Monica Maas
Interviews

Interview met Monica Maas: "Tijdens het schrijven komen allerlei ideeën naar boven."

De populaire kinderboekenreeks over Bobbi bestaat alweer 15 jaar! Wij spraken met Monica Maas, illustrator van Bobbi, over waar zij haar inspiratie vandaan haalt.

Gefeliciteerd! Bobbi bestaat 15 jaar! Word je wel eens herkend?
Dank je wel! Alweer 15 jaar, geweldig hè? Het komt soms voor dat moeders tegen hun kind zeggen: “Kijk, dat is de moeder van Bobbi!” Geweldig natuurlijk, en door de Bobbi Facebook-pagina heb ik voortdurend contact met de fans. Dat is heel leuk.

Is Bobbi in die jaren veranderd?
Hij gaat in elk geval met de tijd mee. Tegenwoordig teken ik de ouders van Bobbi met een smartphone, dat deed ik tien jaar geleden nog niet. In sommige boeken is hij nog een echte dreumes die leert op het potje te gaan. Later is hij wat ouder en gaat hij naar school, op voetballen en naar zwemles.

Is het na 15 jaar nog steeds altijd leuk om Bobbi te tekenen?
Jazeker! Ik vind het telkens weer een uitdaging om te zoeken naar de juiste emotie, uitdrukking en houding. Wanneer ik niet tevreden ben over een tekening maak ik deze opnieuw. Soms meerdere keren. Wanneer Bobbi bijvoorbeeld gaat slapen is het belangrijk dat hij echt lékker in zijn bedje ligt.

"Ik lees altijd ieder verhaal voor aan mijn kleindochters. Pas wanneer zij geen opmerkingen hebben, stuur ik de illustraties naar de uitgever."

Is er iets over Bobbi en zijn familie wat wij niet weten?
Bobbi’s klasgenootjes in Bobbi gaat naar school heb ik vernoemd naar kinderen uit mijn eigen omgeving en de vriendjes in Bobbi geeft een feestje heten net als mijn kleinkinderen: Ella, Jet, Cato en Krijn.
Ik lees altijd ieder verhaal voor aan mijn kleindochters, Ella (6) en Cato (4). Pas wanneer zij geen opmerkingen hebben, stuur ik de illustraties naar de uitgever.

Hoe bedenk je steeds nieuwe onderwerpen? Waar haal je inspiratie vandaan?
Via e-mail of Facebook sturen fans regelmatig tips voor nieuwe titels. Dit is handig zodat we weten waaraan behoefte is onder de lezers. Samen met Mariska Budding, de uitgever van Kluitman, worden de nieuwe onderwerpen bepaald. Als ik aan een boek begin, ga ik eerst de tekst bedenken, heerlijk vind ik dat. Tijdens het schrijven komen allerlei ideeën naar boven. Tussendoor maak ik schetsen om te zien hoe de beelden die ik in mijn hoofd heb er op papier uitzien. Inspiratie haal ik uit mijn omgeving en mijn eigen fantasie natuurlijk.

Wat denk jij dat het geheim is van Bobbi? Waarom is hij al jarenlang zo succesvol?
Mogelijk komt dat doordat jonge kinderen veel in Bobbi herkennen. Bobbi is voor veel kinderen echt hun vriendje! Verder zijn de verhaaltjes vrolijk, lezen ze prettig voor en lopen altijd goed af. De tekeningen zijn duidelijk en gedetailleerd waardoor kinderen kunnen benoemen wat er te zien is. En door de rijmpjes gaan peuters en kleuters zelf de teksten aanvullen, wat goed is voor de taalontwikkeling. Ook grappig is dat kinderen die zelf leren lezen, de Bobbi-boeken voorlezen aan hun jongere broertje of zusje. Intussen is er een hele generatie opgegroeid met Bobbi. Jongeren die nu ongeveer 18 zijn kennen Bobbi nog uit hun peuter-/kleutertijd. Dat vind ik heel bijzonder.