Ramonenrutger
Video Interview

Ramon Beuk & Rutger Verhoeff: “Je hebt zelf de keuze om te bepalen wat je op een dag gaat doen en welke voeding je daarvoor kunt gebruiken”

Ramon Beuk is een in Suriname geboren televisiekok en schrijver van kookboeken. Hij werd op tv bekend door het programma Born2Cook en schreef columns voor de Telegraaf. Rutger Verhoeff is een vloggende, bloggende en schrijvende huisarts, in 2012 op tv te zien in ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’. Zijn eerste boek kwam uit in 2014. Janneke Siebelink, hoofdredacteur van online magazine lees.bol.com, interviewde hen over hoe het boek tot stand kwam.

Er kwam een kok bij de dokter of er kwam een dokter bij de kok?
Ik was tafelheer in het BNN-programma van Wilfred Genee (The Friday Move) en Rutger was een van de gasten. We raakten met elkaar in gesprek en vroegen ons af of we onze krachten konden bundelen en kijken of daar een wisselwerking uit kon komen. Rutger staat voor het beter maken van mensen en ik wil vooral dat mensen lekker eten. Met de focus op dat stukje zijn we gaan nadenken hoe we samen een boek konden gaan maken. Daar hebben we de kern ‘Lekker beter’ bedacht en zijn we uitgegaan van situaties waarin mensen eten en hebben we gekeken naar wat je eet in welke situatie. Het is heel duidelijk geen dieetboek, maar wel een boek waarin we zeggen wat je nodig hebt voor een betere nachtrust, om je goed te kunnen concentreren, bij duursporten, krachtsporten, enz. Ik ben degene die het eten maakt en Rutger is degene die zegt: “Let vooral op dat je dat niet doet en dat vooral wel, qua ingrediënten”.

Zijn jullie uitgegaan van dingen vanuit jouw praktijk, vragen die jij vooral veel kreeg?
Dit boek is ontstaan door dingen die ik zag in mijn praktijk, op social media en door wat voor boeken er tegenwoordig allemaal zijn. Ik zag jongedames die in een keer 1100 calorieën per dag willen gaan eten, omdat ze een bepaald doel nastreven. Ik heb patiënten die heel veel vitaminesupplementen gaan eten omdat ze weer iets hebben gelezen op social media. Ik merkte dat mensen hierin heel snel doorsloegen. Ik heb sowieso altijd wel affiniteit gehad met voeding en ik hoorde op de radio dat mevr. Kroes zei: “Je kunt ook klei eten, dat is ook goed voor je, want het komt van de boerderij en daar is bewezen dat het werkt”. Toen dacht ik dat ik er echt iets aan moest gaan doen en toen ontstond het idee om dit boek te maken. Het gaat over alle prestaties die je op een dag kunt leveren en dan kijk ik naar de voedingsmiddelen die er op dit moment zijn. We noemen niets super foods, want die zijn er gewoon niet, er is niets bewezen, maar ik had wel iemand nodig. Ramon is van het lekkere eten en ik weet zeker dat dingen beter beklijven bij mensen als het lekker is. Die combinatie biedt een kookboek waarbij je iets kan leren en dat ook blijft hangen.

Het is toch ook nog steeds wel een beetje eenvoudig, toch? Niet te gecompliceerd?
Ja, het is wel de bedoeling dat mensen het ook kunnen maken, dus ga je uit van de toegankelijkheid van de ingrediënten en ook de toegankelijkheid in de bereidingstechnieken. Over het algemeen zijn veel dingen redelijk makkelijk, andere dingen hebben iets meer ingrediënten en iets meer bereidingstijd, maar qua moeilijkheidsgraad is het boek prima te doen voor iedereen.

Food2 1

Een statement maken

En waar komt dan die hang van ons naar Goji-bessen vandaan?
Het is een hype. Ik denk dat er een soort marketingstrategie achter zit. Er is een aantal mensen die daar heel veel verstand van hebben, die gooien dat op social media en weten precies wat ze moeten gebruiken om iets populair te maken. Het zijn vaak ook van die figuren die heel veel volgers hebben op Instagram of heel erg in the picture staan.

Boeken als Killerbody, vind je die ook bijna gevaarlijk?
Ja, die vind ik wel gevaarlijk. Dat mensen willen gaan afvallen is op zich prima, maar doe het dan wel onder begeleiding. Als je echt in een keer van het gemiddelde voor een vrouw van 2000 kilocalorieën naar 1100 per dag gaat, dan gaat dat niet goed. En als je dan niet het resultaat krijgt wat er in zo’n boek staat, word je er alleen maar ongelukkiger van.

Er staat specifiek op ‘Dit is geen dieetboek’, is dat een bewuste keuze geweest om dat er in goud op te plakken?
Ja, we wilden een statement maken en hoe doe je dat? Mensen lezen heel makkelijk over dingen heen. Op het moment dat mensen lezen ‘een boek van Ramon Beuk’, denken ze: “Oh, weer een kookboek met allerlei receptjes à la Ramon”. We wilden gewoon echt de nadruk niet op het afvallen leggen. De focus op gezond wilden we ook niet. We wilden iets doen waarmee we een statement maakten en dat kwam uit Rutgers koppie. Dit is geen dieetboek, wat is het dan wel? We wilden mensen geen dingen gaan opleggen. In al die andere boeken worden je wel dingen opgelegd, je moet of alleen die groene groentes eten of dit aantal kilocalorieën of die bessen uit Zuid-Amerika, wat dan ook, en wij geven de keuze terug aan degene die het boek leest. Je mag zelf kiezen, er staat ook informatie in, er staan rijtjes in, je kunt zelf combineren en de recepten geven dan aan wat je kunt combineren en wat ook lekker is, dus dat kun je mooi gebruiken, maar het gaat erom dat je zelf de keuze hebt om te bepalen op die dag wat je gaat doen en welke voeding je daarvoor kunt gebruiken.

Was er bij jullie op bepaalde punten ook strijd? Als het ging om een extra klontje boter, ofzo?
Tuurlijk, het moet heel dichtbij blijven wat we ermee voor elkaar willen krijgen en als ik dan zeg dat het niet lekker wordt zonder twee of drie eetlepels olie erbij, dat je dan niet een mooie volle smaak in je mond krijgt, dan zegt Rutger: ”Je kunt niet drie eetlepels olie toevoegen” en dan heb je strijd want ik wil het zo lekker mogelijk maken.

Hoe kom je dan bij elkaar?
Nou, door ergens toch creatief te worden. De focus ligt simpelweg niet op afvallen, omdat we ook wel de kritiek gaan krijgen dat wij op momenten niet volgens bepaalde dieetvoorschriften die ons opgelegd worden, werken.

Haartvuur2

Liefde voor eten

Hoe komt een receptuur tot stand?
Dat kan op heel veel manieren. Je krijgt een doelstelling en je krijgt bepaalde ingrediënten aangereikt. Normaal gesproken kun je een doelstelling hebben en dan ga je bedenken welke ingrediënten daarbij passen en hoe je de bereiding gaat doen en hoe je het leuk en spannend gaat maken. Daar zoek je allemaal naar en zo komt een gerecht tot stand. Ik zit in de materie die eten koken heet, dus op het moment dat ik achter mijn computer zit, dan ga ik erover nadenken hoe ik tot een gerecht kan komen dat mooier, beter, spannender, verrassender is en welke bereiding ik daarvoor nodig heb.

En wie proeft als eerste jouw gerechten?
Ik proef het al voordat ik het gemaakt heb, ik weet dan dat ik bepaalde ingrediënten met elkaar wil vermengen. Je hebt eerst een smaak voor ogen, je wilt iets teweegbrengen en dan ga je erover nadenken hoe je dat wilt gaan doen, welke combinaties van smaken en structuren je nodig hebt om daartoe te komen. En uiteindelijk ga je hem dan een keer maken.

Wat voor rol speelde voedsel of eten in jouw jeugd?
Een grote, omdat mijn moeder altijd in de keuken stond en daar komt mijn passie vandaan.

Dus jullie hebben het wel allebei meegekregen, die liefde voor eten?
Jazeker. Toen mijn moeder ons kreeg, heeft ze ervoor gekozen om echt voor ons te zorgen en zij begon ’s middags al met koken, daardoor was het ook echt lekker en goed. Het was altijd gewoon lekker en met veel variatie.

Rutger, wat heb jij geleerd van het koken bij het maken van dit boek?
Alles, sowieso mooi om hem in de keuken bezig te zien, meer geleerd om met specerijen en kruiden om te gaan en deze te combineren zodat het daardoor krachtiger wordt.

Komt er een tweede boek?
Ik heb geen idee of er een tweede boek komt. Ik denk nu dat wij van dit moeten genieten en hopen dat het echt goed aanslaat. Aan de reacties te merken, zijn er heel veel mensen enthousiast over en nou is het afwachten of wij met iets nieuws kunnen komen. Ik ben niet zo van het herhalen, Lekker Beter deel 2 gaat er niet komen.

Moederspomdef

Comfort food en suiker

Heb jij een voorbeeld wat jou heeft doen besluiten kok te worden? Mijn moeder, zij heeft mij die kern gegeven waar het om gaat. Zij creëerde met heel veel liefde en toewijding iets en gaf dat aan mensen en zag dat mensen daarvan blij werden en daar ligt bij mij nog steeds de focus.

Hoe staan jullie tegenover suiker, er wordt steeds meer gezegd dat we te veel suiker eten, vinden jullie dat ook? Er wordt tegenwoordig geadviseerd zo min mogelijk suiker tot je te nemen, ik vind dat overal een max aan zit, je moet gewoon naar je eigen voedingspatroon kijken. Dat hebben wij ook gedaan, we gebruiken ook wel wat suiker, maar niet te veel. Suiker is natuurlijk een koolhydraat, glucose, dat heb je ook nog nodig om je verbrandingsovens te laten werken, alleen je moet ook kijken waar gebruik je het voor. Daar wordt ons boek voor gebruikt, als je suiker hebt, welke moet je dan gebruiken, de lange of de korte, is het direct voor het sporten, ja, dan heb je de dextro nodig, is het voor langer, dan gebruik je de langzame koolhydraten. Suiker is iets wat je met mate moet innemen. Uiteindelijk is het toch altijd de dosis die bepaalt of iets schadelijk is en niet het product zelf.

In hoeverre hebben emotionele ervaringen met eten hun weerslag op je gezondheid? Hoe belangrijk is het dat het eten lekker is, is dat ook belangrijk voor je gezondheid? Kan comfort food ook een positief effect hebben op je gezondheid omdat het stressverlagend is?
Ja, we hebben het er als een van de prestaties ingezet. Ontspanning is ook een soort van prestatie tegenwoordig en ik denk dat comfort food dat wel bereikt. Alleen, je moet je prestatie kiezen, zodat je niet elke dag comfort food tot je neemt. Emotie heeft altijd wel zijn weerslag op wat je eet en ik vind dat eten ook wel een ontspanning moet zijn op een dag. Dat je er echt even voor moet gaan zitten, niet, wat tegenwoordig heel vaak gebeurt, snel, snel, snel en dan is het weg. Dan geniet je er ook niet van. Ik denk dat je die momenten van eten moet kiezen om even tot rust te komen in plaats van dat we allemaal grijpen naar meditatietechnieken en dat soort dingen. Ik heb door een bepaald soort eten naar klassieke muziek leren luisteren. Ik merkte dat ik naar allerlei muzieksoorten luisterde, vooral waarop je kunt dansen, heftig en herrie. Op een gegeven moment zaten we heel ontspannen aan een soepje en heel relaxed met broodjes in een hele fijne omgeving en toen kwam die muziek heel lekker binnen. Toen begon ik klassieke muziek mooi te vinden die ik voorheen nooit kon waarderen. Ik denk dat de situatie uiteindelijk bepaalt wat wij willen eten en dat het ook voor een stukje ontspanning en extra ontwikkeling kan zorgen voor mensen.

Wat was het beste advies dat jijzelf ooit hebt gekregen?
Dat ik de overtuiging moet hebben elke dag te genieten in alles wat ik doe en daar ga ik ook voor. Altijd doorgaan. Mijn opa zei: “Als je een idee hebt, ga ermee aan de slag en ook al heb je tegenslagen, altijd doorgaan en als je er veel energie insteekt, dan wordt het uiteindelijk toch iets waar jij tevreden mee bent.”