Alice Hoogstad 2
Column

Illustrator van de maand februari: Alice Hoogstad

Omdat ze de wereld een beetje liever kleuren. Omdat ze gouden randjes aan de verhalen geven. Omdat de tekeningen sprookjes op zich zijn. Daarom iedere maand een podium voor illustratoren.

Wat beweegt ze, waar zijn ze trots op, wat inspireert ze? Vandaag Alice Hoogstad.
Alice Hoogstad is geboren op 3 oktober 1957 in Rhoon, Zuid-Holland. Ze heeft les gehad van o.a. Klaas Gubbels en Gijs Voskuijl. Ze illustreert sinds 1987 voornamelijk kinderboeken. Voor de Kinderboekenweek in 2001 maakte zij het affiche. Inmiddels maakt Alice ook haar eigen prentenboeken. Voor Monsterboek won ze het Gouden Penseel 2015. Van dit prentenboek werd een installatie ontworpen voor het kindermuseum Villa Zebra in Rotterdam. Haar prentenboek Bolder en de Boot werd verfilmd door de KRO voor het programma ‘Mijn mooiste prentenboek’. In NRC Handelsblad stond: ‘De beste prentenboeken hebben aan weinig woorden genoeg. In de tekeningen valt veel te beleven en ze hebben een sterk verhaal. Bolder en de Boot is zo’n boek. En heeft een ijzersterk thema.’ Samen met illustratoren Philip Hopman en Alex de Wolf maakte Alice wandschilderingen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Alice Hoogstad woont en werkt in het groene Waterland ten noorden van Amsterdam.

Wie ben je?
Ik studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam (nu de Willem de Kooning Academie) en koos er voor de richting grafiek en schilderen. Pas later ben ik gaan illustreren. De afgelopen jaren heb ik met en voor veel schrijvers gewerkt zoals: Sjoerd Kuyper, Tjibbe Veldkamp, Guus Kuijer, Paul van Loon, Erik en Elle Lieshout. Tegenwoordig maak ik ook eigen boeken en dat geeft natuurlijk veel vrijheid. Ik experimenteer veel met wisselende materialen en technieken.

Alice Hoogstad

Op welke illustraties (boeken) ben je trots en waarom?
Het Monsterboek, een eigen boek, kreeg de Gouden Penseel en is in veel landen verschenen. Maar ik ben ook erg trots op mijn andere boeken, zoals Nino en Nina, Mijn Oma is een ooievaar, en Kom uit die kraan! dat ik samen met Tjibbe Veltkamp maakte.

Waardoor of door wie word je geïnspireerd?
Herinneringen uit mijn jeugd in Rhoon. We hadden paarden, geiten, katten, eenden en duiven in en om ons huis. Door museumbezoek wordt mijn accu altijd lekker opgeladen. Maar vaak zijn het juist de gewone dagelijkse dingen, zoals een storm die door de bomen raast, of ruziemakende spreeuwen, mensen op de markt of kinderen op een schoolplein. Zo’n vol plein heeft een grote overeenkomst met een kippenren. Ik kan er uren naar kijken.

Welke illustrator mag volgende keer bovenstaande vragen beantwoorden en waarom?
Sylvia Weve bewonder ik omdat ze monumentaal werk maakt. Ik vind haar echt geweldig!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.