Omdat ze de wereld een beetje liever kleuren. Omdat ze gouden randjes aan de verhalen geven. Omdat de tekeningen sprookjes op zich zijn. Daarom iedere maand een podium voor illustratoren.

Illustrator van de maand december - Bart Schoofs
Wat beweegt ze, waar zijn ze trots op, wat inspireert ze? Deze feestelijke maand Bart Schoofs.
Bart Schoofs of het pseudoniem BRT wordt geboren in Brussel, waar hij op jonge leeftijd al figuurtjes op papier zet. Via zijn grootmoeder ontdekt hij het boek Pol helpt bij de oogst van Deen Hansen, dat tot op de dag van vandaag een grote invloed uitoefent op zijn werk. Hij volgt vervolgens de opleiding Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lukas instituut te Brussel en publiceert daarna in meerdere tijdschriften. In 2000 verschijnt zijn eerste eigen stripboek. De jonge cartoonist verhuist even naar het alom bekende Werchter en gaat uiteindelijk in Leuven wonen. Pas in 2008 tekent hij voor de eerste keer illustraties bij een kinderboek. Hij werkt momenteel aan stripverhalen, speelt bas bij Banger Pet Band, tekent af en toe voor kinderboeken en is scenarist.
Hij is als illustrator voornamelijk bekend voor Elvis de draak serie. In 2008 tekent hij voor de eerste keer prenten bij het kinderboek Elvis de draak en de voorlaatste dronzel. Daarin beleeft de kleine Elvis allerlei vreemde avonturen en ontmoet hij fantasierijke en vaak gruwelijke wezens. Bart Schoofs zijn stijl is vaak enorm simpel, zowel voor volwassenen als voor kinderen, maar de bizarre afbeeldingen en vreemde humor maken het daardoor des te echter. In Elvis de draak serie zijn de tekeningen in zwart-wit maar ook zijn gekleurde publicaties hebben weinig tot geen gebruik van schaduw en kleine kleurgradaties, wat zijn stijl zeer herkenbaar maakt. Sinds 2011heeft hij een wekelijkse pagina in de Samenhang sectie van Knack en een deel van zijn collectie, Morgen weer een dag, wordt in 2013 dan ook gebundeld en gepubliceerd. Hij is ook één van de twee Vlaamse cartoonisten die verschijnt in de internationale stripboek Comix 2000 en hij wordt meermaals genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.*
Wie is Bart Schoofs?
Ik ben een Leuvense (strip)tekenaar, cartoonist en illustrator, afgestudeerd aan Sint-Lucas Brussel in 1992 in wat toen nog heel ruim toegepaste grafiek heette en mij van alles en nog wat bijbracht, maar niets helemaal. Daar ben ik nog altijd blij om.

Op welke illustraties (boeken) bent u het meest trots en waarom?
Als ik moet kiezen: de drie Morgen weer een Dag-boeken, bundelingen van de eenpaginastrips die ik sinds 2011 voor het weekblad Knack maak, omdat ze mij - als ik ze toevallig nog eens inkijk - een blik gunnen in hoe mijn brein werkt en mij dan soms in die mate bevreemden dat het lijkt alsof ik naar het werk van iemand anders kijk.
Waardoor en/of door wie wordt u geïnspireerd?
Door spelen met taal, typische dingen die mensen zeggen, het overhoop gooien van bestaande denkbeelden, en het gebruik van hypothetische gedachten. Dingen die net niet goed genoeg zijn, mislukkende high fives en afgewezen huwelijksaanzoeken op YouTube. Andere artiesten als Roz Chast, Lisa Hanawalt en Demetri Martin.
Heeft u een favoriete kleur?
Nee, het zijn allemaal mijn kinderen.
Welke techniek gebruikt u het liefst?
De Ik-heb-het-nog-nooit-gedaan-dus-ik-denk-dat-ik-het-wel-kantechniek, naar Pippi Langkous.
Aan welke voorwaarden moet een tekening wat u betreft voldoen?
Moeilijk uit te leggen, maar de tekening moet bij de tekst passen en vice versa. Soms zie je een supergoeie cartoon, maar dan heeft de tekenaar veel te veel overbodigs getekend of in een totaal niet passende stijl, of is de tekening goed, maar is de tekst dat nét niet. Virtuositeit is minder een issue, als het gevoel klopt, maakt het niet zoveel uit of een personage twee linkerhanden heeft of geen beentjes aan zijn bril (toevallig net twee anomalieën die mij - al dan niet meermaals - al eens overkomen zijn).

Hoeveel tekeningen maakt u om tot het eindresultaat te komen?
Wegens tijdsgebrek en strakke deadline niet zoveel, meestal één heel ruwe schets om te laten zien wat het wordt en dan meteen voor echt.
Welk boek maakte op u als kind de meeste indruk?
Ondanks dat (of misschien juist omdat) ik als kind niet bovenmatig veel fantasie had, heb ik het heel lang jammer en onrechtvaardig gevonden dat niet alles waarmee de wereld verklaard werd in Pol, Pel en Pingo waar bleek te zijn.
Wat is uw grootste wens met betrekking tot de toekomst van het kinderboek?
Dat het nooit verdwijnen mag, in welke vorm dan ook, en dat het - wanneer nodig - blijvend zetjes krijgt vanuit alle richtingen. Bij mijn dochter op school wordt iedere dag begonnen met een halfuurtje lezen, dat lijkt mij eigenlijk net zo goed een idee voor op kantoor of in fabrieken. Eerst lezen, dan werken!

Welke illustrator mag volgende keer bovenstaande vragen beantwoorden en waarom?
Jeroen de Leijer, omdat hij met Eefje Wentelteefje een universum heeft gecreëerd waarin alles mogelijk is, van humor uit moppenboeken voor de jeugd tot metafysica.