Donal Collage
Vrije tijd

Donal Skehan: neem de tijd voor het koken en vind de balans tussen gezond en vers eten

De bladeren beginnen te vallen, het feestseizoen gaat met Halloween van start en de keukens beginnen vol te stromen met geuren van vele producten. Deze periode van het jaar is geschikt om alle kookboeken uit de kast te halen en alvast voorbereidingen te treffen voor de feestelijke maaltijden die gepland staan. Deze maaltijden gaan vaak gepaard met zoetigheid, maar gezond eten is voor vele een lifestyle die steeds belangrijker wordt in de keuzes van de verschillende maaltijden. Donal Skehan speelt hierop in door z’n nieuwe kookboek ‘Vers’ te lanceren. In het Ambassadehotel in Amsterdam spreek ik met deze Ierse kok, fotograaf en televisiepresentator over het belang van gezond en vers eten.

Voordat we overgaan naar de vragen over jouw kookboek Vers, zou je ons wat meer kunnen vertellen over jezelf?

Invloeden uit mijn familie

Ik ben Donal Skehan, in juni 30 jaar geworden en kom uit Ierland. Voeding en koken zijn elementen die vanaf jongs af aan een belangrijke rol spelen in mijn leven. Ik ben opgegroeid in een gezin met ‘foodlovers’, waarbij passie en liefde voor koken essentieel zijn. Mijn oma, de familie van mijn moeder, was een fantastische kokkin. Zij vond het belangrijk om thuis voor iedereen te zorgen, lekkere maaltijden op tafel te zetten en ik kan mij goed herinneren dat zij met veel passie en liefde vroeger urenlang in de keuken stond te koken. Aan de kant van mijn vaders familie lag de focus meer op de praktische kant van koken en zorgde voor de benodigde ingrediënten. De opa aan de kant van mijn vader had een winkel in het centrum van Dublin. Hier verkochten zij groentes, maar de nadruk lag sterk op de versheid van de producten. Dus in de twee families werd er altijd nagedacht over het belang van koken en verse ingrediënten.

Groeiende passie voor koken

De aanwezigheid van de kennis over producten en koken zorgde er niet direct bij mij voor dat ik kok ben geworden. Ik wilde liever een muzikale carrière, maar in de loop der jaren kwam ik er wel achter dat mijn passie toch echt ligt in de keuken en niet in de muziekindustrie. Ik krijg een altijd een glimlach op mijn mond als ik praat over eten, mijn passie blijft groeien en de energie die ik krijg als ik zie dat mensen genieten van vers eten is fantastisch. Sinds dit jaar zijn mijn vrouw, mijn hond en ik verhuisd naar Los Angeles (Amerika). Hoewel ik van deze stad hou, is Dublin toch echt mijn thuisbasis waar ik nog steeds het liefste woon. Los Angeles is een drukke stad met 14 miljoen mensen en dat aantal zorgt ervoor dat ik mij soms heel klein voel. Daarentegen zijn de mensen in Dublin gelijkwaardiger en is het minder druk in de stad. Dus voor nu Los Angeles, maar ik hoop snel weer terug te gaan naar Dublin.

Vers: Makkelijke recepten waar je energie van krijgt

Het kookboek Vers van Donal Skehan

01 Vers Donal

Het kookboek Vers van Donal Skehan

'Move over Jamie Oliver: hier is de nieuwe ster!' Daily Mail

'Donal is een briljante jonge chef die lichte, verrassende, heerlijke gerechten maakt die je direct wilt opeten. Hij is wat hij is: een authentiek talent en een absolute pro.' Jamie Oliver

'Donal Skehan is mijn held in de keuken.' Nigella Lawson


Kun je het gevoel beschrijven dat je hebt nu eindelijk jouw nieuwe kookboek in de winkel ligt?

Het is mijn zesde kookboek dat gelanceerd is en keer op keer krijg ik nog vlinders in mijn buik. Het is een schitterend gevoel! Eerst voel je opluchting, want je hebt je de doelen behaald en je eindproduct ligt klaar om door anderen gelezen te worden. Tijdens dit boek heb ik hard gewerkt, want iedere foto heb ik zelf gemaakt. Er zijn vele kookboeken verkrijgbaar, maar niet veel auteurs combineren hun kookkwaliteiten en de zelfgemaakte foto’s in een boek. Daarnaast is mijn favoriete bezigheid het boek openen, de bladzijdes om slaan en verliefd worden op de geur van een versgemaakt boek. Dit boek heeft ook een persoonlijke connectie, want ik schreef het om uit een soort burn-out te komen. Ik werkte zo hard en intens dat ik niet meer in de gaten had welke passies mij energie geven, wat belangrijk is voor mij en dat koken een grote rol speelt in mijn leven. Vele mensen maken dit mee en vergeten dat het belangrijk is om door middel van vers eten goed voor jezelf te zorgen. Ik vind het fantastisch om mijn verhalen met vele te delen!

Het kookboek het Vers, maar hoe kwam jij op deze titel?

Het was voor mij de manier om een nieuwe start te maken en met vers eten te werken. Ik deed het al jaren, maar nu werd ik nog extra bewust van de gevolgen die vers eten op je lichaam heeft.
Vele mensen weten hoe ze moeten koken, maar zij zijn zich niet altijd bewust van de connectie tussen eten en een goede gezondheid. Mensen ervaren veel stress, drukke periodes en kiezen dan voor snel en gemakkelijk eten. Dit is vaak niet de juiste keuze en dit boek geeft aan dat verse maaltijden niet moeilijker of langer duren dan de ongezondere, snellere maaltijden. Met deze titel, en het boek, wil ik mensen bewust maken van de verse producten en maaltijden.

Voor de mensen die het kookboek nog niet hebben aangeschaft, kun jij kort aangeven waar het over gaat?

Dit boek is niet vergelijkbaar met mijn andere kookboeken, want dit exemplaar richt zich het vooral op koken en de impact van eten op de gezondheid van mensen. Veel van mijn recepten zijn simpel en voor iedereen toegankelijk. Die simpliciteit kenmerkt de recepten in Vers ook, want ik wil dat mensen die thuis graag in de keuken staan inspiratie bieden. Daarnaast wil ik ze wijzen op het feit dat luxe gerechten in een restaurant niet altijd het belangrijkste is. Ik vind het belangrijk om tijd en energie te steken in een maaltijd die goed is voor het lichaam. Die tijd is niet altijd aanwezig in een druk leven, maar het is van belang om die tijd wel te nemen voor je dagelijkse maaltijden. Ik vergelijk het vaak met de veiligheid in een vliegtuig. Er wordt altijd gezegd dat je eerst moet zorgen voor je eigen veiligheidsvest en dan pas kinderen of anderen gaan helpen. Je kan namelijk geen dingen ondernemen als je niet eerst goed voor jezelf hebt gezorgd. Dit is vergelijkbaar met het zorgen voor je eigen gezondheid en de tijd nemen om gezonde, verse maaltijden op tafel te zetten.

The truth of good cooking is to create something out of nothing.

Donal Skehan

Was het creatieve proces van dit boek heel anders die van jouw andere vijf boeken?

In ieder boek zat wel een hoofdstuk over gezondheid en vers eten, maar in dit boek besteed ik er het meeste aandacht aan. Gezond eten is momenteel een focus voor vele mensen en een trend in vele landen, maar het moet niet een los item zijn. Het is juist de bedoeling dat gezond, vers eten altijd wordt meegenomen in een maaltijd. Mijn zoektocht tijdens het schrijven van dit boek was gericht op hoe je een maaltijd kan bereiden dat goed voor je is, maar ook heerlijke smaakcombinaties bevat.

Waar komt je inspiratie vandaan?

Reizen heeft een grote rol gespeeld in de afgelopen jaren en dat is waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Reizen vind ik het leukste om doen. Ik was vrijdag in London, zaterdag in Dublin en nu voor twee dagen in Amsterdam. Reizen is intens en het zorgt ervoor dat je soms uitgeput raakt, maar de belevenissen zijn onwaarschijnlijk mooi. Het mooie aan eten is dat je waar ook in de wereld bent, je leert altijd nieuwe recepten en komt in aanraking met nieuwe ingrediënten. De recepten in Vers zijn gebaseerd op de vele inspiraties uit landen over de hele wereld.

Wat wil je bereiken met dit boek?

Ik deel mijn verhalen en recepten met anderen, want ik merk dat ik niet de enige ben die een druk leven heeft en het lastig vind om gezond en vers te eten. Het is soms belangrijk om even een stap terug te doen en tijd in te plannen om te gaan koken en een uitgebalanceerde maaltijd op tafel te zetten. Ik vind het mooi om deze boodschap over te brengen via een medium, het kookboek, dat ik interessant vind. Ik wil mensen meenemen in het verhaal, ze helpen in de tijd die ze vrijmaken om gezond te gaan koken en recepten te geven waar ze geïnspireerd door raken.

Je hebt veel instragram- en youtubevolgers, maar hoe speciaal is social media voor een kok en kookboekenschrijver?

Ik denk dat het altijd een rol speelt in het delen van mijn verhalen via de verschillende kanalen. Ik ben in 2007 gestart met een foodblog, terwijl er in die tijd nog niet veel bekend was over het bereik van een blog. Ik was blij als ik drie of vijf reacties op mijn blog had. In de loop der jaren groeide de blog, dankzij de andere social media kanalen die belangrijker werden in het leven van vele mensen. Bloggen heeft vele deuren geopend voor mij en voor vele andere kookboekenauteurs. Mijn blog was uniek in die tijd, want ik creëerde mijn eigen foto’s van de recepten. Van deze blogs ging ik over naar een eigen Youtubekanaal waar ik video’s op plaats van de recepten die ik maak. Ik verlaag de drempel en wil tonen dat iedereen dit kan door maken door een goede uitleg te geven bij de teksten die ik schrijf.

Naast het koken vind je het ook leuk om kinderen en anderen, zoals in het tv-programma Masterchef, te motiveren en te helpen bij het creëren van heerlijke maaltijden. Wat vind je zo leuk aan deze carrière?

Terwijl ik mijn kookboeken schreef en recepten bedacht, kwam ik er achter dat er ook een jong publiek bestaat. Een publiek dat totaal anders is dan de volwassenen en anders te bereiken zijn. Toen ik op vijfjarige leeftijd begon met koken dacht ik dat ik de enige was die hier veel tijd in stak. Maar dit was niet zo, want als ik nu om mij heen kijk zijn er ,meer dan voorheen, zoveel kinderen die het geweldig vinden om te experimenteren met eten en de mooiste creaties koken. Wanneer ik startte met Junior Masterchef was ik verbaasd dat die jonge kinderen maaltijden op tafel kunnen zetten die echt indruk maken op iedereen en werd ik blij van het enthousiasme dat zij overbrengen tijdens het koken. Het is hartverwarmend werk! Daarnaast vind ik het belangrijk om deze generatie inspiratie te bieden en hen een plek te geven om te leren en te creëren. Als ik kijk naar mijn generatie dan zie ik veel mensen die niet precies weten wat gezond, vers eten is. Zij weten vaak ook niet hoe je smaken combineert en dat gemakkelijk eten niet altijd goed voor je is.

Heb je al een idee voor een nieuw kookboek in de toekomst?

Ja, want mijn zevende boek ‘Eat, Live, Go’ is net gelanceerd in Engeland en Ierland. Volgend jaar komt de Nederlandse vertaling van dat boek. Zoals de titel aangeeft is dat boek verdeeld in drie hoofstukken. Eat gaat over de dagelijke recepten, Live gaat verder in op de details die het boek Fresh beschrijft en Go gaat over de inspiratie die ik krijg van het reizen. Volgend jaar komt de Nederlandse vertaling van dat boek.

Anniek Thumb
Anniek