Glzijksheader
Recensies

Ga lekker zelf in je kracht staan: "Erg luchtig en geestig boekje met veel herkenbare jeukwoorden en situaties op kantoor"

Japke-d. Bouma is NRC-redacteur en columniste. Haar eerste boek Gids voor de kantoorjungle is een 'natuurgids' over het kantoorleven: wie werken er in de kantoorjungle, voor wie moet je oppassen en wie kunnen je helpen. Japke's tweede boek Survivalgids voor de kantoorjungle zijn tips om te overleven op kantoor. En haar derde boek Uitrollen is het nieuwe doorpakken gaat over jeukwoorden en loze kantoorkreten, die zij verzamelt via onder meer haar volgers op Twitter. Voornamelijk van mensen die zich ergeren aan deze jeukwoorden. Maar de lijst wordt steeds langer en de irritatie op kantoor steeds groter, en dus stromen de columns in rap tempo uit Japke's pen, met als resultaat haar nieuwste bundel Ga lekker zelf in je kracht staan.

Kantoorclichés

Toen ik een week of twee geleden het boek Ga lekker zelf in je kracht staan van Japke-d. Bouma kreeg om te recenseren voor bol.com stond het schaamrood mij al na een paar bladzijden op de kaken. Want… ik geef het toe: ik gooi ze er ook regelmatig in, die kantoorclichés. Ik heb ook een wekelijkse ‘stand-up’ voornamelijk om de ‘de customer journey’ te optimaliseren en diverse ‘KPI’s’ zo ‘schaalbaar’ mogelijk te behalen. Ik kerm ook met enige regelmaat termen uit als ‘het beste uit jezelf halen’, en nee ik doe niet erg graag ergens ‘mijn plasje’ zomaar over, maar weet maar al te goed wat het betekent voor die ene collega die echt overal wel zijn poot bij optilt. ‘Durf te dromen!’ denk ik dan, of beter: droom lekker door… Veel liever ga ik met zijn allen samen ‘brainstormen’ om ervoor te zorgen dat onze wensen voor komend jaar op de ‘road-map’ komen te staan bij dat ene IT-team om zo onze gestelde ‘KPI’s’ samen sneller te behalen. Liefst in een ‘zelfsturend team.’ Guilty-As-Hell… Maar, naast de nodige gêne, moest ik vooral ook heel erg hard lachen! Om mezelf, om mijn collega’s, om wat Japke schrijft. Zo ‘down-to-earth’ (nog zo’n term), zo letterlijk en, ik moet toegeven, vaak zo ontzettend waar.

Herkenbaar

Al vanaf de eerste bladzijde was ik ‘hooked’. Pagina na pagina gniffel ik om bijna alles wat Japke schrijft. Het leest voor mij dan ook als een trein. De termen zijn voor mij allemaal erg herkenbaar en komen veel voor bij ons op de werkvloer. Daarnaast geeft Japke er zo’n geniale twist aan dat ik gewoon door moet blijven lezen. Ook al lijkt het alsof ze werkelijk alle kantoorclichés belachelijk maakt, gaat het hier niet alleen om. Het gaat er ook om dat deze kantoortaal er de laatste jaren onbewust ingeslopen is, en hoe ver we hier zelf in meegegaan zijn. Wellicht deels door de verengelsing of veramerikanisering van onze bedrijven. Want de Engelse termen als meeting in plaats van vergaderen, en stand-up in plaats van overleggen lopen als een rode draad door Ga lekker zelf in je kracht staan. Naast de vaak grappige, letterlijke vertalingen of opvattingen van de kantoorclichés geeft Japke ook alternatieven voor deze kriebeltermen die volgens haar wel geschikt zijn voor op kantoor. Handig! Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik er zelf ook een aantal jeukwoorden lekker in houd, gewoonweg omdat ze fijn klinken of er al dusdanig zijn ingeslopen dat ze niet meer zijn weg te denken uit mijn kantoorjargon.

Conclusie

Kortom een erg luchtig en geestig boekje met veel herkenbare jeukwoorden en situaties. Vooral leuk als cadeautje voor de kantoorslaven onder ons, zeker nu de feestdagen weer voor de deur staan. Ik sla er in ieder geval alvast een paar in! En mocht je in Japke’s bundel nog wat missen? Deel jouw jeukwoorden met Japke op haar Twitter (@Japked), en wie weet staat jouw kantoorirritatie in haar volgende column of bundel.

Anneheader
Anne