Header interview laura kieft het feestdagenbakboek het kinderbakboek lauras bakery
Header interview laura kieft het feestdagenbakboek het kinderbakboek lauras bakery
Interviews

Feestelijke lekkernijen maak je met Laura's Bakery

Laura Kieft is bekend van haar populaire bakblog Laura’s Bakery. Hier deelt ze dagelijks de lekkerste recepten om jou van inspiratie te voorzien. Daarnaast geeft ze ook handige baktips. Dit komt niet alleen terug in haar nieuwste boek Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek, maar ook in haar eerdere boeken Het Basisbakboek, Het Laura’s Bakery Bakboek, Het Borrelhapjes Bakboek én Het Kinderbakboek. Dit keer staan de feestdagen centraal. Iets waar Laura zelf dol op is!

De laatste feestdagen van dit jaar zijn al in aantocht. En feestdagen zijn natuurlijk niet compleet zonder lekkere hapjes en zoetigheden zoals kruidnoten, gevulde speculaas of chocoladeletters. Of wil je eens iets nieuws proberen? Laura Kieft van Laura’s Bakery kan je daar goed bij helpen met haar nieuwste boek Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek. Niet alleen bevat dit boek recepten voor Sinterklaas en Kerstmis, maar ook alle andere dagen die gevierd mogen worden. Denk aan Moederdag, Valentijnsdag en ook Halloween. Wij mochten haar spreken over haar nieuwe bakboek en de heerlijke recepten.

Feest vieren met verrukkelijk eten

“Ik heb niet een specifieke en speciale link met de feestdagen, maar ik geniet gewoon heel erg van het eten tijdens deze dagen en natuurlijk de gezelligheid. Maar wat ik ook mooi vind aan de feestdagen is dat iedereen aardig voor elkaar is en dat ze bewust met elkaar leven en om elkaar geven. Daarnaast houd ik van die knusse dagen binnenshuis, de sfeer en de lange aanloop naar de feestperiode zoals in december. Ik ben dol op kruidnoten in de Sinterklaasperiode, maar kan ook genieten van Pasen omdat je dan met de hele familie aan het paasontbijt zit of hapjes maakt voor een brunch met elkaar. Het is leuk om te zien dat de mensen die mijn blog volgen deze hapjes dan ook allemaal maken.” Niet alleen via haar blog, maar ook met haar boek kun je nu genieten van de lekkerste baksels tijdens, en in aanloop van, de feestdagen.

Ontdek al het lekkers uit Het Laura's Bakery Feestdagen Bakboek
Header interview laura kieft lauras bakery het feestdagenbakboek chocoladeletters maken
Header interview laura kieft lauras bakery het feestdagenbakboek champagne tulband maken
Header interview laura kieft lauras bakery het feestdagenbakboek kerst gingerbread koekjes
1 van 3

Recepten voor alle bijzondere dagen

Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek bevat recepten voor alle feestdagen en bijzondere dagen in het jaar. Ondanks dat ik al jaren feestelijke recepten plaats op mijn blog, was het altijd al een droom geweest om hierover een boek te schrijven. De recepten zijn oorspronkelijk gemaakt voor de bijzondere dagen in het jaar, maar je kunt ze met een kleine wijziging ook gewoon maken voor tussendoor.” Zo kun je de recepten gebruiken voor traktaties, verjaardagen of voor bij de koffie in het weekend. Dat maakt het een boek dat je er altijd even bij kan pakken, ook als er geen feestdag voor de deur staat!

Leer de basis kennen en bak je daarna suf!

“Het boek is verdeeld over negen feestdagen en een extra hoofdstuk dat gaat over basisrecepten. De basis van mijn recepten zijn gebaseerd op Het Basisbakboek waarin onder andere staat hoe je banketbakkersroom, broodjes of een basiscake maakt. In dit boek laat ik dus een aantal van deze basisrecepten zien zodat je een goede start hebt. Daarnaast staat het natuurlijk bomvol met recepten over de feestelijkste dagen van het jaar.” Er staan zoveel recepten in, maar wat zijn nou de favorieten van Laura zelf? “Dat is lastig! De kerstkransjes en speculaas mochten natuurlijk niet ontbreken, want daar ben ik gek op. Maar het recept dat mij het meest verraste waren de Spinnenkoekjes met hazelnoot voor Halloween. Tijdens het maken van een boek weet ik van tevoren al welke recepten ik wil laten zien. Daarnaast heb ik een lijstje met recepten die ik nog wil proberen en testen. Op dat lijstje stonden de Spinnenkoekjes. Ik had wel verwacht dat ze lekker zouden zijn, maar zó lekker? Toen ik een hap nam wist ik dat deze in het boek zouden komen. De Spinnenkoekjes zijn dus een onverwachte favoriet!”

Iedereen kan dit bakken!

Echt waar, iedereen kan bakken met behulp van Laura. “Alle recepten zijn toegankelijk en gemakkelijk uit te voeren. Ik vind het belangrijk dat je naar jouw vaste supermarkt kan gaan en alles kan kopen wat je nodig hebt. Mocht er een ingrediënt in het boek staan die wat lastiger te verkrijgen is, dan geef ik je tips waar je dat kunt kopen. Daarnaast zijn de recepten niet ingewikkeld, dus zou echt iedereen met dit boek aan de slag kunnen. Wel zijn er een paar recepten die meer uitdaging bevatten. Denk bijvoorbeeld aan het decoreren van een taart of cake. Ondanks de uitdaging zijn ook deze goed te doen!” De recepten wisselen dus in moeilijkheidsgraad, maar ook in grootte: “Ik vond het belangrijk dat elk hoofdstuk grote baksels zou bevatten, maar ook iets kleins zoals een gebakje voor Pasen of koekjes voor Moederdag. Het zijn recepten die je in aanloop voor de feestdagen even snel kan bakken of die je in het weekend uitgebreid kunt proberen.”

Bakken met de kids

“Het Feestdagen Bakboek is simpel, toegankelijk en er staan ook leuke recepten in die je samen met jouw kinderen kunt maken. Aan een aantal recepten heb ik speelse elementen toegevoegd, zodat de baksels ook interessant zijn voor kinderen. Zo staan er bijzondere cupcakes in zonder de standaard toef te gebruiken en natuurlijk recepten voor koekjes, cakes en ook kruidnoten. Het recept van de kruidnoten is het recept dat ik vroeger altijd gebruikte met mijn ouders.”

Speciaal voor de kinderen

Mocht je nou kidsproof recepten willen, dan heeft Laura ook een Kinderbakboek: “Dit boek is volledig geïllustreerd en bevat handige stap-voor-stap-recepten. Doordat de handelingen duidelijk opgeschreven en geïllustreerd zijn, kunnen kinderen niet alleen lezen wat ze moeten doen, maar dit ook echt voor hun zien. Ik vind het altijd mooi om te zien dat kinderen zoveel in hun mars hebben. Kinderen hebben vaak de mindset om iets gewoon te doen, zonder er te veel over na te denken. Dit vind ik heel mooi! Ik vond het belangrijk dat de recepten niet te kinderachtig zouden zijn, zodat ze echt normale dingen leren bakken. Natuurlijk worden de baksels uiteindelijk wel aangekleed met kleurrijke sprinkles of lekkere M&M’s.”

Terug naar de basis

“In al mijn boeken leg ik eerst de ongeschreven bakregels uit. Sommige regels worden als standaard beschouwd, terwijl je er toch op een bepaalde manier achter moet komen. Ik ben je een stap voor met deze tips! Zo leer ik de kinderen dat je altijd ongezouten boter gebruikt en je ervoor moet zorgen dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ook laat ik zien hoe je chocolade dipt, hoe je toeven spuit, hoe je kunt zien dat baksels gaar zijn en hoe je je bakvorm moet bekleden. Het is voor de meeste mensen basiskennis, maar zo hebben de kinderen meteen een goede start. Als ze die kennis nu al hebben, kunnen ze over een paar jaar de sterren van de hemel bakken. Dat zou leuk zijn! Het boek is echt een beleving; het neemt het kind helemaal mee in de keuken en helpt waar nodig!”

Smikkelen van de lekkerste baksels

Snoepen van het deeg en daarna een welverdiende pauze met het zelfgemaakte baksel. Wat kan Laura aanraden om te maken? “Het populairste recept uit dit boek zijn de M&M chocolate chip koeken, maar ook de Frambozen kwarktaart, pannenkoeken, Oreo truffels of de Zebra tulband. Heb je het boek net binnengekregen? Dan is het leuk om te beginnen met de M&M chocolate chip koeken. Deze zijn eenvoudig te maken en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis. Zo kun je meteen beginnen met bakken! Heb je meer tijd om te bakken? Probeer dan de Zebra tulband. Het is leuk om na het bakken te zien of het patroon ook echt gelukt is. Een ware verrassing!”

© Mariette van Tuyl
© Laura Kieft

Naomi foto lees magazine
Naomi Kappe