Neem zelf de regie en creëer het leven dat jij wil. Dat is de ondertitel van het boek van Janne Schuijn Wat nou als het ook anders kan? Daarin stelt ze de vragen of je bang bent voor de mening van een ander en daarom jezelf aanpast. In het boek leer je hoe je van gepieker en uitstelgedrag afkomt. Waarom je voor jezelf moet kiezen en hoe je meer in het hier en nu kunt leven. Wij mochten haar spreken over haar nieuwe boek.
De titel van je boek is Wat nou als het ook anders kan? Wat betekent die titel voor jou?
“Letterlijk wat het zegt. Ik geloof dat veel mensen op de automatische piloot leven. Met allerlei beperkende overtuigingen, belemmerde gewoontes die je continu herhaalt, waardoor je denkt dat je zo bent. En als je zolang op die manier leeft dan ga je je misschien nooit eens een keer afvragen: wat nou als het ook anders kan? Of je gaat het je wel afvragen maar je antwoordt jezelf steeds dat dat niet mogelijk is. Dit boek is zowel mijn eigen verhaal, om te laten zien dat we allemaal shit meemaken, en praktische handvatten aan te geven van dingen die je anders zou kunnen aanpakken. Dat betekent niet dat iedereen zijn hele leven moet willen veranderen, verre van. Met hele praktische kleine dingetjes kun je echt een mega verschil maken. Dus een beetje voortkabbelen in je leven terwijl je je wel oké voelt of zelfs ronduit kut voelt of happy zijn. Dat is nogal een verschil.”
Je vertelt over de dingen die je hebt meegemaakt. Hoe is het om jezelf zo bloot te geven in een boek
“Nou, aan de ene kant best wel kwetsbaar. In die zin omdat er natuurlijk ook heel veel mensen zijn die mij natuurlijk ook nog niet kennen en het boek gaan lezen. En dat vind ik spannend. En ik vind het niet spannend in de zin van, ik ben gewend om mijzelf bloot te geven. Ik ben een open boek. Ik vlog al super veel van mijn leven. Op Instagram ben ik super open en film ik bijna alles. Ik heb altijd al geblogt over mijn moeders ziekte en haar overlijden. Ook deel ik veel over mijn zoontje en zijn hersenziekte. Dus ik heb niet echt het gevoel dat het echt allemaal niet echt nieuwe dingen zijn die ik vertel. Het is wel zo dat het bijvoorbeeld voor mijn omgeving soms wel heel dichtbij komt. Die bescherm ik een beetje tegen de echte intense verhalen in het boek. Eigenlijk vind ik dat nog wel het meest spannend.”
Je schrijft over je zoontje. Dat jij moeilijk zwanger raakt. Breng je een zoontje ter wereld, dan blijkt dat hij een hersenziekte heeft. Wat doet dat met jou?
“Die kans had ik in eerste instantie echt op nul geschat. Ik heb daar nooit echt over nagedacht. Natuurlijk weet je dat er kindjes zijn met aandoeningen, maar ik heb er nooit bij stil gestaan bij dat het mij zou overkomen. Zoals elke ouder met een kind met een aandoening dat denkt. Ik had bijvoorbeeld ook nooit gedacht dat mijn moeder zo vroeg zou overlijden. Dat zijn gewoon dingen die domweg op je pad kunnen komen of niet. Het is je grootste nachtmerrie, maar achteraf gezien vind ik dat terecht. Je kunt nog steeds gelukkig zijn als je een kindje hebt die iets mankeert. Maar op dat moment was het wel intens pijnlijk, omdat eigenlijk heel je hart schreeuwt ‘nee dit mag niet waar zijn, nee dit kan niet’. Het is wel de realiteit en het is bizar pijnlijk. We hebben onszelf ook wel even de ruimte gegeven om dat te voelen, want ik geloof er heel erg in dat je dat soort gevoelens niet moet onderdrukken of wegstoppen. Ze zijn er gewoon. Ons leven bestaat nu veel uit ziekenhuisbezoekjes en fysiotherapie. We weten nu niet meer beter en maken er altijd maar gewoon een gezellig uitje van. Mijn leven is wel eens hectisch, maar er is niks (schrijven, mijn boek, mijn kind) dat ik met tegenzin doe en dat scheelt heel erg. Ik doe alles met liefde en passie. Daarin heb ik het denk ik makkelijker dan iemand die met tegenzin in loondienst is en nog zo’n zorg op zijn schouders krijgt.”
Wanneer dacht jij: nu moet ik iets aan mijn eigen mindset doen?
“Eigenlijk op geen enkel moment. Ik heb van zo’n jonge leeftijd al best veel meegemaakt, dat er iedere keer wel sprake was van dealen met mijn mindset. Van een schietpartij tot aan slechte relaties tot aan het ziek worden van mijn moeder en haar overlijden, tot aan het nieuws dat we kregen over onze zoon. Al die dingen. Daardoor heb ik mij gerealiseerd dat het leven ups en downs heeft. Het is uiteindelijk aan mij hoe ik er mee om ga. Ook heb ik me altijd gerealiseerd dat niemand het in zijn eentje kan doen.”
Is dit boek dan ook voor iedereen?
“Iedereen heeft ander DNA. De een is van zichzelf gelukkiger dan de ander. De een is een doemdenker en de ander is wat positiever ingesteld. Maar dat betekent niet dat de een gedoemd is te mislukken en de ander juist successen gaat behalen. Het betekent simpelweg dat de een op het ene vlak wat meer aandacht nodig heeft en de ander op het andere vlak. Ik geloof dat iedereen zich zeker kan ontwikkelen, en de focus kan leggen op je mind en je groei.”
Je schrijft over altijd aardig gevonden willen worden. Was dat een probleem waarmee jij kampte?
“Ik denk dat iedereen van nature aardig gevonden wil worden. Een hele gezonde eigenschap, want als je door iedereen gehaat wil worden dan overleef je het niet in het leven. Je hebt altijd andere mensen nodig. Het eten wat je eet, de stoel waarop je zit. Het allemaal gemaakt of verbouwt door andere mensen. Dus je kunt niet zonder. Het is een hele natuurlijke eigenschap om aardig gevonden te willen worden. Maar het wordt een probleem wanneer het continu ook over je eigen behoeftes gaat, en dat is niet per se een probleem geweest bij mij. Ik heb bijvoorbeeld een heel intense relatie gehad, een toxische relatie, met iemand die heel narcistisch was en daarin word je zo gebrainwasht wil ik bijna zeggen waardoor je continu gaat proberen goedkeuring te krijgen en op zo’n moment ben je heel erg bezig met goedkeuring, aardig gevonden worden dus in dat soort hele specifieke situaties denk ik dat ik daar zeker mee kampte tot aan problemen aan toe. Maar in het normale leven daarbuitenom heb ik er niet zo extreem veel last van gehad. Ik denk dat dat ook een groot onderdeel van je mindset is. Zelfs al boeit het je wat een ander ervan vindt, toch gewoon doen wat je wil doen.”
Is dat wat jou succesvol maakt?
“Ja, definieer succesvol. Succes is voor mij niet echt een statisch iets. Maar wel waardoor ik steeds blijf groeien, absoluut.”
Hoe voorkom jij, in deze drukke tijd, burn-outs?
“Door te doen waar ik van houd. Ik geloof er wel echt heilig in, volgens mij kun je alleen een burn-out krijgen wanneer je of druk bezig bent met andere mensen pleasen of door je over de kop te werken in een baan of in een bedrijf waar je niet trouw aan jezelf bent. En ik merk dat nu ik druk bezig ben met allerlei dingetjes rondom het boek. Gelukkig is het maar tijdelijk, want het zou doorgaan en ik zou ik niet trouw aan mezelf zijn, omdat ik bepaalde keuzes maak die niet bij mij passen. Dan zou ook ik burn-out gevoelig zijn. En natuurlijk moet je ook goed op jezelf letten. Heb ik het niet te druk, is de balans nog goed, eet en drink ik voldoende? Daar ben ik altijd alert op, dat moet je altijd doen.”
Wat wil je met dit boek zeggen?
“De belangrijkste boodschap van mijn boek is niet per se dat je meer moet gaan doen of dat je alles perfect moet gaan doen. Maar juist is het leven wat ik nu lijd ook echt wat ik wil. Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar leef ik dan naar het leven toe dat ik wil. En de enige vraag die je jezelf echt moet stellen is: heb ik de regie over mijn leven? Ja of nee? En heel veel mensen kunnen daar geen ja op beantwoorden. En dan is er werk aan de winkel. Verantwoordelijkheid over je eigen leven nemen en niet allemaal gaan zitten van ‘ja maar die wil of vindt wat’. Het is je eigen leven en jij moet er wat van maken. En je kunt er ook wat van maken als je er gewoon mee aan de slag gaat.”