Belinda Aebi Header
Interviews

Interview met Belinda Aebi: “Na elk boek voel ik me weer wat rijker aan kennis.”

Belinda Aebi is een Vlaamse schrijfster en dochter van de Zwitser Manfred Aebi die samen met zijn vrouw het horlogemerk Rodania op de wereldkaart zette. Belinda Aebi werkte eerst als fysiotherapeute, maar ging daarna samen met haar broer en zus aan de slag in het familiebedrijf. In 2009 begon ze met schrijven en publiceerde ze Swiss made, een biografie van haar vader. Daarna legde ze zich toe op thrillers. Via uitgeverij Manteau verschenen er acht thrillers, in 2018 stapte ze over naar uitgeverij Lannoo waar haar tweeluik rond profiler Kaya De Regge verscheen; Ademnood en Comeback. Thriller- en literatuurexpert Cees van Rhienen vond dat interessant genoeg en ging naar Temse voor een smaakvolle lunch op een sfeervol zonnig terras direct aan De Schelde, de ideale omstandigheden voor een open en aangenaam gesprek met de auteur.

Header foto ©Erwin De Meirleir


Het pensioen van je vader was voor jou het startsein om te gaan schrijven. In welk verband moet ik dat zien?
Mijn vader is nu 86 jaar, heeft gewerkt tot zijn 75ste en ging toen op rust. Ik wou dat niet laten voorbijgaan zonder daar iets mee te doen. Ik dacht: hij heeft zoveel op de kaart gezet, zoveel ervaring en zoveel verwezenlijkt. Toen besloot ik dat ik daar een boek over wilde schrijven, met oude foto’s erbij van het prille bedrijf en ons gezin. Een brok nostalgie en de kers op de taart. Ik heb daar heel graag aan gewerkt en voelde hoe de schrijfmicrobe mij langzaamaan te pakken had, en die heeft me niet meer losgelaten. Als kind schreef ik wel korte verhaaltjes maar deed daar destijds verder niets mee, ging liever sporten en gitaar spelen. Toen ik later met het boek over mijn vader bezig was, heb ik ontdekt dat ik daar heel graag alleen mee bezig was en dat is kenmerkend voor een schrijver. Je bent een soort ‘loner’. Achteraf bekeken, ben ik dat eigenlijk altijd al geweest. Voor mij was dat eerste boek schrijven een nieuwe ervaring want door het schrijven leer je jezelf beter kennen. Ik ontdekte dat schrijven mijn ding was.

Nu is een biografie met de bron naast je, heel iets anders dan thrillers schrijven die ook nog fictie zijn. Hoe kwam je vervolgens tot die keuze?
Ik zoek de spanning zelf op in boeken, lees weinig romans maar wel spannende boeken. Ik heb me zelf uitgedaagd tot het schrijven van een spannend boek en daar voel ik me goed bij. In dat genre ligt ook mijn voorkeur dus voor mij was dat een logische keuze.

Belinda Aebi Autersfoto
©Koen Broos

Waarom is je laatste verhaal een tweeluik geworden?
Ik was bezig met het verhaal, naderde het einde van het boek en kwam erachter dat er nog veel meer in zat en niet alle lijntjes afgewerkt zouden zijn. Als ik daarnaartoe zou werken zou dat betekenen dat het een boek ging worden van minstens 600 pagina’s. Dat vind ikzelf niet commercieel en toen stelde de uitgever voor er een tweeluik van te maken, mits ik het tweede deel binnen 6 maanden af zou kunnen hebben. Dat moest lukken. In het eerste deel zat veel materiaal en tijdens het schrijven staken nogal wat nevenintriges de kop op. Ik wilde ze verder uitwerken en dat gold ook voor de personages en in het bijzonder protagonist Kaya De Regge. Er moest een vervolg komen, een tweede boek.

Hoe is je protagonist Kaya De Regge geboren?
De familienaam De Regge komt voor in Gent waar het verhaal zich afspeelt, maar voor de voornaam heb ik in de richting van de Nederlandse zanger Boudewijn de Groot gekeken. Toevallig zag ik op tv een retrospectieve van hem waarin zijn dochter voorkwam. Haar naam is Caya. Die naam heb ik geleend omdat ik het een aparte naam vind, zij het dat ik het met een ‘K’ heb geschreven. Volgens mij nog stoerder. Het idee om van haar een gedragsanalist (profiler) te maken, is gegroeid na het bekijken van een Scandinavische reeks. In het beroep profiler ben ik me gaan verdiepen en kwam erachter dat het gebruik in boeken niet zo vaak voor komt. Een professioneel profiler in Nederland, met een opleiding in Virginia, is mijn voorbeeld geweest, ik heb er echter een vrouw van gemaakt. Kaya is een vakvrouw en zelfzeker maar geen bitch en gecombineerd met haar beroep kan ze heel veel. Vergeet niet dat ze ook een zware rugzak met zich draagt. Geleidelijk aan komt de lezer te weten wat erin zit. Kortom, een protagonist waar een auteur nog veel mogelijkheden mee heeft. Het laatste is nog niet gezegd. Ik kijk er zelf naar uit om haar nog beter te leren kennen en in de verf te zetten.

Heb je nog voordeel van je professionele kennis van het menselijk lichaam?
Ik heb het beroep van fysiotherapeute in een eigen praktijk uitgeoefend en die paramedische kennis zit wel in mijn natuur. Het boek ‘Forensische geneeskunde’ van de Leuvense forensisch professor Wim Van de Voorde is mijn ‘bijbel’. Hoe een schotwond eruit ziet of hoe de dood intreedt bij een verhanging of hoe een water-lijk zich kenmerkt, het staat er heel expliciet in beschreven. Als ik begin te schrijven, komen er vanzelf beelden bij tevoorschijn in ziekenhuizen en alles binnen de medische wereld. Ik word ernaartoe gezogen.

Cover Belinda Aebi Ademnood Comeback

Wat kunnen je lezers nog van je verwachten?
Na de afronding van een boek wil ik even niets met boeken doen, noem het maar een cooling down. Maar op een bepaald moment begint het vanzelf wel weer te borrelen. Een ding staat voor mij vast: Kaya De Regge komt terug! Hoe en waar weet ik nog niet maar ik laat mezelf verrassen. Op een dag knipt er in mijn bovenkamer een licht aan en weet ik het.

In hoeverre moet hetgeen je schrijft ook aan de wekelijkheid voldoen?
Alles wat ik schrijf moet voor honderd procent kloppen. Om dit te bereiken is gedegen research noodzakelijk. Om de aandoening taaislijmziekte beter te begrijpen, ben ik voor Ademnood naar het zeepreventorium, een medisch pediatrisch revalidatiecentrum in De Haan geweest en heb daar met bewoners en artsen gesproken. Over het beroep profiler heb ik scripties gelezen en de verhoortechnieken die toegepast worden bestudeerd. Vervolgens de non-verbale reacties die daar een belangrijke rol in spelen bestudeerd (body language). Tevens ook de werkrelatie tussen een advocaat en zijn cliënt onder de loep genomen en het toepassen van een techniek als inzet voor een minimale veroordeling. Dat zijn enkele voorbeelden maar er zijn er talloze en weet je, een auteur ontwikkelt zich er zelf ook mee. Na elk boek voel ik me weer wat rijker aan kennis.

Tenslotte, heb je als auteur nog wensen?
Ik zou wel graag willen dat mijn bekendheid in Nederland wat zou groeien. Over de suggestie die ik kreeg om Kaya De Regge haar werkterrein te verleggen denk ik op dit moment na. Misschien blijft ze niet in Vlaanderen maar wordt ze opgeroepen om zich elders vast te bijten in een vastgelopen onderzoek. Alles is in dat verband nog helemaal open en kan alle kanten op. Misschien komt ze wel naar Nederland en verovert ze jullie harten? Wie weet?

Belofte
Het is die belofte die het voor mij, Cees, minder moeilijk maakt met een tevreden gevoel en een tas vol uitspraken terug te keren naar Nederland. Belinda Aebi, een aangenaam persoon om bij te vertoeven die duidelijk weet wat ze wil en de tijd neemt om haar doelen te verwezenlijken. Een idee moet, evenals goede wijn, langzaam rijpen, ook bij haar.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Cees
Cees