Victor Mids en Oscar Verpoort leerden elkaar op het Haags Montessori Lyceum kennen. Een leraar zag hun gedeelde hobby en sindsdien mindfucken ze mensen. Dat is het lange verhaal kort. Maar we kunnen wel zeggen dat deze twee mannen vrij succesvol zijn in een mindfuck. Kunnen wij – als gewone burgers – dat ook? Volgens Victor en Oscar zeer zeker wel en daaruit voort vloeiden de boeken Mindf*ck en Mindf*ck Next Level.
De benaming goochelaar kennen we allemaal, dat werd altijd geassocieerd met het konijn uit de hoge hoed. Maar dat is niet wat de twee vrienden doen. Dus besloten ze de term illusionist te claimen en zelfs het woord mindfuck. Want dat is wat ze doen: je mind fucken. Victor voor de schermen als illusionist en Oscar erachter als regisseur van het programma, samen als de creatieve drijf achter het programma en auteurs van de boeken.
Magie van een illusie
Op de vraag waarom ze begonnen met goochelen als hobby, heeft Victor daar eigenlijk geen antwoord op: “Het pakt je en laat je eigenlijk niet meer los. Het is creatief, vingervlug, je moet je motoriek trainen en puzzelen. Ik had op de basisschool een goocheldoos, en het heeft ook te maken met het feit dat je iemand moet vinden met wie je het samen kan ontdekken.” En die vond hij in Oscar. “Het is in de kern natuurlijk wat je wel of niet ligt, maar het is aanstekelijk. Victor en ik zaten echt in de pauzes samen trucs door te spitten, methodes te achterhalen en uit te vogelen hoe zo’n illusie nou ging.” Hoewel Oscar & Victor zelf graag van de hoed en de rand wilden weten over de trucs, zijn ze niet bang dat de illusies hun magie verliezen als je de boeken van Mindf*ck hebt gelezen. “Wij geven weg wat we weg willen geven. Bij elk geheim delen we iets dat je kunt leren over je zintuigen. Als het alleen gaat om het geheim prijsgeven, dan is het niet leuk”, legt Victor uit. Oscar vult aan: “Je had vroeger dat programma Illusionisten ontmaskerd. Je was toch vaak teleurgesteld als je zag hoe de truc werkte. Wat we met ons boek doen is kijken of de methode even interessant is als het effect. Dus ook als je niet zelf aan de slag wil gaan met de illusies, dan is dit boek nog interessant voor je.”
Een brein van een illusionist
Want zoals Oscar net al uitlegde: illusionist zijn is niet alleen leuk; het schijnt ook nog hartstikke goed voor je te zijn. “Je bent je brein op een andere manier aan het triggeren om dingen te bedenken, en dat helpt je ook met problemen oplossen”, zegt hij. Of zoals de term die hij gebruikt: het illusionisten-brein. Victor verklaart dit nader: “Als ik jou zou vragen om een stoel te laten zweven, dan zeg jij: ‘dat kan niet’. Een illusionist denkt: ‘Prima, ik kan dit, dit en dat, zus en zo doen’. Je bent namelijk als illusionist gewend om het onmogelijke mogelijk te maken.” Vertaalt naar onze dagelijkse problemen waar we tegen aanlopen is dat de illusionisten altijd het onmogelijke mogelijk willen maken, ofwel: super probleemoplossend zijn!
Het interview gaat verder na het volgende blok.