Header interview Anouk Glaudemans
Header interview Anouk Glaudemans
Interviews

Anouk Glaudemans over het Heel Holland Bakt Thuis bakboek: “Ik heb geprobeerd mijn recepten zo persoonlijk mogelijk te maken.”

Twee jaar geleden waagde Anouk Glaudemans de gok en schreef ze zich in voor een nieuw seizoen Heel Holland Bakt. Het eindresultaat? Winnares van het seizoen en nu ook een eigen bakboek. Na enkele tegenslagen door het coronavirus bracht ze afgelopen maand haar seizoensbakboek uit: Heel Holland Bakt Thuis. Want bakken, dat doe je voor elkaar, iets wat nu alleen maar meer telt.

Dit jaar geen winnaarsboek maar een bakboek vol seizoensrecepten. Recepten voor beginnende bakkers en bakkers die wat uitdaging kunnen gebruiken. Van een simpele cake tot aan zelfgemaakte schuimgebak. Anouk bedacht ieder recept zelf en presenteert met trots haar eigen bakboek.

Hoe voelt het om een eigen bakboek te hebben en dan ook in combinatie met Heel Holland Bakt?
“Superleuk! Iedere winnaar van Heel Holland Bakt schrijft jaarlijks een winnaars boek. Dat zou in eerste instantie ook bij mij het geval zijn met de publicatie van het boek in mei. Doordat het coronavirus in Nederland kwam, ging de fotoshoot voor alle recepten in april niet door. We besloten toen om een boek in november uit te brengen, lekker voor de feestdagen. Het voelde niet goed om in november nog een winnaarsboek uit te brengen, ook omdat in december altijd een nieuw seizoen begint. Toen ontstond het idee dat ik een seizoensboek ging schrijven. Ik vond het in april erg jammer dat het niet doorging, maar ben daardoor nu ook super dankbaar dat het op deze manier kan.”

Was een bakboek altijd een wens van jou?
“Ik ben altijd bezig geweest met eten, koken en bakken. Als kind bladerde ik door de Allerhande of kookboeken, op zoek naar lekkere gerechten. Het is voor mij een hele eer dat ik een eigen bakboek heb.”

Hoe is je liefde voor bakken ontstaan?
“De liefde voor de keuken is echt met de jaren gegroeid. Net zoals zoveel mensen heb ik vroeger wel eens een cake of een appeltaart gebakken, maar zeker geen ingewikkelde dingen. Een lekkere spaghetti of soep heb ik mezelf ook wel eens aan gewaagd, maar dit waren geen hoogstandjes. Toen ik eenmaal op mezelf ging wonen ben ik dingen in de keuken gaan uitproberen. Dat is ook een beetje mijn levensmotto. Als ik iets doe wat ik leuk vind mag het na een tijdje voor mij dan wel wat moeilijker, of met wat meer uitdaging. Zo is het ook met bakken en koken gelopen. Ik zocht steeds meer uitdaging en nu ben ik hier.”

Waaraan kunnen we Anouk herkennen in dit boek?
“Als eerste heb ik echt geprobeerd alles zo goed mogelijk te beschrijven. Ik heb altijd in mijn hoofd gehouden dat ik een recept moet uitleggen aan mensen die misschien nog nooit gebakken hebben. Dan beschreef ik niet: Meng het baksel goed, want wanneer is iets goed? Dan probeerde ik echt te beschrijven hoe het beslag er uit moest zien of moest voelen.”

“Ik heb het bakboek ook heel erg persoonlijk gemaakt. Ik heb het boek verdeeld in thema’s die dicht bij mij staan of goed bij mij passen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een hoofdstuk over bewuste voeding. Ik vind het belangrijk om een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon te hebben. Ik ben gek op boter, suiker en eieren, maar vind het dan ook fijn om op maandag een stukje bananenbrood te eten. Die balans is echt Anouk.”

Hoe heb je de deelname aan Heel Holland Bakt ervaren?
“Het voelde voor mij echt als topsport. Je bent ieder weekend van huis want op vrijdag en zaterdag sta je de hele dag te bakken. Ik ging op donderdagavond naar een hotel en kwam op zaterdagavond thuis. Dit moest ik combineren met mijn baan aan de Hogeschool waar ik docent ben en het moederschap van twee kinderen. Als ik terug denk aan de tijd waar we met z’n alle stonden te bakken in de tent was dat echt fantastisch. Het is heel moeilijk uit te leggen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Iedereen is onderling zo betrokken met elkaar, wat voor een heel gezellig en familiair sfeertje zorgt. Maar de medaille heeft natuurlijk ook nog een andere kant. Soms was het ook ijskoud of nat. Op de televisie is dat natuurlijk niet te zien. Maar als wij ’s ochtends om 09:00 uur de tent in liepen, waren de keukenblokken nog nat van de condens.”

Hoe was het om met de juryleden van Heel Holland Bakt samen te werken?
“De juryleden waren stuk voor stuk betrokken met alle deelnemers. Daarnaast is het voor hen ook hard werken. Iedere dag twaalf uur lang in de tent staan, daar heb je echt passie voor nodig Robèrt is meester patissier die echt staat voor kwaliteit van zijn vak. Hij waardeert het dan ook als we daar meer over wilde leren of dingen gingen uit proberen. Janny zit al zo lang in het vak, die heeft haar sporen echt verdiend. Zij is heel lief en warm. Een aai over je bol of een knuffel als je zwaar hebt, ook als de camera’s uit stonden. Als laatste André, die is gewoon fantastisch. Hij zorgt echt voor sfeer en ontspanning. Aan het einde van de dag sta je toch onder een grote druk te bakken en wil je alles perfect hebben. Ook al heb je dingen kunnen voorbereiden, zodra André zegt: Bakkers klaar? Bakken maar! Stijgt je hartslag eventjes.”

Wat is je beste tip voor de mensen die ook mee willen doen aan Heel Holland Bakt?
“Voor de mensen die er over nadenken: Gewoon doen! Je hebt niks te verliezen. Het is wel belangrijk dat je een goede basiskennis van producten en verschillende techniek vaardigheden in huis hebt. Mocht het niet lukken, is het altijd een mooie en leerzame tijd geweest!”

Wat is je favoriete bakrecept uit het boek?
“Mijn all-time favoriet blijft toch wel de arretjescake. Het is een eenvoudig gerecht, maar slaagt altijd! Daarnaast vind ik de mokkaschuimgebakjes ook erg lekker. Ik ben dol op chocolade en schuim. Als ik dan nog iets mag zeggen dan kies ik ook mijn eigen granola. Die is erg lekker samen met kwark voor in de ochtend.”

Hoe heb je een selectie kunnen maken van recepten voor in het bakboek?
“Er was al snel bedacht dat we drie hoofdstukken wilde: Snel, sociaal en bewust. Daarnaast vond ik het ook belangrijk dat er een hoofdstuk met basisrecepten was. Door de tijd heen heb ik allemaal basisrecepten verzameld zoals karamelsaus. Vanaf dat punt zijn we gaan brainstormen welke recepten in welke hoofdstukken kwamen. Een aantal recepten had ik al liggen omdat ik die zelf graag maak. Ik heb ook een paar recepten gecombineerd, zo ben ik dat helemaal gaan uitzoeken. Af en toe moest ik ook een recept bakken om te beseffen wat er nog miste of wat juist lekker was.”

Waar haal je telkens nieuwe inspiratie voor een recept vandaan?
“Heel eerlijk gezegd vind ik dat soms ook wel moeilijk. Zelf volg ik natuurlijk ook allerlei foodbloggers en dan vraag ik mij wel eens af hoe zij dat telkens bedenken. Maar zelf bedenk ik een wekelijkse culinaire rubriek met een lekker recept. Als ik dan kijk dat ik dat al vanaf april doe, in combinatie met dit bakboek, zijn dat stiekem ook veel recepten. Ik raak geïnspireerd door alles om me heen, de winkels, de bladen, de seizoenen en de producten die daarin aanwezig zijn.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?
“Momenteel werk ik veel omdat ik meerdere banen heb, zo sta ik nog steeds voor de klas. Daarnaast heb ik ook een wekelijks culinair rubriek in MAX Magazine en ben ik erg druk bezig geweest voor dit bakboek. Nu ben ik bezig met het inrichten van online workshops waar ik het heel druk mee heb. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is om keuzes te maken. Momenteel is het vrij veel, wat voor een periode natuurlijk leuk is. Maar ik verlang ook wel weer naar een zondag waarbij ik languit op de bank kan liggen met een goed boek.”

© Fotograaf: Mitchell van Voorbergen

Winactie!

Enthousiast geworden na dit interview en zou je graag een exemplaar willen? Goed nieuws! Wij mogen drie exemplaren verloten! Stuur een mailtje naar schrijf@bol.com onder vermelding van 'Heel Holland Bakt' en wie weet ligt een exemplaar binnenkort op jouw deurmat.

Na 28 december kiezen wij drie winnaars uit. De winnaars ontvangen een persoonlijke mail en het exemplaar wordt zo spoedig mogelijk verstuurd.


Reina Author Photo
Reina Zenden