Header Annemarie
Vrije tijd

Annemarie: "Je wordt uitgedaagd op alle fronten door de opdrachten die je krijgt"

Bakken met liefde, zo heet het boek van Annemarie Pronk. Met haar klassieke bakrecepten worden alledaagse momenten weer heerlijk en bijzonder. Heel Holland Bakt met Annemarie staat vol recepten die praktisch en toegankelijk zijn en ideaal zijn om thuis te maken met de kids. Iris ging in gesprek met Annemarie over bakken, geloof en haar dromen.

Bakken met liefde

Als Annemarie een recept zou zijn, welke ingrediënten zitten er dan in?
Chocolade. Dat in ieder geval :-)

Wat betekent bakken voor jou?
Ik bak graag en ik kook graag. Het is leuk om met simpele ingrediënten een gerecht of baksel te creëren. Dat niet alleen lekker smaakt, maar ook je huis vult met een heerlijke geur. Lekker koken en eten is voor mij een beleving.

Wat maakt het programma Heel Holland Bakt zo bijzonder dat je daar aan mee wilde doen?
Ik houd enorm van bakken en ik ben nogal competitief aangelegd. Ik doe graag spelletjes en kan dan ook enorm fanatiek zijn. Ik denk een goede combinatie om met het programma mee te doen.

Wat heb je er van geleerd?
Meedoen met Heel Holland Bakt zorgt ervoor dat je in een enorme creatieve en productieve bubbel terecht komt. Je wordt uitgedaagd op alle fronten door de opdrachten die je krijgt. In de periode zelf was dat best zwaar, maar achteraf heb ik gezien hoe inspirerend dat is geweest.

Je hebt vier kinderen, hebben jouw kinderen net als jij, een grote (voor)liefde voor bakken?
De middelste twee bakken graag. Ze kunnen ook al heel goed zelfstandig bakken. Ik probeer ze wel uit te dagen om nieuwe dingen te proberen en niet altijd maar cup cakes te maken. Ik vind het leuk om te zien hoe mijn kinderen daarvan genieten en hoe ze trots kunnen zijn op iets dat ze helemaal zelf gemaakt hebben.

Hart en ziel

Voor je deelname werkte je bij het Leger des Heils. Hoe ziet jouw leven er nu uit? Is er veel verandert?
Er zijn vooral allemaal leuke dingen bijgekomen. Ik werk nog steeds met hart en ziel bij het leger des heils, maar daar waar ik van het bakken ook mijn werk kan maken, ga ik dat niet uit de weg. Inmiddels heb ik een eigen bedrijf en geef ik bakdemonstraties en bakworkshops en ik heb ontdekt dat het ook heel leuk is om een boek te maken. Ik sluit niet uit dat er ooit een 2e boek komt.

Waar haal jij je inspiratie vandaan om al deze recepten te bedenken?
In de loop der jaren heb ik veel recepten ontwikkeld en verzameld. De toppers zijn zeker in het boek terechtgekomen. Daarnaast heb ik nieuwe recepten ontwikkeld. mijn inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan. Tijdschriften, boeken, video’s. Ik vind het heerlijk om kookboeken door te bladeren of video’s te kijken van over de hele wereld die over bakken gaan.

Wat is een typisch Annemarie recept uit jouw kookboek?
Pfff. Zoveel eigenlijk, maar ik houd er wel van als iets er uit ziet alsof het van een patisserie komt. En dan uiteraard ook nog heel lekker smaakt. Wat dat betreft zijn de petitfourtjes van bitterkoekjes daar wel een voorbeeld van. Als iets er heel mooi uitziet en dan ook nog heel lekker smaakt hebben mensen 2x een ‘wow’-ervaring. Dat vind ik mooi en daar geniet ik dan echt van.

In je boek staan prachtige foto’s van allerlei eindresultaten. Wat gaat er door je heen als je je boek zo helemaal in zijn compleetheid ziet?
Een enorm trots gevoel. Ik ben echt dankbaar voor het feit dat ik de mogelijkheid heb gekregen om dit boek te maken. Samen te werken met de uitgeverij (kosmos), vormgevers, topfotografen, een foodstylist. Een wereld waar ik helemaal niet in thuis was. Ik heb 2,5 maand vrij gekregen van mijn werk om dit boek te kunnen maken. Ook fantastisch dat dat kon, toch? Ik heb zoveel support gekregen. Ik heb deze 2,5 maand verschrikkelijk hard gewerkt, maar geen moment voelde het als een verplichting. Ik vond het heerlijk om te doen. Ik heb er echt 100% van genoten.

Bakken en geloof

Je bent zelf veel aan het bakken, maar wat eet je het liefst als je niet zelf hoeft te bakken en te koken?
Als ik zelf niet bak of kook, komt er niet heel veel op tafel, maar ik kan wel echt genieten van uit eten gaan.

Je bakt graag, maar waar besteed je naast bakken, graag tijd aan?
Ik houd ook enorm van muziek. Ik zing bijvoorbeeld veel. Gaat overigens ook heel goed samen met bakken. De oven en de radio staan altijd samen aan.

Geloof is belangrijk voor jou, je verwerkt ook bijvoorbeeld in de titels van je recepten. Hoe staat dit tot elkaar in verhouding? Mijn geloof in een God die uiteindelijk deze wereld in Zijn hand heeft en die niets liever dan het goede wil, geeft mij rust en vertrouwen. Er is altijd Iemand die groter is dan dat wat ik meemaak of de ellende die ik om me heen zie. Snappen doe ik het zeker niet, maar het is een haast kinderlijk vertrouwen, dat ik het niet zelf hoef te doen en dat ik hoe dan ook veilig ben bij Hem. Eigenlijk vind ik de combinatie geloven en bakken momenteel best lastig. Ik geloof dat Heel Holland Bakt niet zomaar op mijn pad is gekomen, maar tegelijkertijd heb ik moeite met het feit dat ik daardoor meer dan ooit met bakken bezig ben, terwijl er op dit moment ook een grote hongersnood gaande is in Afrika. Ik worstel daar echt mee. Ik ben me bewust van de enorme rijkdom waarin wij leven en daar ben ik ook dankbaar voor. Ik geloof ook zeker dat we mogen genieten van dit leven, maar juist als ik zie hoeveel ellende er verder op de wereld is, krijg ik deze 2 zaken niet goed bij elkaar.

Waar droom je nu nog van?
Ik ben niet zo’n dromer. Ik leef in het hier en nu. Ik ben dankbaar voor wat me is overkomen, maar ik ben ook heel tevreden met het leven dat ik heb. Ik heb ook alle reden om dankbaar te zijn. Ik weet dat het ook anders kan zijn.

Foto Iris
Iris