Harry Potter Recensie De Orde Van De Feniks Header
Recensies

Harry Potter en de Orde van de Feniks: "Rowling heeft talent om uitgebreid te vertellen zonder langdradig te worden"

Harry’s verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren: niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren. Harry vindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar dan krijgt de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven…

Meeslepend vanaf de start

Helemaal geweldig, deze super dikke pil van auteur J.K. Rowling over het vijfde jaar van Harry en zijn vrienden op toverschool Zweinstein. Ik ben een van de velen die eerst de films heeft gezien alvorens de boeken te lezen en ik ben helemaal verkocht! Zijn de films stuk voor stuk al ontzettend sfeervolle meesterwerken die je vanaf de eerste minuut meezuigen in een wonderlijke wereld van betovering en magie, de boeken zijn nog gedetailleerder en meeslepender. Ondanks het formaat leest dit vijfde deel als een trein en vlieg je er doorheen. Eenmaal begonnen leg je het niet zomaar meer weg.

Prachtige opbouw

Het verhaal, waarin we Harry volgen vanaf zijn enorm saaie en vervelende zomervakantie bij zijn vreselijke Dreuzel familie tot aan het einde van het veelbewogen schooljaar, is ijzersterk en zit geweldig goed in elkaar. Het duurt ruim 150 pagina’s voordat de kinderen daadwerkelijk weer arriveren op Zweinstein, maar in die eerste hoofdstukken gebeurt er zo ontzettend veel en wordt de spanning zo mooi opgevoerd dat je niet eens in de gaten hebt hoeveel je al gelezen hebt. J.K. Rowling heeft een enorm talent om uitgebreid en gedetailleerd te vertellen zonder ook ooit maar een seconde langdradig te worden. Geweldig!

Juiste snaar

Voorafgaand aan De orde van de Fenix heeft Harry in het vierde deel ternauwernood een confrontatie met Heer Voldemort overleefd, een ervaring die hem blijft achtervolgen, zowel overdag op school als ’s nachts in zijn dromen. De gevoelens van angst en woede waar hij mee worstelt en het onbegrip en de afkeer van anderen waar hij constant mee geconfronteerd wordt, zijn prachtig beschreven. Als lezer kun je je Harry’s gevoelens heel goed voorstellen en het is niet moeilijk je in hem te verplaatsen en mee te leven.

Pareltje voor jong en oud

Ben je nog niet bekend met deze boekenreeks en ben je niet bang om je tanden ergens in te zetten? Hou je van magie en andere werelden? Dan mag je de boeken over Harry Potter absoluut niet missen! Geschikt voor jong en oud, echte pareltjes die je ook zeker nog eens kunt herlezen en daarom de moeite van het aanschaffen meer dan waard.

Bertine Nieuwe Foto
Bertine