Chopra brak wereldwijd door met zijn boek Ageless Body, Timeless Mind uit 1993 waar ruim één miljoen exemplaren van zijn verkocht. In 1995 startte Chopra het 'Chopra Center for Well Being’ waarmee hij internationale successen behaalde en dat tot op de dag van vandaag het boegbeeld is van Chopra’s levensstijl. In een tijd waarin de 'zelfhulp-industrie’ piekte in de samenleving wordt Chopra gezien als één van de belangrijkste gezichten van de mindfulness-generatie. Centraal in zijn ideeën over gezondheid staat zijn streven naar de samensmelting tussen westerse wetenschappelijke kennis en oeroude oosterse filosofieën en geneeswijzen, zoals Ayurveda, Yoga, meditatie en homeopathie. Hij heeft vele volgers en waarschijnlijk even zoveel critici. De basis van zijn theorie ligt in de relatie tussen genezende processen en de kwantummechanica.
In zijn nieuwste boek Het zelfhelend vermogen schrijft Deepak Chopra samen met Rudolph E. Tanzi, waarmee hij eerder Superbrein en Supergenen publiceerde, over het nieuwste onderzoek op het gebied van de verbinding van lichaam en geest, lichaam en genen en lichaam en immuniteit. Over hoe een optimale gezondheid beschermd ons beter tegen ouderdom, resistente bacteriën, epidemieën en schadelijke milieu-invloeden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij onszelf, zo stellen de auteurs.
Onlangs las ik in een artikel de zin ‘We worden steeds ouder, maar we hebben nooit geleerd om oud te zíjn.’ Een zin waar ik aan moest denken bij het lezen van uw boek. Hoe kunnen we leren met de vergankelijkheid van ons lichaam om te gaan?
Wil je het echte antwoord of wil je een geruststellend antwoord?
Bij voorkeur het echte antwoord.
Oud worden, zwakheid en de dood. Het zijn constructies bedacht door de mens. Net als het lichaam. Kijk, wat is dit? (Pakt een pen.)
Een pen
En dit? (Wijst naar een fles water.)
Een fles water.
En wat is dit? (Raakt een tijdschrift aan.)
Een tijdschrift.
Wat is de overeenkomst? Het zijn allemaal menselijke constructies. Iets wat wij hebben bedacht. Als baby weet je niet wat het zijn. Dat wordt je geleerd. Net als dat je wordt geleerd dat je handen hebt, voeten, een lichaam. Dat daar boven sterren zijn, een Melkweg. Je wordt geleerd dat je Nederlandse bent, dat je atheïst bent. Geld, breedtegraat, lengtegraad. Het zijn mentale constructies. Wat er is, is bewustzijn en een ervaring beleven. Ons bewustzijn creëert een verhaal rond de ervaring. Op het moment dat je het verhaal creëert rondom het hebben van een lichaam, creëer je ouderdom en de dood. Het enige dat geen constructie is, is bewustwording. Op het moment dat je van lichaam naar bewustwording verschuift, bestaat er geen ouderdom, bestaat er geen dood. Bewustwording is namelijk nooit geboren.
Op welk moment in uw leven kwam dit inzicht?
(Lacht.) Als je zegt ‘dit is mijn lichaam’, welk lichaam bedoel je dan? Dat van jou als embryo, als baby, als puber, als moeder? Als je zegt ‘mijn geest’, welke geest bedoel je dan? De geest van tien jaar geleden, van twintig jaar geleden? Het zijn wederom menselijke constructies. Als je daaraan voorbijgaat, zal je geen angst meer kennen voor de dood. Er zal alleen liefde, creativiteit en zelfinzicht zijn. Mijn lichaam bestaat in mij. En ‘mij’ is niet mijn ‘ego’, mijn persoonlijkheid. ‘Mij’ is het bewustzijn van de ervaring, van de ervaring die wij nu samen hebben bijvoorbeeld.
Hoe verhoudt deze gedachte zich tot wat u schrijft in uw laatste boek, dat de geest het lichaam gezond kan houden en maken?
In de afwezigheid van de geest, is er geen lichaam. Er is geen geest, in de afwezigheid van een lichaam. De traditionele rollenscheiding met betrekking tot je lichaam is niet realistisch. Immuniteit is op het zelf gericht. Een arts heeft niet als taak dag in dag uit je immuunrespons te versterken. Medische zorg wordt doorgaans pas gegeven als er zich symptomen voordoen. De immuunrespons werkt dan al niet meer goed. Vanuit een breder perspectief werkt de algehele genezingsrespons dan niet goed meer en je immuniteit is daarvan het belangrijkste onderdeel. Er is altijd al sprake geweest van een wanverhouding tussen wat de geneeskunde kan doen en wat het lichaam nodig heeft als het zichzelf te midden van de wereldwijde concurrentiestrijd tussen DNA-stammen wil beschermen. De relatie tussen arts en patiënt is niet gericht op het aangaan en winnen van de strijd. Maar het zelfhelend vermogen kan door de samensmelting van degene die geneest en degene die wordt genezen de bedreiging de baas worden. (Belangrijke opmerking: ik adviseer je absoluut niet om de zorg van een arts te negeren of te vermijden als die nodig is.) Als je proactief met je eigen immuniteit aan de slag gaat, verandert de hele situatie. Als we naar de lijst van bedreigingen kijken, zien we dat er enkele broodnodige verbeteringen kúnnen plaatsvinden als je eenmaal weet wat het betekent om je zelfhelend vermogen te koesteren. Ik hoop dat mensen vreugdevoller zullen zijn, wanneer ze het boek hebben gelezen.