Headerdef
Interviews

Lenneke van Ingen vertelt over haar boek Hoe word ik beroemd?

Lenneke is als manager van de sterren de steun en toeverlaat van onder andere Anna Nooshin, Britt Dekker, Tim Hofman, Geraldine Kemper, Tess Milne, Jan Versteegh en Miljuschka Witzenhauzen. Tien jaar geleden richtte zij het castingbureau A Million Faces op en sindsdien is ze één van de belangrijkste mensen in de Nederlandse showbizz. In Hoe word ik beroemd? ontvouwt Lenneke de geheimen van succes en vertelt zij wat ervoor nodig is om op te vallen tussen de hordes ambitieuze bloggers, vloggers, presentatoren en televisie-kandidaten. Lisette Muilwijk interviewde haar en twee van haar sterren voor Lees Magazine.

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te gaan schrijven?
Een van mijn klanten heeft 3 of 4 jaar geleden een keer tegen mij gezegd: “Je moet eens een klein boekje schrijven over hoe je beroemd wordt", en later werd ik benaderd door een uitgever of ik een boek wilde schrijven over mijn yogaschool, mediteren, burn-outs en dat soort dingen. Dat leek mij een leuk idee, maar eigenlijk had ik een ander idee. Want mijn bedrijf bestaat 10 jaar en ik wilde graag een boek schrijven over dat verhaal en hoe het is gegaan met het bedrijf en dat dus met de titel: Hoe word ik beroemd. Dus het boek gaat eigenlijk over wat ik mensen die beroemd willen worden mee wil geven om dat ook te bereiken.

Ben je van plan om in de toekomst nog meer boeken te gaan schrijven?
Ik heb altijd nee gezegd, want het schrijven van dit boek was heel veel werk en ik heb het eigenlijk een beetje onderschat. Ik ben ook 2 maanden naar Los Angeles geweest om aan het boek te werken en toen ik terugkwam was het nog niet eens af en ging mijn normale werk en leven ook gewoon weer door. Maar ondanks dat heb ik nu stiekem toch nog een nieuw idee voor een boek, dus het zou zo maar kunnen dat ik het wel ga doen, maar ik moet er echt tijd voor maken.

"Ik ben denk ik toch een klein beetje verlegen, beroemd worden is daardoor ook niet echt iets wat ik kan."

Heb je het boek helemaal alleen geschreven?
Nee, het hele basisverhaal wel, dat was klaar toen ik terug kwam uit Los Angeles. Maar daarna heeft een goede vriendin mij geholpen. Ik kwam er echt niet meer uit en ik had de tijd er niet voor, doordat mijn werk ook gewoon doorging. Zij heeft mij dus geholpen om het zo mooi te maken als het nu geworden is.

Je zegt in je boek dat je zelf niet echt beroemd wil worden, waarom eigenlijk niet?
Ik ben denk ik toch een klein beetje verlegen, beroemd worden is daardoor ook niet echt iets wat ik kan. Misschien zou ik me er wel over heen kunnen zetten, maar ik ben heel erg blij met het werk dat ik nu doe en ik vind het heel erg leuk om andere mensen te helpen met hun carrière. Ik krijg wel een heleboel mee van alle glamour en feestjes die er bij horen maar ik hoef zelf niet echt op de voorgrond te staan dus voor mij is dit echt een perfecte baan.

Image1

Op wie ben je het meest trots van de sterren die je beroemd hebt gemaakt?
Dat is natuurlijk heel moeilijk om te zeggen, net zoals je aan een moeder vraagt op wie van haar kinderen ze het meest trots is. maar voor mij is Tess Milne wel heel bijzonder, ze is begonnen als mijn stagiaire en we hebben eigenlijk een soort van samen mijn bedrijf ’A Million Faces‘ bedacht. En ik vind het heel erg leuk dat we na zo veel jaar nog steeds samenwerken. Ik ben natuurlijk ook heel trots op Anna Nooshin. Toen zij bij mij begon, was ze online al heel goed en een echte zakenvrouw. Eerst snapte ik niet zo goed waarom ze nou zo graag met mij wilde werken, maar nu werk ik meer dan 2 jaar met haar en we vullen elkaar heel goed aan. Het is echt een soort van 1 plus 1 is 3. Ook al zeg ik het zelf: we zijn twee sterke vrouwen die goede plannen maken dus ik ben ook heel trots op hoe dit is gegaan. En Tim Hofman natuurlijk en dat hij nu zijn eigen dichtbundel heeft, iets wat hij al vanaf zijn 14e wilde doen. Vind ik ook echt super! En zo heeft elk talent van mij stuk voor stuk een eigen verhaal: dus waar we zijn gekomen vanaf dat ik ze heb ontmoet.

Is er door alle nieuwe ontwikkelingen zoals YouTube veel veranderd in jouw werk?
Ja heel erg! Toen ik 10 jaar geleden begon met mijn bedrijf ging het veel moeilijker, bij bijvoorbeeld Tess heeft het 4 jaar geduurd voordat een tv-baas zei dat ze bij hen mocht komen werken. Nu is dat heel anders, want nu kunnen mensen door YouTube,als je het goed doet, al heel snel een fan-base opbouwen en dat gaat veel sneller dan met televisie.

Wat moet je doen als je beroemd wil worden?
Het belangrijkste is dat je eerst ontdekt wie je bent en wat je leuk vindt om te doen en of je meer houdt van nieuws of bijvoorbeeld entertainment. Als je dat weet, kun je een plan gaan maken, ik zeg altijd dat het goed is om een rolmodel te nemen, dus bijvoorbeeld Tim Hofman of Anna Nooshin. Daarna kun je gaan bedenken over hoeveel jaar je daar wil staan en hoe je van plan bent om dat te gaan bereiken. De beste manier is wel echt door het maken van filmpjes, en dan kan je zelf nog bedenken wat voor filmpjes.

Image14

Jeroen van Holland, bekend van zijn Youtube-kanaal: jeroenvholland is pas heel kort bij Lenneke:
“Het leukste aan beroemd zijn vind ik het ontmoeten van mijn kijkers en mensen die mijn content waarderen. Vroeger toen ik wat jonger was, wilde ik graag bekend worden met zingen en acteren. Later ontdekte ik pas YouTube en ben ik er achter gekomen dat dat was wat ik wilde gaan doen.”

Geraldine Kemper, bekend van onder andere 3 op Reis en Spuiten en slikken, is nu 4 jaar bij Lenneke:
“Het leukste aan beroemd zijn vind ik dat het deuren voor mij opent die normaal gesproken gesloten blijven. Ik hou heel erg van reizen en daarom vind ik het heel gaaf om daar nu mijn beroep van te hebben gemaakt bij 3 op Reis en dat ik mijn eigen reisjournaal heb gemaakt. En 1 oktober komt mijn eigen tassenlijn uit. Iets anders wat ik heel bijzonder vind aan bekend zijn, is dat mensen toch op een andere manier naar je luisteren en ik een groot publiek bereik. Vroeger wist ik nog niet dat ik beroemd wilde worden. Ik vind het vooral heel erg leuk om programma’s te maken en dat je daarbij ook bekend wordt, is voor mij meer een bijzaak.”

Lees hier ook de recensie van het boek Hoe word ik beroemd?