Thumbandsmallheader Template Copy
Recensies

In Verdoemd snijdt Mariska Overman een kwetsbaar en aangrijpend onderwerp aan

De uit de Achterhoek afkomstige Mariska Overman heeft van haar passie haar beroep gemaakt. Verdoemd is de derde thriller, in de Isabel Dieudonné-reeks. Mariska Overman heeft naast haar schrijfcarrière een eigen onderneming Bureau MORBidee. Het bureau zet zich in voor een betere bespreekbaarheid van de dood, onder meer door gesprekshulpen te ontwikkelen, een ideale combinatie natuurlijk wanneer je thrillers schrijft. Je merkt tijdens het lezen dat Mariska haar expertise gebruikt in haar verhalen. Haar eerdere boeken Hoofdzaak en Voltooid werden zeer goed ontvangen onder de Nederlandse thrillerfans. Met Verdoemd snijdt Overman een zeer kwetsbaar en aangrijpend onderwerp aan: zelfmoord.

Het derde boek over Isabel Dieudonné, een zeer interessant ongrijpbaar karakter. Mariska Overman weet Isabel zo neer te zetten dat je een band met haar krijgt, ze raakt iets. Ook in dit verhaal maakt Isabel weer een prettige ontwikkeling door. Wordt ze hierdoor nu grijpbaarder? Nee zeker niet, maar juist dit maakt het karakter zo interessant. Isabel Dieudonné zou een ideaal karakter zijn voor een serie of verfilming. Het zal mij niets verbazen als de tv/filmrechten voor deze serie verkocht gaan worden.

Spoilers

Overman begint in Verdoemd met een korte terugblik op de eerdere delen, ideaal want je zit gelijk weer helemaal in het verhaal. Maar wees gewaarschuwd: dit korte hoofdstuk bevat spoilers. Heb je de eerste delen niet gelezen, sla dit stukje even over. Overman is geen auteur welke je zonder handschoentjes aanpakt, haar verhaallijn laat je niet ongemoeid. Het is zo reëel en overtuigend neergezet, waardoor dit verhaal je nog lang bij zal blijven.

"Het spoor schoon, nieuwe treinen, mensen die met hun hond langs het spoor wandelen. Onzichtbaar achter die schijn zou dezelfde plek voor een handvol mensen voor altijd een plaats van horror en verschrikking zijn."

Een opbouw met spanning die alle kanten op kan gaan

Het boek is in drie delen opgedeeld, het bevat korte vlot lezende hoofdstukken, en er wordt duidelijk aangegeven waar je je bevindt in het verhaal. De lezer wisselt af tussen verleden en heden. Deze afwisseling trekt je verder het verhaal in, nieuwsgierig en gespannen afwachtend naar waar het om gaat. De serieuze toon van Verdoemd geeft het verhaal meer diepgang. Het onderwerp dat Mariska op een zeer respectvolle manier aansnijdt, vind ik erg stoer. Hopelijk kan ze met dit boek de sluier over het onderwerp iets oplichten. Mariska beschrijft niet alleen het verhaal vanuit de slachtoffers maar ook van de nabestaande overtuigend en met respect. Lang weet Overman de lezer in het ongewisse te houden, pas naar het einde toe wordt de plot zichtbaar. Deze opbouw geeft het verhaal een extra portie spanning, het kan alle kanten op gaan. Zij sluit Verdoemd af met een cliffhanger. Overman weet je met dit plot omver te blazen, je blijft lichtelijk geïrriteerd achter met allerlei wendingen en ideeën in je hoofd, smachtend naar het vervolg. Gelukkig kunnen we nog meer verhalen verwachten van Isabel Dieudonné.

Een must read

Overman doet het weer, was ik al onder de indruk van Hoofdzaak en Voltooid, met Verdoemd weet ze mij te raken. Haar beeldende schrijfstijl en het hoofdpersonage Isabel, waarbij al je zintuigen op scherp staan, maken het verhaal. De manier waarop Mariska Overman in dit boek een beladen onderwerp uit de taboesfeer haalt, met zoveel respect en het onderwijzende tintje dat zij eraan durft te verbinden maakt Verdoemd voor mij tot een must read. Met smart wacht ik op het vervolg. Overman verdient een podium, een plek tussen de ‘grote’ Nederlandse thrillerauteurs.

Moon
Moon