Interview Historische Verhalen Header
Interviews

Prachtige verhalen die werkelijk gebeurd zouden kunnen zijn

Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler schreven de verhalen voor de bundel Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Oudheid. In deze bundel worden feiten en fictie met elkaar vermengd, wat leidt tot prachtige verhalen die werkelijk gebeurd zouden kunnen zijn. In dit interview gaan we met de drie auteurs van deze bundel in gesprek.

“De meeste verhalen gaan niet over alleen geschiedenis, maar vooral over mensen”

Wat kunnen lezers verwachten van deze bundel?
Key: Een hele stapel verhalen over bekende en onbekende figuren uit de tijd van de Babyloniërs, Perzen, Grieken en Romeinen. De drie auteurs nemen je elk met hun eigen stijl mee in de belevingswereld van historische figuren en gebruiken de korte verhalen om de lezer te betrekken bij de meest dramatische fragmenten uit hun leven. Bovendien leer je onderweg over de gebruiken van oude volken en over de politieke intriges van die tijd aan de hand van korte historische achtergronden die de verhalen vergezellen.

Marjolijn: Maar dat betekent niet dat je van geschiedenis moet houden om dit boek te kunnen waarderen. De meeste verhalen gaan niet over alleen geschiedenis, maar vooral over mensen.

Wat maakt deze bundel het lezen waard?
Denise: De bundel is het lezen waard omdat er maar zeer weinig korte historische verhalen in uitgave te vinden zijn. Meestal zijn historische verhalen vrij lang, maar niet iedereen heeft altijd tijd om een dik boekwerk te lezen. Als je dus houdt van geschiedenis, maar liever niet zo'n dikke pil leest, is deze bundel ideaal.

Key: Als je het verleden wilt ervaren, in de huid wil kruipen van een Romeinse soldaat of een Perzische edelman, kun je niet dichterbij komen dan het lezen van deze verhalen. Bovendien wordt het plezier van meeslepende verhalen gecombineerd met historisch realisme. Leren over de oudheid was nog nooit zo leuk!

“ Herkenbaar en heel ver weg”

Waarom is er gekozen voor de Oudheid?
Denise: De Oudheid is behalve een fascinerende periode waarin heel veel uitgevonden en gebeurd is, ook nog eens een periode waarover niet alle feiten bekend zijn waardoor je als auteur behalve feiten ook je fantasie aan het werk moet zetten om een beeld te scheppen van deze periode dat historisch zo aannemelijk mogelijk is.

Key: De Oudheid is een interessante periode waarin de westerse beschaving zoals wij die nu nog kennen haar wortels heeft. Het is tegelijkertijd herkenbaar en heel ver weg van ons eigen bed. Dat maakt deze periode fascinerend. Daarnaast leent de Oudheid zich goed voor het korte verhaal, dat meestal donker en onzeker is. Het leven was in de Oudheid namelijk veel onzekerder dan tegenwoordig: mensen leefden niet in een strak georganiseerde verzorgingsstaat en oorlog en natuurrampen lagen constant op de loer. Dat geeft een prachtige spanning voor korte verhalen.

Hoe was het om aan deze bundel mee te werken?
Marjolijn: Het was leuk en leerzaam. Uitgeverij Historische Verhalen is heel positief en enthousiast, waardoor je als schrijver ook positief en enthousiast wordt. Tegelijk biedt het werken aan zo’n bundel je de mogelijkheid om veel te schrijven en om veel feedback op je verhalen te krijgen, waar je veel van leert.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor de verhalen?
Denise: Nadat ik uitgebreid onderzoek heb gedaan naar een bepaald onderwerp of persoon blijf ik vaak met vragen achter als: hoe heeft deze persoon dit voor elkaar gekregen? Wat als het verloop van de geschiedenis er nu eens zo uit heeft gezien? Dat soort vragen blijven rond malen in mijn hoofd totdat ik er iets mee kan doen. In dit geval was dat dus het uitwerken van mijn nieuwsgierigheid in fictie verhaalvorm.

Marjolijn: Een naderende deadline is een goede manier om inspiratie tot leven te wekken, dus dat was vaak een trigger.

“Balans tussen een goed verhaal en geschiedenis”

Welk aspect van het schrijven van een historisch verhaal vind je het lastigst?
Key: Het moeilijkste aan het schrijven van een historisch verhaal is de balans vinden tussen een goed verhaal en een geschiedenisles. Tijdens het schrijven heb ik de neiging om allerlei details toe te voegen die bijdragen aan de historische waarde van een verhaal, maar kunnen afdoen aan het drama of de vaart van het plot.

Denise: Het lastigst is om altijd de historische werkelijkheid in acht te houden. Als schrijver gaat je fantasie weleens met je aan de haal, maar bij historische verhalen moet je die fantasie soms een halt toe roepen omdat de werkelijkheid nu eenmaal anders was.

Wat is je schrijfritme? Hoe komen de woorden op papier?
Marjolijn: Dat verschilt per verhaal. Bij deze bundel stond de eerste versie meestal binnen een uur op papier. Daarna begon ik meteen met schrappen en zaken toevoegen. Afhankelijk van hoe snel ik tevreden was, duurde dat proces een paar uur of een paar weken. Vervolgens stuurde ik het verhaal zonder historische toelichting naar de redacteur, omdat ik het belangrijk vond dat mensen die de historische achtergrond niet kenden het verhaal konden begrijpen. De redacteur stuurde opmerkingen terug, ik verwerkte die en dat proces herhaalde zich net zo lang tot we allebei tevreden waren.

Denise: Ik schrijf meestal 's ochtends vroeg, dan werk ik het best en snelst. De ene keer schrijf ik uren achter elkaar en dat verscheidene dagen achter elkaar. Maar er zijn ook periodes dat het schrijven heel langzaam gaat

Key: Ik begin met een historische gebeurtenis die ik wil belichten. Dan denk ik het verhaal uit: waar begint het, waar eindigt het, wie spelen een rol en op welke locatie? Meestal doe ik dat in mijn hoofd, maar soms maak ik aantekeningen. Dan schrijf ik, van het begin tot het eind. Meestal kost het meerdere dagen om de juiste woorden te vinden, soms zit ik in de ‘flow’ en gaat het heel snel. Als het af is, verander ik meestal niet veel meer. Het redigeer- en schrapwerk doe ik grotendeels tegelijk met het schrijven.

Wat zijn je plannen met betrekking tot schrijven?
Key: De historische verhalen vormen wel het genre waar mijn hart ligt. Ik vind korte verhalen fantastisch, maar wil ook langere stukken schrijven. Ik hoop ooit een historische roman te schrijven die zich afspeelt in de Late Oudheid, waar ook mijn onderzoeksspecialisatie ligt.

Marjolijn: Op een dag komt mijn debuutroman uit, maar die dag is nog zo ver weg dat ik hem niet eens zou kunnen zien als ik met een raket de ruimte ingeschoten zou worden. Eerst wil ik nog beter leren schrijven. Een plot verzinnen kan ik wel, stilistisch ben ik het afgelopen jaar vooruit gegaan en nu ligt mijn focus op personages en psychologie.

Denise: Ik werk momenteel aan een aantal projecten, waaronder een YA Urban Fantasy verhaal over demonen en Nephilim dat zich grotendeels afspeelt in Utrecht en Wapenveld. Veel van de informatie in dat manuscript is gebaseerd op Bijbelse teksten en op de geschiedenis, maar dit keer vermengd met heel veel fantasie om een vlot, actievol verhaal voor YA liefhebbers te vormen.