Voetbalscheidsrechter Bas Nijhuis stond in het MAC3Park stadion van PEC Zwolle volop in de aandacht. Niet zoals gebruikelijk in zijn korte broek op het kunstgras, maar keurig gekleed op het podium. Samen met schrijver Eddy van der Ley, presenteerde Nijhuis zijn boek Niet zeiken, voetballen! Positieve stalking door de voorzitter had hen hier gebracht, lichtte Van der Ley toe. Een aantal van de vermakelijke anekdotes waarmee het boek doorspekt is kwamen ter sprake, met veel gelach tot gevolg. De alternatieve setting paste goed bij alternatieveling Nijhuis. In het restaurant sprak ik hem over het boek, de KNVB en de toekomst.
Waarom moest dit boek er komen?
Twee jaar leek het me al ontzettend gaaf om eens een boek te maken over wat er op het veld gebeurt en wat wij meemaken. Ik vond dat scheidsrechters onder een vergrootglas lagen, ook door de steeds toenemende media. Alles werd steeds negatiever. Ik vroeg me af waarom, het is hartstikke leuk. Dus ik wilde vertellen over hoe gaaf het is op het veld, wat wij meemaken, hoe het buitenland is en waar we naar toe gaan. Twee jaar gelegen dacht ik nog dat het niet verstandig was om dit boek te schrijven, omdat in de voetbalwereld alles heel gevoelig ligt. Tot ik het land in ging, af en toe een verhaaltje vertelde over mijn vak met ook wel eens zo’n anekdote tussendoor. Daarop kwamen mensen heel enthousiast naar me toe. Toen heb ik Eddy gebeld en gezegd: “Ik denk dat we dit boek moeten maken. Het wordt tijd voor positiviteit."
Is dat ook waarom de negativiteit zoveel mogelijk uitgebannen is? Aan het scheidsrechtersvak zitten ook wel wat negatieve kanten, toch?
Ja, echt wel. Nu ben ik wel een scheidsrechter die heel makkelijk over zaken heenstapt. Ik doe mijn zegje voor de camera en dan ben ik er ook wel klaar mee. In het boek vertel ik wel hoe je in het stadion begroet wordt voor de wedstrijd en dergelijke, maar soms spelen er natuurlijk meer dingen. Daar heb ik geen zin om daarover te vertellen, dat is allemaal negativiteit. Ik heb de lijn aangehouden dat ik geen mensen in diskrediet wil brengen. Ik wil geen mensen in de zeik nemen om te scoren. Dan zeggen de mensen: “Dat doe je zeker in deel 2, als je gestopt bent.” Ook niet. Dat zit niet in mij. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Nathan Rutjes. Maar ik wil het wel leuk, positief.
Ik dacht zelf dat er misschien ook een link was met uw vijfentwintigjarige jubileum als scheidsrechter?
Nee, het is nu dat jij dat zegt… Ik vind het eigenlijk wel een hele mooie. Die kan ik nu overal gaan gebruiken. Daar heb ik echt helemaal nog niet eens bij nagedacht. Stoer eigenlijk. Dat had je eerder moeten zeggen, want nu je het zegt klopt het. Puur toeval.