De Vergeten Kamer Header
Recensies

De vergeten kamer van Ann Mah is een mysterie met een Frans randje

Een vergeten kamer, verloren liefde en een weggestopt verleden. Dat zijn de ingrediënten van De vergeten kamer van Ann Mah. Een boek over de Tweede Wereldoorlog waarin de familie mogelijk fout was. In De vergeten kamer lees je dat niet alles zo zwart-wit is. Het is een boek dat laat zien dat er generaties later nog onder de gevolgen van de oorlog en gemaakte keuzes wordt geleden.

Kate woont in Californië, waar ze werkt als sommelier bij een goed restaurant en studeert voor 'Het Examen' om Master of Wine te worden. De Franse wijnen krijgt ze echter niet onder de knie. Vreemd, want haar roots liggen in Frankrijk. Ze besluit om tijdelijk bij haar neef en zijn vrouw in Frankrijk te logeren om zichzelf onder te dompelen in de Franse wijnen. Eenmaal aangekomen gaat ze samen met haar aangetrouwde nicht en vroegere beste vriendin de kelder opruimen. Waar ze uiteindelijk de vergeten kamer ontdekken.

De ontdekking laat op zich wachten

Die vergeten kamer mocht wel iets eerder worden gevonden. Er wordt in het begin redelijk wat omheen gedraaid, terwijl je allang aanvoelt dat hij eraan komt en zich in de kelder bevindt. Voor mijn gevoel begint het verhaal pas zodra ze hem hebben gevonden. Als je dit weet voor het lezen, kun je er rekening mee houden en hopelijk eerder het boek inkomen.

Het Franse gevoel

De landschappen met de druivenranken en beschrijvingen van de wijnen en de verschillende kazen die ze elke avond eten; het Franse gevoel wordt goed neergezet in het boek. Het verhaal bevat echter ook veel Franse volzinnen, en mocht je Frans wat roestig zijn, dan is het aan jou de taak om uit de context te halen wat er wordt gezegd. Dit lukt niet altijd. Je mist geen cruciale informatie, maar het is wel ietwat hinderlijk.

Een formule die werkt

De vergeten kamer volgt een succesvolle formule. Naarmate je verder in het verhaal zit, vallen de puzzelstukjes steeds beter op z'n plek. Dit in combinatie met de diepgang in de personages zorgt voor boek wat lekker wegleest. Als je De nachtegaal van Kristin Hannah, Jij kan me helpen van Kristin Harmel of De bakkersdochter van Sarah McCoy gelezen hebt, dan is dit zeker een boek voor jou!