Coho
Feelgood romans

Colleen Hoover: "Ik probeer geen perfecte personages te creëren"

Nadat ze werd geïnspireerd door een liedje op de radio, schreef Colleen Hoover haar eerste boek. Inmiddels heeft ze al 13 Young Adult en New Adult-boeken op haar naam staan. In Nederland is haar boek '9 november' net uit. In dit interview vertelt Colleen over hoe ze in het hoofd van haar personages kruipt bij het schrijven en haar succes in binnen- en buitenland.

Je leeft eigenlijk in een sprookje. Je bent getrouwd met je vriendje van de middelbare school, je hebt drie kinderen en je boeken zijn succesvol. Je hart is nog nooit gebroken! We kunnen wel zeggen dat het goed met je gaat. Hoe leef je je in bij gevoelens die je zelf nooit hebt gekend?
Ik vind niet dat mensen zelf iets hoeven te ervaren om zich in te leven. We kunnen allemaal wel raden hoe we zouden reageren in bepaalde situaties. Dat is eigenlijk wat schrijvers doen. Ze gebruiken hun verbeelding om zichzelf in de levens en emoties van de personages die ze creëren te stoppen.

Een van de hoofdpersonen in 9 november, Fallon, heeft littekens van een brand. Waarom heb je gekozen voor een hoofdpersoon met littekens?
Dat is gewoon een deel van wie Fallon was. Soms als ik personages creëer, heb ik niet de intentie om bepaalde aspecten van hun uiterlijk of persoonlijkheid te creëren. Ze worden gewoon zo. In het geval van 9 november had Fallon al een verleden en heb ik het verhaal eromheen gebouwd. Ik probeer geen perfecte personages te creëren. Ik wil graag dat mensen zich herkennen in mijn personages.

Hoe heb je hier onderzoek voor gedaan?
Net zoals ik bij het eerste antwoord al zei. Soms kan een schrijver zich inleven of zich voorstellen hoe een personage ergens op zou reageren. Het is moeilijk onderzoek doen naar hoe een personage reageert op het hebben van littekens op haar gezicht, want iedereen reageert anders. Het is een emotie en emoties verschillen nu eenmaal, dus ik doe als schrijver gewoon mijn best om trouw te blijven aan het personage.

Ik heb thuis een hele muur vol boekenplanken voor al mijn vertaalde edities. Dat is mijn favoriete muur in het huis

Colleen Hoover

Wat was de grootste uitdaging bij het schrijven van 9 november?
Bij elk boek is de grootste uitdaging om de emoties over te brengen op de lezer op de manier dat ik hoop dat ze overkomen. Als auteur ken je elk aspect van de verhaallijn en het is moeilijk om te weten of de woorden overkomen zoals je hoopt dat ze overkomen.

Waardoor zijn je boeken zo succesvol?
Ik heb geen idee. Ik ben blij dat ze goed zijn ontvangen, maar ik heb geen geheim. Ik ben waarschijnlijk meer geschokt hierdoor dan wie dan ook.

Heb je een bepaald soort lezer in je hoofd bij het schrijven?
Ik schrijf niet voor de lezers. Ik schrijf omdat ik het zelf leuk vind. Als ik een verhaal in mijn hoofd heb, schrijf ik dat op op de manier waarop ik het zou willen lezen en dan hoop ik maar dat anderen het ook leuk vinden. Als ik zou gaan schrijven om anderen een plezier te doen ben ik bang dat ik het niet meer zo leuk zou vinden als nu.

Zou je weleens voor een andere doelgroep of in een ander genre willen schrijven?
Ik schrijf nu niet voor een specifieke doelgroep. Toevallig vallen veel van mijn boeken onder het genre romantiek, omdat ik dat leuk vind om te schrijven. Mijn volgende roman, Without Merit, is niet echt romantisch. Het gaat over een tiener en hoe ze met haar familie omgaat. Ik schrijf gewoon waar ik zin in heb. Als dat nu een thriller is of een romantisch boek, ik hoop dat er een doelgroep voor is wanneer het af is.

Hoe vind je het dat je boeken zo succesvol zijn en worden vertaald in verschillende talen?
Ik vind het fantastisch. Ik heb thuis een hele muur vol boekenplanken voor al mijn vertaalde edities. Dat is mijn favoriete muur in het huis.

Van je boek Oprecht is een tv-serie gemaakt, Confess. Hoe vind je het dat je boek is bewerkt voor tv?
Ik zou het natuurlijk leuk vinden als er van al mijn boeken een film of tv-serie wordt gemaakt, maar de boeken zijn het belangrijkste. Oprecht was een geweldige ervaring en ik zou geen nee zeggen als ik dat nog een keer kon doen met een ander boek.

Zou je het leuk vinden als er van 9 november een boek of tv-serie werd gemaakt?
Natuurlijk, dat zou fantastisch zijn!