Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. In het teken hiervan verschijnt donderdag ook het kinderboek Borre en de sokken van oma. Wij spraken met de auteur, Jeroen Aalbers, over het onderwerp Alzheimer.
Op 21 september verschijnt het boekje Borre en de sokken van oma. Je hebt al ruim honderd verhalen over Borre geschreven. Waarom besloot je een boekje te maken over het onderwerp Alzheimer?
Eigenlijk werd ik daar voor gevraagd. De lieve mensen van het Alzheimerlab (samenwerking tussen het VUmc Alzheimercentrum en diverse bedrijven om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek en de bekendheid van de ziekte van Alzheimer en dementie te vergroten, redactie) doen dat ding met die sokken, daar had ik al weleens van gehoord. Die sokken zijn dan aan de ene voet anders dan aan de andere voet. Het idee daarachter is dat mensen die dement zijn nog al eens verkeerde sokken aantrekken. Inmiddels heb je die sokken ook voor kinderen en de opbrengst hiervan gaat naar het VUmc Alheimercentrum. De mensen van het Alzheimerlab vroegen of ik daar samen met mijn illustrator een boekje bij wilde maken om het onderwerp dementie op een lichte, voor kinderen begrijpelijke manier over te brengen. Alzheimer is natuurlijk geen pretje, wat een understatement is, maar voor kinderen ook lastig te begrijpen, en voor ouders misschien moeilijk uit te leggen.
Is Alzheimer iets waar jij in jouw omgeving ervaring mee hebt?
Je maakt het natuurlijk altijd wel mee dat mensen in je omgeving wat vergeetachtiger worden en namen door elkaar gaan halen, maar het echte dementie is mijn familie tot op heden gespaard gebleven. Het lijkt mij zo lastig omdat je dan jezelf niet meer bent. Een lichamelijke ziekte hebben is natuurlijk ook verschrikkelijk, dat onderschat ik zeker niet, maar ik denk dat iedereen zich ook kan voorstellen hoe verschrikkelijk de angst is om jezelf te verliezen.
Vond je het lastig om het verhaal op een voor kinderen begrijpelijke manier toe te lichten?
Dat viel wel mee. Ik had een vriendin met een oma met dementie en dat was natuurlijk ontzettend sneu, maar je krijgt wel de meest fantastische verhalen waar je stiekem toch ook wel een beetje om moet lachen. Dan was er weer een hond met een handtas die ’s nachts aan haar bed was geweest. Dat is zo absurd. Daar heb ik het een beetje in gezocht. De oma van Borre lijdt aan een lichte vorm van dementie, het moet wel een leuk verhaaltje blijven. Om zoiets begrijpelijk te maken, zal er wel iets vrolijks in het verhaaltje moeten zitten. Als ze samen de verkeerde sokken aantrekken is het leuk.
Hoe wordt een punkrocker eigenlijk kinderboekenschrijver?
De illustrator van Borre was net als ik een punkrocker. Ik was gitarist in de band The Apers en hij is de platenbaas van Stardumb Records, het label waar The Apers op zaten. Stefan verhuurde een kamer aan mij bij hem thuis. Op een gegeven moment kon ik de huur niet meer betalen, zeker niet toen ik eenmaal gestopt was met The Apers. Hij was bezig met die kinderboekenserie en vroeg of ik mee wilde schrijven.