Ramon Beuk is een in Suriname geboren televisiekok en schrijver van kookboeken. Hij werd op tv bekend door het programma Born2Cook en schreef columns voor de Telegraaf. Rutger Verhoeff is een vloggende, bloggende en schrijvende huisarts, in 2012 op tv te zien in ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’. Zijn eerste boek kwam uit in 2014. Janneke Siebelink, hoofdredacteur van online magazine lees.bol.com, interviewde hen over hoe het boek tot stand kwam.
Er kwam een kok bij de dokter of er kwam een dokter bij de kok?
Ik was tafelheer in het BNN-programma van Wilfred Genee (The Friday Move) en Rutger was een van de gasten. We raakten met elkaar in gesprek en vroegen ons af of we onze krachten konden bundelen en kijken of daar een wisselwerking uit kon komen. Rutger staat voor het beter maken van mensen en ik wil vooral dat mensen lekker eten. Met de focus op dat stukje zijn we gaan nadenken hoe we samen een boek konden gaan maken. Daar hebben we de kern ‘Lekker beter’ bedacht en zijn we uitgegaan van situaties waarin mensen eten en hebben we gekeken naar wat je eet in welke situatie. Het is heel duidelijk geen dieetboek, maar wel een boek waarin we zeggen wat je nodig hebt voor een betere nachtrust, om je goed te kunnen concentreren, bij duursporten, krachtsporten, enz. Ik ben degene die het eten maakt en Rutger is degene die zegt: “Let vooral op dat je dat niet doet en dat vooral wel, qua ingrediënten”.
Zijn jullie uitgegaan van dingen vanuit jouw praktijk, vragen die jij vooral veel kreeg?
Dit boek is ontstaan door dingen die ik zag in mijn praktijk, op social media en door wat voor boeken er tegenwoordig allemaal zijn. Ik zag jongedames die in een keer 1100 calorieën per dag willen gaan eten, omdat ze een bepaald doel nastreven. Ik heb patiënten die heel veel vitaminesupplementen gaan eten omdat ze weer iets hebben gelezen op social media. Ik merkte dat mensen hierin heel snel doorsloegen. Ik heb sowieso altijd wel affiniteit gehad met voeding en ik hoorde op de radio dat mevr. Kroes zei: “Je kunt ook klei eten, dat is ook goed voor je, want het komt van de boerderij en daar is bewezen dat het werkt”. Toen dacht ik dat ik er echt iets aan moest gaan doen en toen ontstond het idee om dit boek te maken. Het gaat over alle prestaties die je op een dag kunt leveren en dan kijk ik naar de voedingsmiddelen die er op dit moment zijn. We noemen niets super foods, want die zijn er gewoon niet, er is niets bewezen, maar ik had wel iemand nodig. Ramon is van het lekkere eten en ik weet zeker dat dingen beter beklijven bij mensen als het lekker is. Die combinatie biedt een kookboek waarbij je iets kan leren en dat ook blijft hangen.
Het is toch ook nog steeds wel een beetje eenvoudig, toch? Niet te gecompliceerd?
Ja, het is wel de bedoeling dat mensen het ook kunnen maken, dus ga je uit van de toegankelijkheid van de ingrediënten en ook de toegankelijkheid in de bereidingstechnieken. Over het algemeen zijn veel dingen redelijk makkelijk, andere dingen hebben iets meer ingrediënten en iets meer bereidingstijd, maar qua moeilijkheidsgraad is het boek prima te doen voor iedereen.