Harry Potter Recensie Steen Der Wijzen Header
Recensies

Harry Potter en de Steen der Wijzen: "Een magisch verhaal waarin het onmogelijke mogelijk is"

Volgens mij is er niemand die de auteur van de maand augustus niet kent: J.K. Rowling. Auteur van één van de meest beroemde boekenseries ter wereld. Deze maand is het precies 20 jaar geleden dat de Nederlandse vertaling van Harry Potter and the Philosopher’s Stone het levenslicht zag als Harry Potter en de Steen der Wijzen.

P.s. mocht je het eerste deel nog niet hebben gelezen, maak je dan geen zorgen: deze recensie is spoilervrij.

Volgens mij is er niemand die de auteur van de maand augustus niet kent: J.K. Rowling. Auteur van één van de meest beroemde boekenseries ter wereld. Deze maand is het precies 20 jaar geleden dat de Nederlandse vertaling van Harry Potter and the Philosopher’s Stone het levenslicht zag als Harry Potter en de Steen der Wijzen.

P.s. mocht je het eerste deel nog niet hebben gelezen, maak je dan geen zorgen: deze recensie is spoilervrij.

Boeken om mee op te groeien

Menigeen is opgegroeid met de boeken. Geloof het of niet, maar ik had de boeken nog nooit gelezen. Ik hoor jullie al naar adem happen. Nee, echt. Ik had ze nog nooit gelezen. Mijn broertje wel, hij verslond ze stuk voor stuk. Ikzelf heb alleen de films gezien en het eerste computerspel gespeeld. Elke keer dat er een nieuwe film uitkwam waren we bang dat we misschien te jong zouden zijn om de film te mogen te zien; aangezien met elke film de kijkwijzerleeftijd omhoog ging.

Toch wilde ik de Harry Potter-serie ooit nog wel eens gaan lezen, en toen Lees Magazine vroeg wie geïnteresseerd waren om de delen in deze serie te recenseren, meldde ik mij direct aan voor Harry Potter en de Steen der Wijzen. Het was tijd om ein-de-lijk aan het eerste deel in deze beroemde serie te beginnen.

Een groot magisch verhaal waarin het onmogelijke mogelijk is

Wat ik verrassend vond, toen het boek op de mat viel, was de dikte van het boek. Harry Potter en de Steen der Wijzen is verrassend dun met zijn 228 pagina’s! Op de één of andere manier had ik mij altijd voorgesteld dat alle delen in de serie heel dik waren, maar dat blijkt een onjuiste aanname te zijn geweest. Tijdens het lezen werd mij wederom duidelijk waarom de boeken, waarom dit verhaal, een hit zijn geworden. Harry Potter is een groot magisch verhaal waarin het onmogelijke mogelijk is, vol avontuur, en het zit boordevol personages waar je je aan kan relateren.

Een boek dat je in één keer uit wilt lezen

Hier en daar kom je wat formele termen tegen in het boek waarbij ik twijfelde of elke jeugdige lezer die zal kennen, maar over het algemeen is het een makkelijk te lezen boek. Vanaf het moment dat je aan het verhaal begint zit je er goed in. En mocht je het verhaal nog niet kennen, dan zal je het boek in één keer uit willen lezen; het verhaal zit vol mysterie en wordt spannender met elke bladzijde die je omslaat.

Een tijdloos verhaal voor jong en oud

Omdat Harry Potter zelf niet wist dat hij een tovenaar is, kom je als lezer tegelijk met Harry alles te weten over de wereld van tovenarij en de school Zweinstein. De paralellen die worden gemaakt tussen de tovenaarswereld en de “gewone” wereld, maken dat je als lezer nog makkelijker voor je ziet wat er uitgelegd wordt. Wat ook bijzonder is aan de wereld van Harry Potter is hoe tijdloos het verhaal is. Over tien, twintig, of misschien zelfs wel vijftig jaar kan men dit boek nog lezen alsof het net geschreven is. En hoewel het boek is geschreven voor tien- tot twaalfjarigen, is Harry Potter voor alle leeftijden. Ook met mijn 28 jaar geniet ik van dit bijzondere, magische en avontuurlijke verhaal.

Trouw verfilmd

Doordat ik de films heb gezien wist ik natuurlijk al het verloop van het verhaal van Harry Potter en de Steen der Wijzen, en natuurlijk ook van de vervolgdelen. Dit deed echter niet af aan het leesplezier. Ik denk juist dat ik mij opnieuw verwonderde over het magische verhaal, net als ik het ervoer toen ik de film als elfjarig meisje keek in de bioscoop. Wat mij tijdens het lezen hierdoor vooral ook opviel is hoe trouw de makers van de film zijn geweest aan het boek. Dit komt niet vaak voor bij boekverfilmingen.

Concluderend kan ik zeggen dat Harry Potter en de Steen der Wijzen een aanrader is voor ieder kind met een beetje fantasie. Je wordt in een magische wereld gezogen met een fantastisch verhaal over vriendschap, avontuur en met bijzondere personages. Een tijdloos boek voor zowel jong en oud. Ik ben blij dat ik Harry Potter en de Steen der Wijzen eindelijk heb gelezen. Op naar Harry Potter en de Geheime Kamer!

Jessica
Jessica