Wat vond jouw familie van jouw keuze om te schrijven?
Die hebben mij wel gesteund bij het schrijven. Maar die hadden, net als ik, niet echt het idee dat je daar ooit je werk van zou kunnen maken. Schrijver zijn, dat lag zo ver weg. Ik kende niemand in mijn omgeving die schreef. Schrijven is iets dat ik altijd al heb gedaan, iedere dag, mijn leven lang. Maar ik had nooit het idee dat ik daar iets mee kon bereiken.
Nazomer gaat onder andere over de frictie tussen succes hebben en het gezinsleven. Hoe doe jij dat?
Ik heb enorm geluk gehad dat ik een man heb die in mij zag wat ik zelf niet zag. Ik kreeg op een gegeven moment zoveel schrijfopdrachten, dat het niet meer te combineren was. Toen zei hij: “Weet je wat, ik stop met mijn baan. We gaan het gewoon samen doen. Ik ondersteun je met de kinderen.” We doen heel veel samen. Mijn oudste dochter van 18 wordt weleens gevraagd hoe het is als je een beroemde moeder hebt. Laatst zei ze: “Dat ze bekend is, heeft op ons als kinderen minder impact dan het feit dat ze schrijft.” Want een schrijvende moeder… ik ben er soms wel, maar vaak minder dan een andere moeder, omdat ik gewoon in die andere wereld zit. Anders komt er ook geen boek.
Wat is succes eigenlijk?
Ik denk dat succes voor iedereen verschillend is. We kijken nu naar mensen die succesvol zijn in de zin van het winnen van prijzen, zakelijk iets bereiken, of een mooie auto hebben. Is dat dan succes? Daar gaat het boek ook over. Waar gaat het om in het leven? Wat is succes? Dat is voor iedereen verschillend en een zoektocht. Ik heb een aantal mensen op leeftijd gesproken en die zeiden bijvoorbeeld dat ze meer tijd aan hun kinderen of hun echtgenote hadden willen besteden.
Is wat er met je vader is gebeurd iets waardoor je extra dankbaar bent voor de dingen die je hebt?
Ja, uiteindelijk wel. Sommige dingen laat je gewoon op je afkomen. Nu ben ik actiever bezig met dingen plannen. Dan plannen we een avond waarop we met z’n allen lekker gaan koken of samen zijn. We gaan echt de highlights in ons leven brengen. Dat komt niet vanzelf. Iemand moet het regelen. Het leven gaat snel voorbij en die highlights moet je proberen zelf te maken. Hoe je dat doet, voel je zelf het beste aan.
Het boek vertelt 2 verhaallijnen, die van het meisje in Brabant en die van de high fashion-wereld. Vond je het ene stuk leuker om te schrijven dan het andere?
Nee, ik vond het allebei heel erg leuk. De verhaallijn van het meisje in Brabant raakt deels mijn jeugd, dus het was heel fijn en soms ook wel confronterend om terug te gaan naar hoe het vroeger was. En de andere verhaallijn speelt zich af in de high fashion in New York, Parijs en Amsterdam. In die wereld was ik totaal niet thuis, dus ik vond het heel leuk en spannend om dat te onderzoeken.
Stel je jezelf voordat je aan een boek begint een aantal vragen die je wilt onderzoeken?
Dat heb ik bij Nazomer wel gedaan, omdat ik het interessant vond, en best wel ingewikkeld. Daarom is het ook een vrij dik boek geworden. Iedereen heeft keuzes in zijn leven, zoals: ga ik wel of niet met deze man of vrouw verder? Ga je wel of niet je studie afmaken, wat doe ik met die baan? Ga ik door of haak ik af? Al die keuzes die je maakt in het leven, leiden tot waar je op dit moment in het leven staat. En wat ik interessant vind als schrijver is wat er gebeurd zou zijn als je een andere keuze had gemaakt. Ik laat haar dus bepaalde keuzes maken. De conclusie over welke keuzes beter waren geweest mag je aan het einde zelf bedenken.