Interview Making memories
Interview Jill Schirnhofer Kirsten Schilder Making Memories
Interviews

Herinneringen verzamelen doe je met Making memories van Jill Schirnhofer en Kirsten Schilder

Jill Schirnhofer (illustrator en schrijver) en Kirsten Schilder (columnist) zijn gek op het verzamelen van herinneringen. Het liefst bewaren ze alles wat hen doet denken aan bepaalde momenten. Maar hoe mooi zou het zijn als je deze herinneringen met je kind kan delen en daardoor samen bijzondere gesprekken kunt voeren? Jill en Kirsten sloegen de handen ineen en maakten het boek Making memories. Een invulboek die moeder én kind samen kunnen invullen om herinneringen gemakkelijk te bewaren en later met een grote glimlach nog eens op terug te kijken.

Jill en Kirsten hebben los van elkaar een druk leven waarin ze bezig zijn met verschillende projecten. Hun wegen kruisten elkaar en sindsdien is de klik onvermijdelijk. Jill vertelt: “Kirsten en ik hebben elkaar leren kennen bij het maken van een vlog voor Kirsten. Toen we elkaar leerde kennen ontstond er meteen een hele goede klik. Deze klik was er mede omdat we allebei heel erg van herinneringen maken houden en we een passie delen in het vastleggen van deze herinneringen.” De match was er en ook de ambitie om samen een invulboek te gaan maken voor moeder en kind. Een invulboek waardoor je meer leert over de leefwereld van jouw kind en jij meer kan vertellen over jouw eigen belevenissen. Oftewel een boek waar beide herinneringen worden vastgelegd en je samen het gesprek kan starten.

Bijzondere gesprekken tussen ouder en kind

De droom om samen iets te ontwikkelen op het gebied van herinneringen was uitgesproken. Het werd tijd om die droom te gaan verwezenlijken. Kirsten vertelt: “We wilden iets maken waarmee anderen hun herinneringen gemakkelijk konden verzamelen, net zoals Jill en ik al deden. Het leek ons mooi om een invulboek te maken voor moeder en kind. We vinden het ontzettend waardevol dat moeders met hun kind terug kunnen gaan naar moeders jeugd, bijzondere gesprekken met elkaar kunnen voeren over toen en nu, en ze daardoor nog dichter bij elkaar kunnen komen.” Jill vult aan: “En waarmee tegelijkertijd de creativiteit gestimuleerd wordt op een speelse manier met laagdrempelige vragen. Het invullen voelt hierdoor niet als een huiswerkopdracht, waardoor je echt zin hebt om samen dit boek in te gaan vullen.”

Vragen voor elke dag van het jaar

Kirsten vertelt over Making memories: “We hebben er bewust voor gekozen om het boek niet tijdsgebonden te maken. Zo hebben moeder en kind de vrijheid om de hoofdstukken in te vullen wanneer ze dat zelf willen en wanneer het hen uitkomt. Heb jij zin om in de zomer de vragen over kerst in te vullen, dan moet je dat lekker doen. En als jij tijdens kerst benieuwd bent naar je moeders jeugd, dan kan dat gewoon. Alles is helemaal vrijgelaten!”

Mama, had jij een beugel?

“We behandelen allerlei dagelijkse onderwerpen in ons boek.”, vertelt Jill. “Natuurlijk is er een hoofdstuk over familie waarin je terug kunt gaan naar de tijd waarin mama opgroeide. Maar ook thema’s als de feestdagen en uiterlijk komen naar voren in het boek. En dan niet de oppervlakkige variant van uiterlijk, maar de leuke weetjes: had mama vroeger een beugel en lijk ik op mama of helemaal niet? Daarnaast is eten een heel belangrijk hoofdstuk, want daar zitten veel herinneringen aan vast. Ik vond het heel leuk om dat te schrijven met Kirsten. Dan hadden we allerlei gesprekken over wat we vroeger altijd aten.” Kirsten vult aan: “Het leuke van deze periode was dat we elkaar enorm konden enthousiasmeren. Dan kregen we een idee en rolde daar altijd wel andere vragen of onderwerpen uit voort. Dat heeft ervoor gezorgd dat we het boek echt konden categoriseren in al die onderwerpen. Zo komt school ter sprake, maar ook je omgeving en je huis. Er staat een hele leuke creatieve opdracht in waar je de voordeur van je huis moet tekenen of kunt bespreken hoe mama’s slaapkamer er vroeger uit zag. Dat zijn dingen die je niet snel bespreekt als het niet aan je gevraagd wordt.” Kortom; genoeg herinneringen om te delen en te (her)beleven.

Met illustraties van Jill
Header interview making memories jill schirnhofer kirsten schilder boek binnenkant
1 van 3

Eigen moeders beter leren kennen

Jill en Kirsten hebben dit boek ook doorgenomen met hun eigen moeders en daar zijn bijzondere gesprekken uit voort gekomen. Kirsten: “Het meest bijzondere was dat mijn moeder en tante het boek pakte bij mij thuis en er een bepaalde gebeurtenis uit hun jeugd ter sprake kwam. Het was een gebeurtenis dat ze onafhankelijk van elkaar hebben meegemaakt. Ze hadden allebei volledig andere interpretaties van dat moment. Ik had nog nooit gehoord van dat verhaal, dus het was heel mooi om een nieuw verhaal te ontdekken. Dat heeft toen echt gespreksstof gegeven en dat was heel bijzonder.” Jill vertelt over een gesprek met haar moeder: “Ik vond het heel leuk om met haar over de feitjes te praten. Mijn moeder heeft in veel landen gewoond, dus vroeg ik waar ze dan heeft gewoond en in welke periode. Mijn opa is heel vroeg overleden, dus vond ik het fijn om wat meer over hem te weten; wat is zijn naam of wat is zijn tweede naam. Ik vond het heel lekker om dat gedocumenteerd te hebben voor later. Nu staat de informatie echt vast en kan ik het er in de toekomst weer eens bij pakken.” En dat is het mooie van herinneringen verzamelen!

Lijstjes, weetjes, spelletjes en kleurplaten

Jill: “We hebben bij het hoofdstuk uiterlijk een pagina met weetjes van vroeger. Dat is niet alleen leuk voor kinderen om te ontdekken, maar ook leuk voor ouders om op die gebieden wat meer te vertellen en daar op aan te haken. Naast vragenlijstjes, staan er ook veel creatieve dingen in. Denk aan kleurplaten of spelletjes. Er is een spelletje om je geheugen te trainen en die heb ik samen met mijn oma gedaan. Ze bleek scherper te zijn dan mijn oom en ik. Dat zijn leuke dingen om ook met meerdere mensen uit te proberen.”

Waardevolle momenten tussen moeder en kind

Kirsten vertelt over wat ze hoopt mee te geven aan haar kinderen: “Ik hoop dat mijn kinderen zich in ieder geval altijd zullen herinneren hoe fijn het was om thuis te komen. Mijn moeder was in mijn beleving iedere schooldag in de middag thuis met een kopje thee en een koekje erbij. Dat gevoel wat ik als zo prettig heb ervaren, wil ik ook meegeven door dit boek. Samen invullen met een kopje thee aan tafel. Zelf vind ik het bijzonder om samen met mijn kinderen op zondagochtend een film in bed te kijken. Dat zijn momenten die heel waardevol zijn.” Jill vertelt een kostbare herinnering met haar ouders: “Voor mij zijn het momenten die je als vanzelfsprekend ervaart. Dingen die je pas later als waardevol gaat zien. Bijvoorbeeld dat je ouders er altijd zijn om je op te halen bij een verjaardagsfeestje, of even te brengen naar sport omdat je moe bent. Dat zijn de meest waardevolle momenten waarop je merkt dat je echt één familie bent. Zo’n moment lijkt niet bijzonder, omdat het ‘gewoon’ een autoritje naar sport is. Maar daar gaat het juist om.”

Dikke tien voor mama

Kirsten en Jill hebben een aantal favoriete pagina’s, waar het rapport voor mama er een van is. Kirsten vertelt: “Iedere moeder is wel onzeker. Geen enkele moeder weet 100% zeker of ze goed is in wat ze doet. Er zijn dan ook geen functioneringsgesprekken voor moeders. De illustratie van Jill met de mok en de tekst ‘mom is cool’ vond ik daar heel mooi bij passen. In dit boek staat dus een rapport voor moeders, uiteraard met een knipoog. Via Instagram vroegen Jill en ik aan onze volgers welke vragen erin moesten komen. Wat zou je bijvoorbeeld graag willen vragen aan jouw kind over jezelf. We hebben een aantal vragen daaruit kunnen halen en in het boek gezet.”

Herinneringen vastleggen

Making memories is het perfecte boek voor moeder en kind. “Dit boek kan echt een fantastisch cadeau zijn voor moeder, maar nog wel meer voor kind”, vertelt Kirsten. “Het is heel erg leuk om cadeau te krijgen, maar ook zo leuk om te geven aan andere moeders omdat je moeder en kind echt even tijd met elkaar geeft.” Jill vult aan: “Het boek is voor dochters én zonen. We vonden het heel belangrijk dat het boek voor iedereen is. Je kunt dit boek niet alleen invullen met je kind of moeder, maar ook met je oma of tante. Making memories is echt voor iedereen die herinneringen wil vastleggen.”

Geniet!

Nog een laatste boodschap voor alle moeders. Kirsten: “Geniet enorm van de tijd samen met jouw kind en het invullen van dit boek. Ik zie aan mijn eigen kinderen dat ze zo druk zijn. Ze zitten op school en hebben het eigenlijk te druk voor hun moeder omdat ze een enorm sociaal leven hebben. Liefde, een thuis en warmte is het mooiste wat je je kind kunt meegeven.” Jill: “En vergeet die creativiteit niet te stimuleren. Dat kan heel goed door middel van dit boek. Geef je kinderen de boodschap mee dat ze altijd creatief mogen én durven denken.”

Doe dit mooie boek, dat vol staat met prachtige illustraties van Jill en bijzondere vragen, cadeau aan jezelf, een andere moeder of je kind. Making memories is een echte cadeautip voor de komende feestdagen!

Naomi foto lees magazine
Naomi Kappe