend wit huis. Ze heeft nog geen vrienden behalve een grote witte leeuw die op zolder woont. De leeuw is vaak net wel of net niet te zien tegen de witte muren en dat geeft een geweldige dubbele laag aan het geheel; de leeuw is niet zomaar wit; hij is blauw-wit, bruin-wit, geel-wit en rood-wit.

Bekijk op bol.com

5.

Voor Aap

Voor aap

Dit peuterprentenboek kies ik tenslotte niet omdat ik het zelf geschreven heb, want dat zou echt schaamteloos zijn, maar omdat illustrator Suzanne Diederen de meest lieve en wondermooie prenten erbij heeft gemaakt. Zij weet dieren in de meest lieve vorm neer te zetten en dat spreekt aan. En voor dit boek stond nooit eerder een kleine stoere tijger zo voor aap!

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.