Kings of Afganistan header
Recensies

Kings of Afghanistan van Pieter-Jan de Pue vertelt het verhaal van een door oorlog getroffen land dat eenvoud uitstraalt

Pieter-Jan de Pue, beter bekend als PJ, kreeg voor het eerst fascinatie voor Afghanistan via de verhalen van journalist Jef Lambrecht (1948-2016). Deze fascinatie leidde ertoe dat PJ in 2016 zijn documentaire The land of the enlightened uitbracht bij het Sundance Festival in Salt Lake city. Zijn boek, Kings of Afghanistan, is een eerbetoon aan de hoofdpersonages uit deze film, de kinderen van Afghanistan die via romantische dromen en creatief pragmatisme weten te overleven in dit enorme, genadeloze, prachtige land.

Pieter Jan filming with Bolex dedusted

Toen PJ na het behalen van zijn diploma in 2006 voor het eerst naar Afghanistan vertrok als fotograaf, ontwikkelde daar zich het idee voor het creëren van een documentaire. Tijdens het onderzoeken, voorbereiden en maken ervan ging hij echter ook door met het maken van foto’s. Een terugkerend thema in zijn werk is zijn grote bewondering voor het land, het spectaculaire landschap en de vindingrijke kinderen.

Zijn documentaire vertelt een fictief verhaal over een jongetje dat koning van Afghanistan wordt, een verhaal dat is gecreëerd om de feiten beter te kunnen bevatten. Alle beelden zwerven tussen fictie en realiteit. Afghanistan is een land van agricultuur en een land van conflict, maar PJ laat zien dat het ook een land is van slimheid en exceptioneel talentvolle mensen.

24x36 kunar digging well dedusted

PJ liet zich voor The land of the enlightened inspireren door het werk van Roland en Sabrina Michaud, wat hij zelf omschrijft als ‘het meest complete, het eerste en het laatste vooroorlogse fotografische werk over Afghanistan.’ Ze werkten in Afhanistan van 1964 tot 1978, een jaar voordat de Sovjet Unie binnenviel. Toen PJ zelf voor het eerst naar Afghanistan ging, was hij verbaasd dat er nog zoveel behouden was gebleven van wat hij had gezien op de foto’s van de Michauds. Hoewel er nu wel het gevaar was om op een landmijn te stappen of in aanraking te komen met de Taliban, was hij nog steeds onder de indruk. In Afghanistan is een eenvoud te zien die simpelweg prachtig is.

“In the end, forty years of war hasn’t been able to kill the Afghan spirit of freedom. You can destroy a country, kill people, but not ‘l’Esprit’”

Roland Michaud
24x36 gholam nasir gang posing sarhad dedusted

Om het verhaal achter de titel te begrijpen en de keuze voor het gebruik van ‘king’, moet worden begrepen dat Afghanistan is altijd opgesplitst geweest in lokale, etnische machtsstructuren en stammen waar de overheid in Kabul bijna geen controle over heeft. Deze tribes bouwden door de jaren heen forten en beschermingen om hun landen heen om dieven, rivalen of grote gevaren buiten te houden. Wanneer deze forten ontstonden, werd een man de koning van zijn vallei of bergtop. PJ hoorde een verhaal van een jongen die koning wilde worden van Afghanistan, de mooiste prinses ten huwelijk wilde vragen, wilde wonen in het paleis van Kabul en Afghanistan wilde regeren zoals hij dat zelf wilde, met zijn beste vrienden aan zijn zijde om hem te beschermen. Dit verhaal werd de leidraad van zijn film, waarin een jongen genaamd Gholam Nasir, wonende in Pamir, koning werd van Afghanistan.

© Foto’s en informatie afkomstig uit Kings of Afghanistan

60x170 horse standing snow dedusted

Kings of Afghanistan

Kings of Afghanistan

Filmmaker and photographer Pieter-Jan De Pue spent almost eight years in Afghanistan. There he worked on his award-winning film The Land of the Enlightened. As well as researching, preparing and making his film, PJ also continued to take photographs. His photos are portraits of people and landscapes, as are his diary entries. A recurring theme is his huge admiration for the country, its spectacular landscape, and the resourceful children for whom survival became the art of living. His images - both film and photos - come about as a result of a slow process. The landscapes with its timeless caravans of people and animals show the resilience of a country for more than 40 years in war.

In Kings of Afghanistan he has collected together his most compelling photographs from his time in Afghanistan, focusing on children in survival mode. Their surprising resilience paint a picture of hope for the future.