Thumbandsmallheader Template Copy
Recensies

In Mijn Odyssee weet Manja Croiset haar gevoelens en ergernissen goed te verwoorden.

In Mijn Odyssee neemt Manja Croiset je mee naar haar verleden, heden en toekomst. Ze laat zien hoe het in de klinieken er aan toe ging waar ze heeft gezeten en hoe dat tegenwoordig is; hoe ze een verkeerde diagnose kreeg en wanneer ze uiteindelijk kreeg te horen wat ze echt heeft; en hoe de relatie met ouders en zussen. Het boek laat zien hoe het oorlogsverleden en gemoedstoestand van de ouders op het (ongeboren) kind kan worden doorgegeven. Het boek gaat wat er kan gebeuren met een kind als het gehoord wordt.

Aangrijpende en schokkende verhalen

De tekst op de cover van Mijn Odyssee van Manja Croiset maakt dat je nieuwsgierig wordt naar het werk van Manja Croiset. Je wilt weten wat haar verhaal is. Ze spaart niets of niemand, ze geeft haar ongezouten mening over diverse onderwerpen en mensen waarbij je soms met open mond zit te lezen en denkt dat het ook iets minder had gekund. Anderzijds kan je het ook zien als een vorm van lef, zeker voor Manja, waarbij je tegelijkertijd duidelijk merkt dat ze in een fase is gekomen dat het haar allemaal niet meer deert wat anderen denken. Ze schrijft niet zomaar iets, maar weet dat heel erg goed te onderbouwen waardoor je gaat nadenken. De verhalen en anekdotes worden afgewisseld met gedichten. Het zijn aangrijpende, schokkende, keiharde verhalen, anekdotes en gedichten. De foto's maken het boek compleet.

Lastig maar de moeite waard

Het is een boek die je niet in één keer uitleest, omdat het soms wat verwarrend is, zeker door de vele lange lappen tekst waar geen eind aan lijkt te komen. Daarnaast mis je soms, met name in sommige gedichten, de leestekens. Daardoor moet je sommige gedichten nog een keer lezen om te begrijpen wat er staat. Laat hierdoor de moed niet zakken om verder te lezen, want het boek is zeer de moeite waard. Kortom: Mijn Odyssee van Manja Croiset is een boek vol verhalen, anekdotes en gedichten waarin ze haar gevoelens, ergernissen en de misstanden in de zorg en in Nederland heel goed weet te verwoorden en te onderbouwen. Ze zet je geregeld aan het denken. Manja Croiset weet je te raken met haar verhalen, anekdotes en gedichten.

Annekevandijken 20211
Anneke