Header pinokkio3
Header pinokkio3
Recensies

Deze editie Pinokkio van Carlo Collodi is een grote klassieker in een eigentijds jasje gestoken

Het eerste dat iedereen zal zeggen over de avonturen van Pinokkio, is dat het verhaal gaat over een houten jongen met een groeiende neus omdat hij liegt. Pinokkio, geschreven door Carlo Collodi, is een meesterwerk uit de wereldliteratuur voor de jeugd en tegenwoordig wereldwijd bekend. In 1940 verscheen er een tekenfilm over Pinokkio bij Walt Disney die er daarmee voor zorgt dat de marionet een veel breder publiek bereikt.

Pinokkio is een houten marionet en wil Gepetto en de fee met de blauwe haren wel gehoorzamen, maar tegelijkertijd kan hij geen weerstand bieden tegen alle verleidingen van het leven. Het gaat over het egoïsme van een kind in strijd met wat goed en kwaad is. Maar ondertussen kiest hij altijd voor zijn eigen pleziertjes, omdat dat nu eenmaal aanlokkelijk is. Pinokkio is zeker geen held, maar een ondeugend houten kereltje die probeert zijn weg te vinden naar iets dat hij heel graag wil; een echte flinke jongen zijn.

''Het beloofde een hele mooie, vrolijke dag te worden, maar... Jammer genoeg is er in een marionettenleven altijd een ‘maar’ die alles bederft.''

Wauw, echt wauw!


Dit is een meer dan prachtige editie van Pinokkio. Als je niet al verliefd bent geworden op de kaft en de luxe uitstraling van het complete boek, dan word je dit wel zodra je hem openslaat. En dan heb ik het natuurlijk over dit mooie verhaal, maar nog meer over de illustraties van Justine Brax. Dit boek roep echt het 'wauw'-effect op. Dit zijn geen illustraties meer, maar gewoon heuse kunstwerken. Je zou ze zo allemaal kunnen inlijsten en in een museum kunnen hangen.

Eigentijds jasje


Meteen aan het begin van het verhaal merk je al dat deze versie van de avonturen Pinokkio veel hipper en meer van deze tijd is. Ondanks dat het verhaal ingekort is en het hier en daar herschreven is, doet het wel recht aan het klassieke verhaal. De hoofdelementen zijn absoluut herkenbaar en daarnaast is er nog steeds een hele mooie balans tussen fantasie en realiteit. Het is een leerzaam groeiproces van een kind die leert wat het verschil is tussen goed en kwaad. Daarnaast is er een prachtig evenwicht tussen de tekst en de illustraties; alles sluit mooi op elkaar aan. Dit boek is echt een pareltje!

Allemaal verzamelen


De avonturen van Pinokkio is één van de klassiekers die deel uit maakt van een reeks die onder artistieke leiding van Benjamin Lacombe wordt uitgegeven. Geloof mij, als je eenmaal één editie van deze boekenreeks in handen hebt, ben je verkocht. Je wil ze echt stuk voor stuk allemaal hebben en verzamelen. De avonturen van Pinokkio is een mooi verhaal met mooie levenslessen erin verweven. Een ideaal verhaal om voor te lezen en te bekijken met de kinderen. Mijn neus zou groeien als ik zeg dat dit boek niet in elke boekenkast thuishoort. De avonturen van Pinokkio is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar.