November 2016 – Justin Cronin is een veelgeprezen auteur met romans als The Summer Guest en Mary and O’Neil, waarvoor hij onder andere de PEN/Hemingway Award ontving. Maar Cronin is met name bekend van zijn Oversteek-trilogie. Zijn lezers bevinden zich over de hele wereld en laten zich meeslepen in een wereld van vampiers, verraad, vriendschap en mysterie. De drie boeken vormen een schitterend verhaal waarin sciencefiction wordt afgewisseld met wetenschap, liefde met overleven en waarbij de lezer ook nog eens wordt meegenomen op een weergaloze reis. Cronin schreef tien jaar aan de Oversteek-trilogie. De Stad van Spiegels is hiervan het laatste deel. In opnieuw een weergaloos avontuur laat de auteur alle lijntjes bij elkaar komen, waarna de lezer met een zucht en enige weemoed het boek kan dichtslaan.
Terugkeren naar de echte wereld
Justin, we spraken elkaar in 2010 toen in Nederland het eerste deel van de Oversteek-trilogie uitkwam. Nu zes jaar later is het laatste deel gepubliceerd. Hoe voelde je jezelf toen je het manuscript inleverde en klaar was?
Het afronden van een boek, en zeker zo’n epos als de Oversteek-trilogie, geeft me altijd een leeg gevoel. Ik voel me depressief. Je moet afscheid nemen van een wereld die je zelf hebt gecreëerd. Een wereld die interessant is, met personages die interessant zijn en waar je van gaat houden. Op het moment dat het laatste deel geschreven was, voelde het alsof ik moest terugkeren naar een wereld die vele malen saaier was.
Dus je schrijft om te ontsnappen uit de echte wereld?
In zekere zin is dat waar. In de wereld die ik creëer kan ik de dingen laten gebeuren zoals ik dat wil en wanneer ik dat wil. Ik kan mijn personages alle karaktereigenschappen geven die ze nodig hebben om interessant te zijn. Niemand is overbodig, zelfs niet de karakters met een relatief kleine, of ondersteunende rol.
Zoals de mannen?
De mannen in mijn boeken hebben inderdaad een ondersteunende en bijna dienstverlenende rol in mijn boeken. Ze zijn de tassendragers van de vrouwen waar ik over schrijf. Maar ze zijn zeker niet minder interessant. Ze hebben ieder hun eigen geheimen en hun eigen innerlijke kracht. Zonder de mannen zou er geen dynamiek zijn.