Header Rob Ruggenberg
Toplijsten

Top 5 favoriete kinder- en/of jeugdboeken van Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg (Wassenaar, 1946) werd geboren aan de Noordzeekust. Nadat hij zes jaar bij de Koninklijke Marine, als radiotelegrafist, doorbracht en daarbij de halve wereld zag, ging hij op eigen houtje reizen. Hij woonde enige tijd in Israël en in verschillende Afrikaanse landen. In 1969 keerde hij terug naar Nederland en werd journalist. Eerst bij het Dordts Dagblad, daarna voor Trouw, voor de Brabant Pers en voor het Brabants Dagblad. Tegenwoordig schrijft hij historische jeugdromans: Het verraad van Waterdunen (over de Tachtigjarige Oorlog), Slavenhaler (over de Nederlandse slavenhandel), Manhatan (over de Nederlandse oorlog tegen de indianen) en IJsbarbaar (over een Groenlandse jongen die wordt ontvoerd door Nederlandse zeelui). De boeken werden verschillende keren bekroond, onder meer twee keer met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

“Op mijn lijstje had ik natuurlijk Arendsoog kunnen zetten en de Bob Evers-serie, of Dik Trom, of andere populaire kinderboeken - want die verslond ik ook - maar echt belangrijk voor mij waren en zijn deze boeken, bijvoorbeeld Het Boek voor de Jeugd. Omdat dit boek mij leerde wat literatuur is, wat poëzie kan doen (sommige gedichten ken ik nog steeds uit mijn hoofd), en hoe fascinerend illustraties kunnen zijn.”

Wat zijn de favoriete kinderboeken van Rob?

1.

Merijntje Gijzens jeugd en jonge jaren

Merijntje Gijzens jeugd en jonge jaren

Omdat dit boek mij schokte: hoe een onschuldige jongen plotseling terecht kan komen in de harde, wrede wereld van volwassenen. Die schok dreunt nog steeds na, in al mijn boeken. Merijntje Gijzens jeugd en jonge jaren is een bundeling van de acht romans die A.M. de Jong over de avonturen en lotgevallen van Merijntje Grijzen schreef. Het eerste deel, Merijntje Gijzens jeugd, bestaat uit Het verraad, Flierefluiters oponthoud, Onnozele kinderen en In de draaikolk. Deel twee, Merijntje Gijzens jonge jaren, omvat De grote zomer, De goede dood, Het boze gerucht en Een knaap wordt man. De cyclus geeft een authentiek beeld van het Brabantse plattelandsmilieu aan het begin van de vorige eeuw, waarin de strijd tegen armoede en het verstikkende juk van de rooms-katholieke kerk een belangrijke rol spelen.

Bekijk op bol.com

2.

Lezen is voor iedereen-reeks - Saidjah en Adinda

Saïdjah en Adinda

Omdat dit verhaal mij leerde wat liefde is, en mijn belangstelling wekte voor verre werelden, en mij toonde wat Nederlanders daar werkelijk deden. In Indonesië is de Max Havelaar over het algemeen slechts bekend door het verhaal van Saïdjah en Adinda, dat het droevige verhaal verteld van twee jongeren in de dessa tijdens het kolonialisme. Het is een gestileerde samenvatting van de vele trieste oplichterijen die de bevolking moest ondergaan en een liefdesgeschiedenis met een noodlottig einde. Dit noodlot hangt direct samen met de wispelturigheid waardoor men in zijn bestaan getroffen werd, en die hier de idealen en daarmee de illusies van de hoofdpersoon vernietigt.

Bekijk op bol.com

3.

De aeroplaan van m'nheer Vliegenthert

De Aeroplaan van m'n heer Vliegenthert

Omdat dit boek mij leerde wat science-fiction kan zijn!

Bekijk op bol.com

4.

Michael Strogoff de koerier van de tsaar - luisterboek

De koerier van de tsjaar

Omdat dit de avonturenboeken waren waar ik het meest van genoot Tijdens een opstand der Tartaren maakt Michael Strogoff als koerier van de tsaar een avontuurlijke en spannende tocht van Moskou naar Irkoetsk in Oost-Siberië. Het boek beschrijft een spannende tocht door tsaristisch Rusland. De hoofdpersoon, een 30-jarige militair, wordt door de tsaar gevraagd een boodschap naar diens broer te brengen. Rusland wordt in het oosten onder de voet gelopen door de Tartaren, die worden geholpen door een overgelopen ex-officier van het tsaristische leger, Ivan Ogareff. Omdat er verraad in het spel zal zijn, moet de grootvorst gewaarschuwd worden.

Bekijk op bol.com

5.

Kara Ben Nemsi deel 1

Kara Ben Nemsi in de woestijn

Vanwege dezelfde reden als De koerier van de tsjaar. Kara Ben Nemsi reist met zijn vriend en dienaar, Hadji Halef Omar, door de Arabische wereld aan het eind van de negentiende eeuw. In de woestijn vinden ze het lijk van een vermoorde man, en de achtervolging van de dader loopt als een rode draad door dit deel van de reeks en de daaropvolgende delen. Onderweg leren ze vreemde volken kennen en beleven ze talloze spannende avonturen. Dit is het eerste deel van een zesdelige serie. De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) werd wereldberoemd dankzij zijn reis- en avonturenromans en zijn Indianenverhalen over Winnetou en Old Shatterhand.

Bekijk op bol.com

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.