Charles Lewinsky, schrijver van onder andere Het lot van de familie Meijer, probeert elke keer een heel ander boek te schrijven. Dat is gelukt met zijn nieuwste boek Andersen, over een man die opnieuw wordt geboren en zich zijn vorige leven nog volledig kan herinneren. Met Janneke Siebelink, hoofdredacteur van online magazine lees.bol.com, praat hij over oude en jonge mensen, reïncarnatie en verhalen vertellen.
Tweeënhalf jaar geleden spraken we elkaar over je boek Alleen maar helden. Je vertelde toen dat je een nieuw boek schreef, Andersen. Dat kwam in juni uit en gaat over een man die opnieuw geboren wordt, een tweede kans krijgt. Vind je dat iedereen een tweede kans verdient?
Nee, dat vind ik niet. Ik geloof ook niet dat mensen opnieuw geboren worden. Maar het is een goed verhaal.
Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Dat weet ik niet. Meestal begin ik met een idee of personage en duurt het maanden of jaren voordat het verhaal af is, maar bij dit boek ging het heel anders. Opeens had ik een personage in mijn hoofd. Ik wist precies wat hij in zijn vorige leven had gedaan en dat hij op het punt stond opnieuw geboren te worden, maar ik had geen flauw idee wat er zou gaan gebeuren in het boek.
Het personage, Andersen, krijgt een nieuw leven. Zou je zelf ook een tweede kans willen krijgen?
Ik zou dan mijn oude leven niet willen herinneren, zoals hij. Dat moet vreselijk zijn. Vooral als je een machtig man was en opeens een baby bent en niets kunt. Hij lijdt daar echt onder, hij vindt het helemaal niet leuk.
Je hebt het expres zo geschreven dat hij zich zijn vorige leven nog herinnerde.
Ja, dat is een straf voor hem, want het kan echt niet leuk zijn. Veel mensen zeggen dat ze zich hun vorige leven nog herinneren. Grappig, want het zijn allemaal koningen of ridders of andere belangrijke mensen geweest. Er zijn duizenden mensen die zeggen dat ze Napoleon zijn geweest. Zelfs als reïncarnatie bestond, dan zou dat niet waar zijn.
Welke vragen heb je jezelf gesteld voordat je Andersen ging schrijven?
De belangrijkste vraag is: interesseert dit verhaal mij? Want je weet dat je één of twee jaar aan een verhaal gaat werken en als het je niet echt interesseert, wordt het hard werken en niet erg leuk. Dus de vraag is of het me genoeg interesseert om er zo veel tijd in te steken.
Waarom heb je besloten Andersen een tweede kans te geven?
Dat heb ik niet besloten. Hij zat ineens in mijn hoofd en hij moest eruit. Het is net als een liedje dat je hoort dat in je hoofd blijft zitten. Soms blijven ideeën of personages in mijn hoofd zitten en de enige manier om er vanaf te komen is om die gedachte af te maken en het boek te schrijven.