Header Helden
Recensies

Helden: We lezen over wat de helden menselijk maakte

In Mythos maakte Stephen Fry ons wegwijs in de wereld van de Griekse mythologie. Nu heeft hij nieuwe avonturen voor ons klaarstaan. In Helden vertelt hij ons alles over het triomferen en falen van de meestal sterfelijke helden van die tijd. Onder andere Herakles, Perseus en Orfeus komen daarbij aan de orde. En natuurlijk wordt alles beschreven zoals alleen Stephen Fry dat kan.

Goden

Hoewel goden een belangrijke rol spelen in de Griekse mythologie, zitten er ook veel helden in die niet op Olympus mochten komen. De goden keken vaak neer op deze personen, die vaak de vruchten van seksuele avontuurtjes van de goden waren. Voor de sterfelijke wereld waren ze heel belangrijk, al was het alleen al omdat deze helden veel monsters op de aarde uitschakelden en zo het leven een stuk aangenamer maakten.

Menselijk

Juist die helden zet Fry in zijn nieuwe boek in het zonnetje. We lezen over hoe Herakles zijn twaalf werken voltooide, waarom hij er überhaupt aan begon en welke grove misstappen hij daarbij beging. Hoe Perseus opgroeide tot held, maar ook op welke momenten hij faalde. Oftewel: we lezen over wat de helden menselijk maakte.

Mythologie

De prachtige, persoonlijke en bij vlagen uiterst hilarische manier waarop Fry wederom geschreven heeft, brengt de helden niet alleen dichterbij, je leert er ook nog veel van. Veel woorden of namen die we nu achteloos gebruiken, vinden hun oorsprong in de Griekse mythologie. Daarnaast lees je over hoe goden letterlijk en figuurlijk van hun voetstuk vielen. In Mythos krijgt de mens het vuur van de goden, maar het zijn de hoofdpersonages van Helden die de stervelingen duidelijk maken dat goddelijke inmenging niet noodzakelijk is om problemen op te lossen. Hoewel je de goden natuurlijk niet pissig moet maken. Dat bewijzen de verhalen dan ook wel weer.

Gecompliceerd

Hoewel de verhaallijnen ingewikkeld door elkaar heenlopen en de Griekse mythologie een stuk gecompliceerder is dan je in eerste instantie misschien denkt, weet Fry het redelijk helder uiteen te zetten. Redelijk, want ook hij weet soms niet precies hoe het ene verhaal zich tot het andere verhoudt. Gelukkig is hij daar geheel open over. Hoewel Mythos eigenlijk geldt als de voorloper op Helden, zijn de boeken ook prima los van elkaar te lezen. Een beetje voorkennis van de mythologie is handig, maar eigenlijk niet eens noodzakelijk: Fry loodst je er wel doorheen!

Chantallees
Chantal