Steedsleukerheader
Interviews

Jelle Hermus: “Mensen zien geluk vaak als het grote eindstation. Maar juist op het moment dat je gelukkig bent, begint het pas”

Jelle Hermus is oprichter van het succesvolle online platform soChicken.nl, waar hij jaarlijks miljoenen mensen helpt broeden op een leuker leven. Tess Hakvoort van online magazine Lees Magazine van bol.com sprak Jelle op Happinez festival 2017 over soChicken en zijn eerste boek: Steeds leuker – schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven.

Je hebt je eigen website: soChicken.nl. Vanwaar de naam soChicken?
soChicken betekent broeden op een leuker leven. De naam is ontstaan doordat ik op de avond dat ik begon kippenvoeten had gegeten in een Chinees restaurant. Ik zocht een naam voor mijn nieuwe hobbyproject en was aan het brainstormen. Ik wilde het platform eerst kippenvoeten noemen, maar het werd soChicken. Later werd het platform steeds serieuzer en de naam heb ik gehouden. Die kippenvoeten waren wel heel vies trouwens, haha. En het is grappig, aangezien ik nu helemaal geen vlees meer eet.

Wat kunnen mensen verwachten van Steeds leuker?
De korte route naar een leuker leven, door middel van kleine stappen. Alle overbodige ballast overboord gooien en het leven zo simpel mogelijk maken.

Op welk moment dacht je: ik ga hier een boek over schrijven?
Bezoekers van soChicken vragen al heel lang om een boek, maar een boek schrijven is een groot project. Dat kost veel tijd en aandacht. Ik dacht er al langer aan om een boek te schrijven, maar de ruimte was er niet voor en ik was er zelf nog niet klaar voor. Ik kreeg best wel wat aanvragen van uitgeverijen die het leuk zouden vinden om samen te werken. Toen besloot ik: ik ga het dit jaar gewoon doen, ik ga een boek schrijven!

“Als je eenmaal gelukkig en blij bent, ben je nog steeds niet klaar als je geen voldoening ervaart.”

Broeden op een leuker leven. Wat betekent dat voor jou?
Voor mij betekent het dat ik constant kleine stapjes zet om mijn leven leuker te maken. Dus iedere keer zoeken naar kleine manieren en die dan gebruiken om dichter bij de gevoelens te komen die ik elke dag wil ervaren: vrijheid, blijheid en betekenis.

Waarom juist die drie gevoelens?
Ik heb voor soChicken veel onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Je komt dan altijd terug op een aantal dingen die heel erg waar zijn. Als je eenmaal gelukkig en blij bent, ben je nog niet klaar als je geen voldoening ervaart. Ik vroeg me af: Welke dingen moet je op zijn minst doen voor een leuk en gelukkig leven? En welke gevoelens moet je op zijn minst ervaren? Ik kwam iedere keer terug op die drie gevoelens: vrijheid, blijheid en betekenis. Daarom hebben ze zo’n belangrijke rol gekregen in mijn boek en daar heb ik de methode omheen ontwikkeld.

Wanneer besefte jij dat je jouw leven en dat van anderen een positieve boost wilde geven?
Daar heb ik niet een moment voor gehad. Ik heb mijzelf in kleine stapjes ontwikkeld, eigenlijk is alles in mijn leven zo gegaan. Er is nooit een revolutionair keerpunt geweest. Ik voelde mij er gewoon toe aangetrokken om mensen te helpen hun leven leuker te maken. Ik zie kansen liggen om dingen simpeler te maken, die andere mensen blijkbaar niet zien. Soms zeggen mensen dat ze een bepaald doel willen bereiken, dan zie ik hoe ze bezig zijn en denk ik: nee, dat werkt niet, dat is te ingewikkeld en kan veel simpeler. Dat heb ik altijd zo gezien. Ik kan mezelf ook niet stoppen om daarmee bezig te zijn.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik lees veel boeken over allerlei verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over persoonlijke groei, systeemtheorie en duurzaamheid. En ik observeer de wereld en mijn eigen leven. Daar denk ik veel over na en op die manier kom ik tot inzichten en op nieuwe ideeën. Ik heb niet een paar grote helden, het is meer dat ik werk met alles wat er op mijn pad komt.

Je bent al jaren bezig met broeden op een leuker leven. Merkt jouw omgeving dat jij de afgelopen jaren in dat opzicht veranderd bent?
Mijn omgeving ziet niet hoe ik mij van binnen voel. Als ik ’s ochtends mijn ogen open, voel ik mij anders dan toen ik dat op 20-jarige leeftijd deed. Daardoor merk ik: hoe ouder ik word, hoe beter ik er in word. Het wordt echt steeds leuker. Maar wat mijn omgeving wel ziet is de zichtbare verandering. Ik heb mijn spullen geminimaliseerd en ben anders gaan eten; meer groente en fruit, geen vlees meer en minder dierlijke producten. Ik ben ook volwassener geworden op allerlei gebieden. Dat zullen ze wel zien en merken.

Ben je iedere dag bezig met het broeden op een leuker leven of sla je ook weleens een dag over?
Ik sla ook weleens een dag over, dan ga ik bijvoorbeeld videospelletjes spelen. Wat ik heel bewust doe is een dag helemaal vrijmaken waarop ik van mezelf mag doen wat ik wil. En als dan blijkt dat ik de hele middag zit te gamen, is het ook prima. Ik weet nog dat ik vroeger altijd De Sims speelde, daar was ik heel goed in en dat vond ik ook echt leuk. Maar op een gegeven moment dacht ik: oké, nu speel ik het alleen maar omdat ik niet meer kan stoppen en op dat moment kreeg ik een heel duidelijk inzicht: de karakters uit het spel zijn supergelukkig, maar ikzelf heb helemaal niks bereikt. Toen heb ik de computer uitgezet en ben ik aan de slag gegaan met huiswerk en andere dingen die ik moest doen.

Waar loop jij het meest tegenaan op dit moment?
Nou, ik heb een valkuil dat als ik heel erg enthousiast ben dat ik dan teveel hooi op mijn vork neem. Dan krijg ik het te druk en word ik minder blij en minder gelukkig. Als ik lekker in mijn vel zit denk ik: oh, dat projectje kan er nog wel bij en dat projectje ook. En als ik dan minder lekker in mijn vel zit, zit ik ineens met al die projecten. Daar loop ik het vaakst tegenaan, maar ik word er nu wel steeds beter in.

“Ik hoop mensen vaker in het echt te zien, dat gaat veel sneller dan het allemaal uittypen. Het contact met mensen in het echt is ook leuker, omdat je dan kunt zien wat het met mensen doet.”

Komen er vaak mensen naar je toe voor tips, bijvoorbeeld via soChicken?
Ja, daar heel veel. Maar ik kan helaas niet iedereen helpen want dat kost erg veel tijd. Ik hoop mensen vaker in het echt te zien, dat gaat veel sneller dan het allemaal uittypen. Het contact met mensen in het echt is ook leuker, omdat je dan kunt zien wat het met mensen doet.

Je schrijft: gelukkig zijn is niet het eindstation. Wat is dan wel het eindstation?
Ja, mensen zien geluk vaak als het grote eindstation. Maar juist op het moment dat je gelukkig bent, begint het pas. Je begint vanuit een gelukkige basis en dan ga je de wereld in en ga je doen wat je hart je ingeeft. Dat is het pad naar voldoening en betekenis. Geluk is een fundering waar je op kunt bouwen, niet het eindstation.

Ben jij op dit moment gelukkig?
Ja, ik kan wel zeggen dat ik gelukkig ben. Ik heb het nu wel druk met het boek, maar ik blijf goed voor mezelf zorgen. Ik mediteer vaker, sport meer en ik eet gezonder. Het wordt alleen maar beter eigenlijk.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst?
Ik wil met soChicken nog meer mensen helpen en inspireren. Ik zou ook graag meer naar locaties gaan, naar evenementen, lezingen geven en dat soort dingen. Ik hoop dat het boek in de smaak valt en misschien ga ik nog wel een boek schrijven. Mijn dromen zijn niet echt vastgelegd, het is gewoon lekker vooruitgaan.

Wat is jouw ultieme tip voor een leuker leven?
Doe het in kleine stappen, en dan echt in microstapjes. In het boek noem ik het de Broednestmethode; het is het idee dat je jezelf steeds afvraagt wat nu een kleine stap is die je kunt zetten om je leven iets leuker te maken. Bijvoorbeeld: Welke kleine stap kan ik zetten om net iets gezonder te worden? En dan pak je een appel in plaats van een stuk chocolade.
Een leuk leven is opgebouwd uit een heleboel kleine momenten waarop je je goed voelt en waarop je dingen doet die ervoor zorgen dat je in de richting beweegt waar je naartoe wilt. Als je dat continu blijft doen in kleine stappen en na een tijdje achterom kijkt, zal je denken: wauw, ik ben echt ver gekomen.
Er zijn ook dingen die de eerste keer niet lukken, maar dan kun je het even laten rusten of je doet een stapje terug en probeert het op een andere manier.

Is er nog iets wat je zelf kwijt wil?
Mensen vragen zich weleens af waarom er een boek moet komen. Maar ik heb een soort drive om de wereld iets liefdevoller te maken. Als mensen liefdevoller naar zichzelf zijn, werkt dat vanzelf ook naar buiten toe. Daarom is het belangrijk om die ingewikkelde zoektocht naar geluk simpeler te maken. Dan kun je gewoon aan de slag en goede resultaten bouwen. Ik denk dat ik mensen daarmee kan helpen, daarom wil ik het doen en daarom heb ik het boek geschreven.

Tess
Tess