Header lucht
Header lucht
Recensies

Het prachtige boek Aria van Nazanine Hozar brengt de Iraanse Revolutie pijnlijk dichtbij

Schrijfster Nazanine Hozar woont nu in Canada, maar is geboren in Teheran. Met haar debuutroman Aria gaat ze terug naar haar geboortestad ten tijde van de Iraanse Revolutie. Een bloederige revolutie, waarin vrienden heel snel vijanden kunnen worden. Het is vooral een revolutie waar veel onschuldige mensen mee te maken kregen. Dat brengt Hozar met Aria pijnlijk dichtbij.

Het leven van een vondeling

De jonge soldaat Behrouz loopt op een dag naar huis in Teheran, als hij uit een steegje babygehuil hoort. De bron van het geluid blijkt een vondeling te zijn en Behrouz neemt haar mee naar huis. Daar groeit het meisje, genaamd Aria, op met een gewelddadige moeder en een liefdevolle maar vaak afwezige vader. Terwijl de situatie in Teheran steeds grimmiger wordt.

Menselijke relaties in de hoofdrol

Aria is opgedeeld in verschillende delen. Er is een deel voor elke vrouw die een grote impact heeft op het leven van de hoofdpersoon. Dit zijn Zahra met de losse handjes, de liefdevolle maar afstandelijke Fereshteh, de straatarme Mehri en natuurlijk Aria zelf. Het verhaal speelt zich af tijdens de revolutie, maar het zijn de menselijke relaties die de hoofdrol hebben in het boek. Juist dat brengt de revolutie heel dichtbij, hoewel het voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show klinkt.

Geen voorkennis nodig

Mocht je, je zorgen maken dat je te weinig kennis hebt over de Iraanse Revolutie om dit boek te lezen, dan kan ik je geruststellen. Ik wist er ook nauwelijk iets vanaf voor ik aan Aria begon. Hozar legt alles duidelijk uit, zonder dat het belerend klinkt.

Niet vrolijk, wel prachtig

Aria wordt op verschillende sites aangeraden voor lezers van De Vliegeraar van Khaled Hosseini. Dat snap ik best, maar ik wil eigenlijk alle liefhebbers van romans op het hart drukken dit boek een kans te geven. Aria is beeldend, meeslepend en beneemt je bij vlagen de adem. Het boek is heel gelaagd en benadrukt hoe we als mensen eigenlijk heel afhankelijk zijn van de omgeving waar we in opgroeien. Hoewel het niet bepaald een vrolijk boek is, is het wel een prachtig boek. Door de omschrijvingen, de diverse personages en de bijzondere stad waar het zich afspeelt. Met Aria heeft Hozar een indrukwekkend debuut afgeleverd. Het is een indrukwekkend verhaal dat geen enkele lezer mag missen.

Chantallees
Chantal