01 Fusina
Vrije tijd

Het allermakkelijkste kookboek ter wereld: easy does it!


Fusina Verloop: De geestige titel ‘Het gemakkelijkste kookboek ter wereld’ doet dit boek absoluut eer aan. In deze lekkere dikke pil staan maar liefst 200 ‘easy-does-it’-recepten.

Bij ieder recept vind je 4 tot 6 foto’s van de niet meer dan 6 gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten en alles is in ongeveer 30 minuten te maken.

Globetrotter
De 49-jarige auteur Jean-François Mallet is een globetrotter. Hij stond jaren achter het fornuis voordat hij zijn eerste kookboek schreef. Hij verdiende zijn sporen bij de betere horeca-etablissementen waaronder het chique George V in Parijs en het Hilton in Londen. Vanuit zijn fotostudio-kitchenette in het vijftiendee arrondissement in Parijs, ontwikkelde hij steeds vaker recepten voor tijdschriften en deed de styling en de fotografie.

Wars van alle kookboeken cliché’s
De auteur is wars van alle kookboekencliché’s en maakte daarom dit boek. Na een kort voorwoord en wat uitleg wat je in huis moet hebben om de gerechten te kunnen maken begint het boek met wat snacks, borrelhapjes en dips. Na paté volgen de salades om vervolgens naar de pizza’s en pasta’s, via de groente- en aardappelgerechten, bij vis en vlees terecht te komen. Natuurlijk eindigen we met twaalf verschillende desserts.

02 Fusina
03 Fusina
04 Fusina
1 van 3

Hou jij van makkelijk?

Onbekende ingrediënten
Her en der komen we wat ingrediënten als poutargue of colombopaté tegen die we in Nederland niet echt kennen of moeilijk verkrijgbaar zijn. Geen nood! Je vindt gemakkelijk een vervangend ingrediënt, je verzint wat anders zoals ik eigenlijk altijd doe: ik geef er mijn eigen draai aan. Of ik plan dit najaar een weekendje Parijs of ga een dagje shoppen in Antwerpen. Ook geen straf!

Drie gerechtjes
Ik maakte drie verschillende gerechten. De boodschappen waren zo gedaan want met weinig ingrediënten per recept ben je zo klaar! De pizza met gerookte zalm en appel (6 ingrediënten, 15 minuten bereidingstijd en 25 minuten baktijd) was een succes. Met name de granny smith snippers maakte het geheel lekker fris. En het ziet er ook nog eens leuk uit. Dat ga ik vaker doen. Ook het tweede gerechtje, de courgettebeignets op sla (6 ingrediënten, 15 minuten bereidingstijd en 5 minuten baktijd) was prima te doen en erg lekker. Ik deed er geen munt bij maar een beetje citroen. Naar de drumsticks met ontbijtkoek (2 ingrediënten, 10 minuten bereidingstijd en 45 minuten baktijd in de oven) was ik benieuwd. De marinade van ontbijtkoek leek me weer eens wat anders. Het resultaat was matig. Maar dat kan natuurlijk een kwestie van smaak zijn.

Niet teveel gedoe
In dit boek vind je geen hoogstandjes, wel gemak, hier en daar verrassende smaken en het geheel is overzichtelijk. Voor wie nog even in de vakantiemood wil blijven of voor iedereen die van gemakkelijk houdt, is dit boek ideaal.