Header Artikel Dikkie Dik
Kinderboeken

Hoera voor Dikkie Dik, 40 jaar kattenkwaad

Veertig jaar geleden is het alweer dat we kennis konden maken met de grappigste en liefste kater van Nederland: Dikkie Dik. Ik was er destijds nog niet bij, maar behoor wel tot de eerste generatie die op mocht groeien met de avonturen van de guitige kat en zijn gezellige vriendjes. Hoe is het allemaal begonnen? En wat zijn Dikkie Diks plannen voor dit bijzondere feestjaar? Lees snel verder en vier zijn feestje gezellig mee!

A Sfeerheader 972X250

Leukste straat van Nederland

Een van de eerste associaties die ik zelf meteen heb bij Dikkie Dik is Sesamstraat. Frank, Lot, Lex en meneer Aard die op een grote stapel kussens voorlazen uit een dik boek vol avonturen van de kleine rode kat en zijn vriendjes. Een groepje peuters en kleuters aan hun voeten die meestal met open mond zaten te luisteren.

Wat ik dan weer niet wist, maar waar ik tijdens mijn research voor dit artikel achter kwam, is dat Jet Boeke het eerste Dikkie Dik prentenboek ook daadwerkelijk maakte voor Sesamstraat. Op 3 maart 1978 was Dikkie Dik voor het eerst op televisie te zien en zo werd hij geboren in de gezelligste straat van ons land!

Bonte verzameling

Het eerst Dikkie Dik- boek werd in 1983 uitgegeven door uitgeverij Gottmer. Met zijn ondeugende streken en vrolijke avonturen veroverde de kleine rode kat al snel de harten van jong en oud en inmiddels zijn er honderden verhalen verschenen en miljoenen exemplaren verkocht. Een behoorlijk aantal van die exemplaren zijn in mijn kast terecht gekomen!

Mijn broer en ik werden er eind jaren ’80/ begin jaren ’90 al uit voorgelezen en ook mijn eigen kinderen zijn weer fan. Onze jongste heeft met bijna 4 jaar de perfecte leeftijd voor Dikkie Dik en de dikke voorleesboeken beginnen serieus te verslijten. Mede dankzij grijpgrage peuterhandjes die scheuren zo onwijs interessant vonden, maar toch vooral door het voorlezen. Ik kan de afzonderlijke verhalen inmiddels dromen. ‘Taart’, ‘De maan’, ‘Prullenmand’; allemaal heb ik ze ontelbare keren mogen voorlezen en moesten ze keer op keer in de herhaling.

"Kinderen herkennen zichzelf en hun eigen belevingswereld hierin en kunnen zich daardoor gemakkelijk inleven in het verhaal."

Kracht van eenvoud

Dat de verhalen kinderen al zoveel jaren weten te boeien en er inmiddels alweer een hele nieuwe generatie is die ermee opgroeit, vind ik absoluut bewonderenswaardig. Wat maakt Dikkie Dik nu zo tijdloos en zo ontzettend populair bij jonge kinderen? Naar mijn mening is het een combinatie van factoren: de eenvoud van de teksten, de sprekende, rustige illustraties en het menselijke en daardoor herkenbare van Dikkie Dik en zijn vriendjes. In de korte verhaaltjes van Jet Boeke ervaren de dieren dezelfde emoties als wij en maken zij allerlei herkenbare situaties mee. Ze maken ruzie, zijn bang voor onweer, ontdekken de grote wereld of vieren samen feest. Kinderen herkennen zichzelf en hun eigen belevingswereld hierin en kunnen zich daardoor gemakkelijk inleven in het verhaal.

Leek weetje: Jet Boeke nam haar eigen Dikkie Dik als voorbeeld. Dit zal ongetwijfeld hebben geholpen bij het zo duidelijk schetsen van het ondeugende, ondernemende en lieve karakter van de rode kater.

Niet meer weg te denken

Met zoveel succes kon een uitbreiding van de collectie natuurlijk niet uitblijven. Naast tientallen boeken verschenen er door de jaren heen ook knuffels, servies, speelgoed, spelletjes en feestartikelen op de markt. Inmiddels heeft Dikkie Dik een uitgebreide webshop vol prachtige kleurrijke artikelen waaraan jonge en oudere fans hun hart kunnen ophalen.

Feest!

De 40ste verjaardag van zo’n grote held mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan! Om het feest groots te vieren is er allereerst een prachtige dikke bundel verschenen met daarin een voorleesverhaaltje voor elke dag. Maar liefst 365 avonturen, gebundeld in een luxe jasje. Als dat geen voorleesfeestje is!

Naast deze speciale uitgave is er ook nog de kans om Dikkie Dik in levenden lijve te ontmoeten in de boekhandel en het theater.

Mijn bijna-kleuter heeft al een aantal keer gevraagd wanneer we weer eens naar Dikkie Dik gaan dus wij gaan het feestje zeker weten mee vieren! Jullie toch ook?

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Bertine Nieuwe Foto
Bertine