Herfstmenuheader
Zomermenu

Fusina’s herfstmenu #1

We houden wel van de seizoenen. Al is het maar omdat er weer allerlei andere ingrediënten verkrijgbaar zijn en we andere gerechten op tafel kunnen zetten. En daar helpt een nieuwe aanwas kookboeken natuurlijk heel goed bij. De thema’s en titels die voorbijkomen gaan opvallend vaak over thuis: Home sweet home van Yvette van Boven, We eten thuis van Samuel Levie maar ook Bij mij aan tafel van Nigella Lawson. Allemaal goed, want als het buiten lekker herfstweer is, is het prima toeven in de keuken aan de keukentafel, hoog en droog, al bladerend door een inspirerend kookboek, of achter de potten en pannen.

Eet smakelijk!

Pompoen-knolselderijsoep met appel en hazelnoot

Uit het boek: Het grote appelboek

Pompoen-knolselderijsoep met appel en hazelnoot

De appel blijft een populair stukje fruit. Velen herinneren zich kip met appelmoes of warme appeltaart uit de oven. Nu er steeds meer aandacht gaat naar lokaal en seizoensgebonden is het hoog tijd voor de heropwaardering van de appel!


Knapperige boerenkool, venkel en ansjovis

Uit het boek: We eten thuis

Knapperige boerenkool, venkel en ansjovis

Het is nog vroeg in het seizoen, maar boerenkool hoeft niet winters te zijn. De eerste Hollandse boerenkool is in september verkrijgbaar. Parool-column schrijver en wostenmaker Samuel Levie vindt vaak in verhalen en recepten van zijn Engelse, Hindoestaanse en Joodse familie inspiratie voor recepten maar ook bij zijn kookgekke vrienden.


Tajine van reebok

Uit het boek: Het wildkookboek

Tajine van reebok

Culinair journalist Jacques Hermus bezoekt jagers, wildslagers, chefs en wijnmakers in de Achterhoek. Hij beschrijft de verschillende soorten wild, de jachtrituelen en de jachttechnieken. Maar ook hoe je het beste wild kunt bereiden en bewaren. Negentien Achterhoekse chefs geven hun lekkerste wildrecepten prijs.


Gur cake

Uit het boek: Home Sweet Home

Gur cake

Gur cake is typisch Dublins gebak. Gur betekent in Dublin slang en komt van de uitdrukking “to be on the gur” wat spijbelen betekent. Gurries zijn spijbelaars of deugnieten. De cake heeft een vulling gemaakt van wat er over was bij de bakkerij: oude cake of oud brood. En men vult het recept aan met andere ingrediënten als rozijnen, gekonfijt fruit of sukade. Gemaakt met een handvol van dit en een handje van dat.