Paskal Jakobsen en Edwin Vinke sloegen de handen ineen om een kookboek uit te brengen genaamd Ruige kost. Het staat volledig in het teken van vriendschap, het gebruik van lokale producten en een gedeelde passie voor eten. Laat je niet afschrikken door het feit dat de gerechten zijn samengesteld door de professionele chef-kok Edwin. Gerechten die eerst een ver-van-mijn-bed-show leken, worden in het boek getackeld door thuiskok Paskal. Iedereen kan dus de handen uit de mouwen steken en lekker aan de slag gaan met de uitdagende gerechten, jij kan het dus ook!
Hoe zijn jullie erop gekomen om samen een kookboek te maken?
Paskal: "Eigenlijk is dat idee voor de grap al ontstaan toen we elkaar voor het eerst hadden ontmoet. Dat was ongeveer vier of vijf jaar geleden. Ik kreeg als verjaardagscadeau van mijn vrienden een fietstocht en dat vond ik nogal dubieus voor iemand die niet echt houdt van fietsen. Het idee erachter was uiteindelijk dat ze een tafel voor mijn verjaardag wilden boeken bij het restaurant van Edwin, De Kromme Watergang, maar ze waren die dag gesloten. Dus onze gemeenschappelijke vrienden hadden vervolgens met Edwin verzonnen dat we bij hem iets in de tuin zouden eten. Die avond hebben we elkaar ontmoet en het klikte gelijk tussen ons twee. Er vond ook gelijk een gesprek plaats waarin we ons afvroegen: goh zouden wij niet samen een kookboek moeten maken als thuiskok en professionele chef? Je moet natuurlijk wel voorstellen dat dit gesprek plaatsvond onder genot van een biertje, maar er is toen wel een zaadje geplant en een idee ontstaan. En dan zijn wij toch wel het soort mensen die het uiteindelijk ook oppakken."
Edwin: "Ja, Paskal zijn vrienden wilden iets tofs organiseren, maar ja het restaurant was natuurlijk gesloten dus dat kon niet. Dus ik had voorgesteld om bij mij te gaan barbecueën. Zodoende zijn we bevriend geraakt. Die avond zaten we met de koppen bij elkaar en toen kwamen we inderdaad in een gesprek terecht waarin we het idee van een kookboek bespraken. Daarna hebben we elkaar uiteraard ook vaker gezien en dan spraken we veel over wereldreizen en eten. Voordat we aan het boek begonnen waren, zijn we ondertussen ook samen een restaurantje begonnen genaamd Hard & Ziel. Daar zijn we nu een kleine twee jaar mee bezig. Dat gaat met ups en downs en dus is onze vriendschap alleen maar sterker geworden. Daarom is dit boek ook een mooie opvolger daarvan."
Waarom hebben jullie het kookboek Ruige kost genoemd?
Paskal: "We wilden eigenlijk gewoon een stoer boek maken. En daar past zo’n titel dan ook mooi bij. Ik denk niet dat wij dan per se de stoere jongens zijn, maar ik vind wel dat de gerechten die erin staan ruig zijn in de zin van basaal. Ruige kost komt ook een beetje van zo’n Zeeuws-Vlaamse uitdrukking die Edwin ook wel eens gebruikt. Vooral als je wat meer primair kookt, denk aan roosteren aan het spit of barbecueën, dat noemt Edwin ruig eten. Het is ook maar net hoe je Ruige kost interpreteert."
Edwin: "De inspiratie voor onze titel komt ook van een oud kookboek genaamd Kezanse Kost. Dat boek komt uit 1967 en dat is eigenlijk mijn bijbeltje. Een aantal van de recepten die daarin te vinden zijn, hebben we ook in Ruige kost toegevoegd. Denk aan recepten zoals Pik in het potje of suikerwafeltjes. Dat zijn namelijk van die typisch ouderwetse Zeeuwse gerechten. Daarnaast hebben we het woord ruig aan de titel gegeven, omdat we allebei onder de tatoeages zitten en het Zeeuwse landschap is ruig."
Welke rode draad probeerden jullie aan te houden in het kookboek?
Paskal: "We wilden ons vooral richten op recepten die gebruik maken van alles wat hier groeit, bloeit en leeft in Zeeland. Uiteraard gebruiken we voor de rest ook ingrediënten en specerijen van over de hele wereld, vooral als je bezig bent met street food, maar de basis bestaat toch wel uit ingrediënten uit het ruige Zeeuwse land."
Edwin: "Ja, het liefste allemaal zo lokaal mogelijk. Lokale producten vind ik voor mijn restaurant en deze gerechten in Ruige kost wel het allerbelangrijkste. Lokale producten kunnen natuurlijk hier uit Zeeland komen, maar je hoeft niet per se Zeeuwse producten te gebruiken. Je kan uiteraard ook de lokale producten uit jouw eigen omgeving gebruiken. Daarnaast draait het hele boek om vriendschap en samen plezier hebben in de keuken met mooie producten. En ik denk dat het boek dat mooi laat zien."
Hoe hebben jullie het boek samen in elkaar gezet?
Paskal: "Ik denk dat we daar driekwart jaar geleden ongeveer mee begonnen zijn. Eerst hebben we een plan gemaakt en bedacht welke gerechten we er precies in wilden hebben. Vervolgens hebben we bedacht wat er verder nog in moest komen: alle korte verhaaltjes, de losse quotes en eigenlijk alle dialogen die uiteindelijk ontstonden toen ik alle receptuur van Edwin ging doorlezen."
Edwin: "We hadden eerst bedacht welke gerechten we erin wilden hebben. Vervolgens ben ik gewoon een aantal dagen in quarantaine gegaan in een hotel. Ik schrijf namelijk de recepturen vanuit mijn hoofd. Ik hoef niks te koken en dat gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Daarna heeft Paskal alle recepturen doorgelezen een groot gedeelte ook gekookt."
Toen jullie bedachten welke recepten erin moesten komen, hadden jullie toen ook al een idee voor een recept dat er beslist in moest komen?
Edwin: "Nou ja, niet per se een bepaald gerecht. De insteek van het boek is dat de gerechten in ieder geval een Zeeuws product moeten bevatten. We beginnen met een Zeeuws product en daarna mag je met dat recept de hele wereld over. Dus het boek gaat van een Thaise soep, naar Shepherd’s pie of Mexicaanse taco’s. Het maakt allemaal niet uit, als het maar met een Zeeuws product gemaakt is."
Paskal: "Nee, eigenlijk niet hoor. Ik heb ook een aantal gerechten zelf aangebracht. Alleen toen gaandeweg de lijst duidelijker werd en de gerechten binnen stroomden, dacht ik: dit boek moet gewoon gevuld zijn met deugende recepturen. Ik denk dat ik wel een goede thuiskok ben die gewoon lekker kan koken, maar ik ben niet goed in het creëren van gerechten. Dat is wat Edwin wel kan. Hij is iemand die zichzelf drie dagen opsluit in een hotel, met de gordijnen dicht met enkel pen en papier. Zonder dat hij een pollepel of een pan heeft aangeraakt heeft hij in zijn hoofd die hele lijst met gerechten uitgeschreven. Dat is dus echt creëren en ik vond dus dat de dingen waar ik mee aan kwam, dat waren de gerechten die ik uiteindelijk zelf op televisie heb gezien, uit boeken heb gehaald of van mensen heb geleerd. Het voelt natuurlijk wel gewoon als mijn boek, maar ik vond dat dus niet mijn eigen gerechten."