Header snert joris kleiner met boek
Header snert joris kleiner met boek
Interviews

Joris Bijdendijk en Samuel Levie over SNERT: “Soep biedt troost en geeft kracht”

Het begon allemaal met een vrijheidsmaaltijd en dat veranderde uiteindelijk in een hele SNERT-lijn. De twee vrienden Joris Bijdendijk en Samuel Levie zetten een heel project op poten, waarbij ze niet alleen ons laten genieten van heerlijke soepen in hun boek SNERT, maar ook nog eens de Voedselbank steunen.

Laten we beginnen met het voorstellen van beide mannen. Samuel Levie heeft samen met nog twee anderen de Amsterdamse worstenmakerij Brandt en Levie. Joris Bijdendijk is chef-kok bij RIJKS, het museum in het Rijksmuseum en heeft daar een Michelinster. Maar de twee mannen kennen elkaar al langer. “We kennen elkaar al heel lang. Amsterdams volk hè, ons kent ons”, zegt Joris. Samuel vult aan met: “We kennen elkaar langer wel dan niet.” Want Samuel en Joris zijn twee vrienden vanaf de middelbare school. Dit is niet hun eerste project dat ze samendoen, maar wel het eerste dat ook commercieel is.

Vrijheidsdiner in blikken

In 2020 hadden Joris en Samuel een groot diner gepland. Er zouden 500 mensen komen voor een vrijheidsdiner ter ere van 75 jaar bevrijding, maar corona gooide roet in het eten. “We hebben er toen voor gekozen om voor 7500 mensen de soep in te blikken”, legt Samuel uit. De hoeveelheid blikken klinkt veel, maar de mannen kozen hiervoor, aangezien het de bedoeling was om de 75 jaar bevrijding te vieren tijdens het diner. “We hadden een pompoensoep gemaakt en die was vrij gemakkelijk in te blikken zonder gekke toevoegingen”, vertelt Joris.

Pompoensoep en erwtensoep

Maar, hoe kom je dan van pompoensoep bij snert? “Ik wilde al heel lang een goede erwtensoep maken met onze Brandt en Levie-rookworst. Daarvoor zocht ik de juiste partijen”, licht Samuel toe. “En zo kwam ik ook bij Joris. Want wij willen ook echt de Nederlandse eetcultuur promoten.” Maar het vorige project – van het vrijheidsdiner – sluit hier dan weer naadloos op aan. “We hebben zoveel geleerd tijdens het inblikken van de pompoensoep. Al die kennis konden we nu ook meenemen met de erwtensoep.” En zo ontstond SNERT uit blik. Maar daar hield het niet op. Want in de webshop vind je naast de blikken soep ook mutsen, T-shirts, hoodies en natuurlijk het SNERT kookboek.

Groene, rode en gele soep

Het blik van SNERT is super kleurrijk. Je wordt er spontaan vrolijk van als je ernaar kijkt. En dat kleurrijke vind je terug in het boek. Het was zelfs de leidraad voor het boek. Samuel: “We maken wel vaker samen recepten. Maar hiervoor vroegen we ook vrienden en familie. We kregen uiteindelijk een hele grote vergaarbak.” De samenwerking tussen de twee vrienden gaat organisch. “Het is een soort ongetemd enthousiasme als we samen zijn.”

Joris legt ons uit hoe het gaat. “Als we sparren gaat het snel. Tak-tak-tak. We willen altijd beter.” De twee vullen elkaar dan ook aan. “Joris kookt natuurlijk op het hoogste niveau, maar ik ben van lange halen en snel thuis”, lacht Samuel. “Maar die combinatie is juist goed, want zo maken we steeds geweldige receptuur die de consument ook thuis kan bereiden.” Discussies zijn er ook zeker wel, vooral als het over boter gaat. De twee mannen beginnen meteen te lachen. Samuel: “We hadden een lekkere groentesoep en er stond ruim 350 gram boter in het recept. Ik dacht dat is een foutje, maar volgens Joris was het echt de bedoeling.” Uiteindelijk is de boter deels in het definitieve recept gesneuveld.

Voor de Voedselbank

Maar een lekkere soep maken en een prachtig kookboek is niet het enige wat Joris en Samuel doen. Want zij zetten zich met dit project ook in voor de Voedselbank. Bij elke aankoop in hun webshop doneren de mannen een blik soep aan de Voedselbank. Dat betekent dat – op moment van de lancering – er in totaal 10.000 blikken naar de stichting gaan. “De reden dat we ons inzetten voor de Voedselbank is omdat ze het op dit moment erg zwaar hebben”, legt Joris uit. “Ze krijgen maar weinig aanvoer van de supermarkten, er is minder eten beschikbaar en dat terwijl nu meer mensen het juist nodig hebben. Het is dus noodzakelijk!” Daarbij komt nog dat soep uit blik juist heel fijn is voor de Voedselbank. “Conserven zijn erg fijn om weg te geven. Er zitten veel groenten in en het is goed houdbaar. Een super product, dus!” Na lancering van het boek gaat er niet langer een blik naar de Voedselbank – om dat te regelen komt er nogal veel bij kijken – maar er gaat nog wel een percentage van de opbrengst naar de stichting.

De liefde voor soep

Daarnaast hebben de heren trouwens ook echt een liefde voor soep. Of zoals Joris het zegt: “Soep biedt troost en geeft kracht. Het is iets van alle culturen. Elk land of volk heeft wel een soep. Het is echt een gerecht dat de wereld met elkaar verbindt.” Samuel vult aan met: “Het is heel divers en ook populair. Je hebt soepen die arbeidsintensief zijn, maar ook genoeg die heel simpel te bereiden zijn. Dat vind ik er zelf leuk aan. Soms moet iets vijf uur trekken en een andere keer ben je met een paar minuten klaar.” Een favoriet hebben ze ook zeker. Voor Samuel is dat de gazpacho. “Deze soep staat ook op het menu bij RIJKS, maar dan is het natuurlijk met wat extra dingetjes. Het is dan een sterrengerecht, die hebben we versimpeld.” Joris geeft meteen aan dat de bruine bonensoep een topper is en de chowder. “Tijdens een tasting stonden er 30 soepen op tafel, maar ik heb echt die hele pan met chowder in mijn eentje opgegeten, denk ik.”

Het avontuur gaat door!

Houdt hier dan het verhaal van de SNERT op? Nee, zeker niet. “Het loopt erg goed. We hadden er niet veel van verwacht, maar waren gewoon met iets bezig waar we zelf energie van krijgen. En daar gaan we nog wel even mee door.” Joris kijkt vol trots en Samuel geeft ons al een tipje van de sluier. We mogen in ieder geval nieuwe soepen in blik verwachten en nog veel meer merchandise in de vorm van kleding in de webshop!

Fotograaf: Saskia van Osnabrugge