Queenofjetlags
Queenofjetlags
Interviews

Noor de Groot over Queen of Jetlags: “Toen ik zeven jaar geleden begon met influencen, deed je het niet voor het geld”

Zeven jaar geleden begon Noor met influencen. Queen of Jetlags begon als een grappige bijnaam, omdat ze zoveel met haar vriend meereisde. Maar nu is het haar handelsnaam. In het boek Queen of Jetlags begon vertelt Noor over hoe je authentiek blijft in een wereld waarin iedereen elkaar nadoet.

Allereerst: wat is je boek mooi vormgegeven!
“Dankjewel! Ik ben er ook echt heel blij mee. Er zijn geen andere foto’s gebruikt, enkel mijn eigen foto’s. Daarom is het extra leuk om te zien dat veel mensen met het boek op de foto gaan, als een soort accessoire.”

Je deelt natuurlijk al veel van dat beeld op Instagram. Waarom de keuze om het vast te leggen in een boek?
“Ik kwam met het idee omdat ik een fysieke herinnering wilde hebben van alles wat ik gemaakt heb. Juist omdat alles online staat, en ik als persoon heel ongeorganiseerd ben. Op deze manier heb ik iets tastbaars, waar ik later met gemak in terug kan kijken.”

Hoe was het om jouw boek te schrijven?
“Ik vond het schrijfproces best wel gladjes gaan, omdat het natuurlijk over mijn eigen leven gaat. Over de dingen waar ik mij elke dag opnieuw mee bezig houd. Maar het designproces vond ik lastiger en dus ook tijdrovender. Maar het project zelf was heel erg leuk om aan te werken, mede omdat het zo persoonlijk was.”

Je komt op heel veel verschillende plekken in de wereld. Hoe is het om constant op reis te zijn?
“In het begin is het natuurlijk leuk, want alles is heel spannend en nieuw. Je krijgt er ook energie van. Maar ik heb bijna negen jaar fulltime gereisd. Dan wordt het wel wat vermoeiender. Natuurlijk vind ik het nog steeds leuk om op nieuwe plekken te komen. Al krijg je naarmate je ouder wordt meer routine in je leven. Als ik nu ergens naartoe zou gaan dan is het Los Angeles. Dat is mijn favoriete plek.”

Mensen associëren het influencerleven vaak met een droomleven, mede door het reizen. Hoe kijk jij daar, na al die jaren, tegenaan?
“Ik vind dat dat deels ook wel waar is. Maar, net als andere baan waar je een passie voor hebt, is het ook veel en hard werken. Al vind ik het geen baan waar je iets te klagen hebt, nee.”

Wat zijn de grootste misvattingen als het om het influencen gaat?
“Ik denk dat veel mensen denken dat, en dat is ook wel deels gebaseerd op waarheid, dat influencers weinig doen en niet echt een passie voor mode hebben maar het gewoon doen om gratis spullen te krijgen en om gewoon lekker snel geld te verdienen. En dat zie ik zelf inderdaad ook wel veel, dat veel meisjes ook zo zijn. Maar er zijn ook wel veel mensen die inderdaad ook een brand hebben opgebouwd. En er ook wel gewoon echt wel goed in zijn en er een passie voor hebben.”

Zijn er veranderingen gekomen in de influencer wereld, in de afgelopen jaren?
“Toen ik zeven jaar geleden begon met influencen, deed je niet voor het geld. Maar nu weet iedereen dat je er gratis spullen mee kan krijgen en er geld mee kan verdienen. Als gevolg beginnen veel mensen met het opzetten van een account, omdat ze denken dat ze dan gratis kleding kunnen krijgen. Dat is een groot verschil met toen ik ermee begon, omdat niemand wist dat dat mogelijk was. De insteek was anders: een account werd aangemaakt met als doel om outfits te delen.”

Want hoeveel werk zit er nou in het maken van zo’n instagramfoto? Het ziet er zo makkelijk uit.
“Ik moet ook eerlijk zeggen dat het bij mij niet meer zoveel tijd kost. In het begin wel, dan moet je jezelf ontwikkelen. Zowel qua stijl als qua content. Je moet dan veel nadenken en inspiratie zoeken, en dat kost tijd. Maar als je eenmaal door hebt wat je wilt gaan plaatsen, dan gaat het best wel snel. Ik heb nu bijvoorbeeld filters ontwikkeld die over mijn foto’s heen gaan, en ik heb een herkenbare stijl. Als ik nu een foto maak dan gaat dat proces dus redelijk snel. Al moet je wel veel tijd investeren om daar te komen.”

Je schrijft ook dat je authentiek moet zijn om succesvol te blijven. Hoe pas jij dat toe?
“Ik kijk niet naar wat andere mensen doen. Ik probeer altijd dichtbij mezelf te blijven, en te doen wat ik leuk vind en waar ik een passie voor heb. Ik probeer de dingen die mij uniek maken te benadrukken, en niet te veel mee te lopen met wat mensen verwachten of met wat op dat moment in is.”

Want word jij vaak nagedaan?
“Ja, zeker. Maar dat vind ik niet vervelend. Het is ook wel een compliment.”

Author_Category_Rubriek_Image_Celine
Celine Haring