Header interview Jord Althuizen
Header interview Jord Althuizen
Interviews

Jord Althuizen is klaar met de traditionele feestdagen: “Ik haat gourmetten”

Geen kerstdiners waarbij je de hele avond in de keuken staat, geen chique toefjes van dit en takjes van dat. Want “kerst is al verdomd moeilijk”, zo zegt de barbecueman Jord Althuizen – en hij háát gourmetten. Daarom maakte hij BBQ Feast on fire. Een boek om de feestdagen door te komen met minder stress, maar wél met lekker eten.

We verwachten vaak dat een kerstdiner meerdere gangen heeft, maar thuis is dat best lastig. “Je bent gastheer en kok. Dus je wordt verwacht aan tafel te zitten, maar ook het eten klaar te maken”, vertelt de barbecueër. En omdat je niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn, wil Jord je een handreiking doen. Zodat je zonder stress een lekker kerstdiner hebt. “Wij bieden geen haute cuisine, maar dat is het ook vaak niet bij de mensen thuis. Dus probeer dat ideale plaatje niet. Je legt de lat dan te hoog, terwijl een sharing dinner hartstikke gezellig is.”

Vurige vrienden van Smokey Goodness

Een sharing diner maken; dat kun je dus met zijn nieuwste boek BBQ Feast on fire, dat net als zijn vorige titel in een kleiner jasje zit. Het boek is een dag na de lockdown in maart bedacht. Want waar Jord in zijn ‘grote boeken’ op reis gaat naar landen als Australië en Zuid-Afrika, kon hij nu natuurlijk niet de deur uit.

Wie de boeken van Smokey Goodness kent, weet dat er niet alleen heerlijke vlezige gerechten in staan. Er wordt ook graag geschreven over de landen, gebruiken en mooie verhalen. Maar wat vertel je als je niet een nieuw land kunt bezoeken en omschrijven? En zo introduceerde Jord zijn ‘vurige vrienden’: “We hebben zoveel gave partners waar we al jaren mee samenwerken, ik vond het ook wel eens mooi om hen meer onder de aandacht te brengen. De mannen en vrouwen met wie ik werk hebben zulke mooie verhalen. Zij staan ergens voor. Ik wilde vertellen wat hen drijft.”

Een rokerig kerstdiner

Jord noemt zichzelf een echte Bourgondiër: “Ik probeer Nederlanders al jaar en dag te laten genieten. Als je hier in Nederland op woensdagmiddag een glas prosecco neemt, denkt iedereen dat je iets te vieren hebt. Terwijl ze dat in België gewoon doen, omdat ze er zin in hebben.” We moeten daarom van dat truttige kerstdiner af, vindt de grillmaster. Hij wil bovendien dat mensen “tijd vrijmaken voor goed eten, alles goed voorbereiden, de boodschappen op orde hebben. Want brunches die homemade zijn, zijn gewoon leuker dan schalen vol huzarensalades en plakjes leverworst.”

BBQ Feast on Fire helpt daarbij: “We geven je niet alleen lekkere recepten, maar hebben ook thema’s samengesteld, zodat je de avond een Amerikaans of Italiaans-tintje kan geven.”

Tienjarig jubileum

In 2010 startte de pyro-culinair avonturier, zoals hij zichzelf noemt, met een ideologie. Duurzaamheid, ambacht en kwaliteit werden steeds belangrijkere thema’s in de wereld van eten en drinken. “Maar als het op barbecueën aankwam, was het vaak nog veel voor weinig”, vertelt Jord. Zijn vrouw is Amerikaanse en op een festival daar keek hij vol verwondering hoe zij de grote stukken vlees bereidden op de barbecue. Jord noemt dat het ‘prepulledpork tijdperk’: “Eerst kende niemand het en nu heb je zelfs pulled salmon bij de IKEA liggen”, lacht hij.

“Ik zie dat het barbecueën de afgelopen tien jaar echt een vlucht heeft genomen. Mensen kijken vaker naar de herkomst van eten, we gebruiken steeds minder voor gemarineerd vlees en maken onze eigen rubs. Zelfs de keramische barbecues worden veel meer verkocht, terwijl die toch best prijzig kunnen zijn. Koken is weer een hobby geworden.” Een hobby die je niet alleen in de zomer hoeft te beoefenen, want “waar voorheen in de herfst de stofkap over de barbecue ging, zie je nu dat we hem ook in de koudere maanden vaker aansteken”.

Dieren in de wei en aan het spit

Dat de boeken van Smokey Goodness vleesgedomineerd zijn, verbaast niemand. Toch kent Jord geen ‘vleesschaamte’, ook al neemt de populariteit van vegetarisch eten toe. Maar wat niemand misschien verwacht, is dat hij doordeweeks zo goed als geen vlees eet. Want wat Jord echt belangrijk vindt, is wélk vlees hij eet. “Ik vind duurzaamheid super belangrijk, daarom gebruik ik ook de incourante delen, zoals hart, tong en long.”

Die weloverwogen beslissing maken – om wel of geen vlees te eten – wil hij ook de lezers van het boek bijbrengen. Zo zie je niet alleen een heel varken aan het spit hangen, maar in Feast on Fire zie je ook gewoon de schapen nog – levend – in de wei staan. “Ik wil vlees uit de anonieme hoek halen. Als je het in de supermarkt koopt, vacuüm verpakt in een steriel bakje, dan heeft het geen gezicht. Maar er is een levend wezen, gestorven voor jouw voeding. Dat mag je wel weten; dat dwingt ook respect af. Daardoor hoop ik dat je meer aandacht geeft aan je vlees en niet zomaar het laat verbranden of weggooit.”

Meer pulled pork dan papier

Met zeven goed verkochte boektitels op de naam van Smokey Goodness, mogen we zeggen dat Jord het barbecueën groot heeft gemaakt in Nederland. Of tenminste populairder. “Ik verkoop meer papier dan pulled pork”, zegt hij gekscherend. In dit jaar kwamen er twee – kleiner van formaat – boeken uit. Betekent dat dat we volgend jaar niets krijgen? Zeker niet, want het lijkt erop dat zich in 2021 twee nieuwe titels bij de serie aansluiten. Een grote en een kleine, wat natuurlijk opvallend is. Want waarom dat verschil? “De grote boeken gaan dieper in op een land en de kleinere hebben echt een thema. Dus in april komt er een boek dat gaat over de mooie producten uit ons eigen land. Waarom rundvlees uit Australië halen, als we prachtige roodbont koeien in Friesland hebben? En het kleinere boekje wordt misschien wel een thema à la fiery veggies, richting het einde van het jaar.”