Header Cynthia Schultz
Header Cynthia Schultz
Interviews

Geen overzicht en handen in het haar? Cynthia Schultz komt je redden met Goed werk!

Je komt net terug van vakantie; de mailbox is ontploft en je hebt een volgeplande agenda waar je u tegen zegt. Hoe tem je dit én hoe zorg je überhaupt voor meer overzicht in je werkleven? Cynthia Schultz – beter bekend als Structuurjunkie – bracht Goed werk uit; een boek dat jou verder kan helpen met het structureren van jouw (werk)dag. Ben jij wel in voor meer productiviteit, focus en vooral ook plezier? Ik kan je vertellen dat je hier op het juiste adres bent.

Al jaren helpt Cynthia Schultz via Structuurjunkie en haar blog Cynthia.nl mensen om beter te leren plannen en gefocust te werken. In Goed werk geeft ze je al haar tips, kennis en deelt ze haar ervaringen over plannen, structuur, focus en productiever (thuis)werken. Wil jij meer tijd voor dingen die er écht toe doen? Ook dan geeft Cynthia je tips; hoe ontwikkel je goede en nieuwe gewoontes en zeg je gedag tegen de oude? In Goed werk kan het niet anders dan dat je straks beter gaat werken en meer plezier en rust gaat ervaren.

Praktische tips voor meer efficiëntie

Goed werk is een boek waarmee je niet harder, maar juist slimmer gaat werken. Cynthia vertelt waar het boek over gaat: “Goed werk is een praktisch boek met praktische tips die je meteen kan gaan uitproberen. Ik hoop dat mensen hiermee efficiënter gaan werken en meer voldoening uit hun werk of leven halen. Het is voor mensen die zin hebben om meer werk te verzetten in dezelfde tijd en meer tijd over willen houden voor dingen die ze juist belangrijk vinden. Denk aan meer tijd voor familie, vrienden of interessante projecten. In dit boek deel ik mijn Structuurjunkie-methode die ik door de jaren heen heb ontwikkeld. Met deze methode leer je onder andere om efficiënter en met meer focus te werken, begrijp je waarom je moeten plannen en hoe goed plannen je helpt tijdens je werk, maar ook je privéleven.”

Waarom jij (nu) moet gaan plannen

“Het is belangrijk dat mensen gaan plannen, omdat het vooral veel rust geeft en voor overzicht zorgt. Plannen zorgt ervoor dat je alles vanuit je hoofd op papier zet, waardoor je meer rust krijgt, productiever werkt en meer grip krijgt op het behalen van je doelen. Of dat je meer tijd voor jezelf overhoudt.” Plannen zorgt er dus voor dat je niet constant herinnert wordt aan welke taken je nog moet doen of wie je nog moet bellen. Door dit te doen met behulp van Cynthia haar methode en tips kun je veel meer rust ervaren tijdens het werken. Wie wil dat nou niet?

Meer overzicht, rust, focus én productiviteit

Hoe leer je nu eigenlijk plannen en productief werken? In Goed werk laat Cynthia je dit zien en ook ervaren: “Het boek is verdeeld in praktische hoofdstukken. Denk aan een hoofdstuk over productief werken, overzicht en structuur, mindset, doelen bereiken en ook plannen. Het hoofdstuk productiviteit gaat over focus. Hoe zorg je nou dat je gefocust bent in een wereld waar afleiding op de loer ligt. Onze hersenen zijn niet gemaakt voor al die prikkels, sociale media, de kantoortuinen en iedereen die aandacht vraagt. Ik leg je stap voor stap uit hoe je focus krijgt en hoe je gefocust blijft. Hoe kun je omgaan met de stroom van de dagelijkse prikkels? Ik leer het je!”

Lezen, accepteren én actie!

Niet alleen productief werken komt aan bod, maar ook plannen zodat je meer rust ervaart: “Ik leer je stapsgewijs waarom je moet plannen en hoe je jezelf kunt motiveren om te plannen. Dit doe ik onder andere door te laten zien hoe ik mijn eigen planner invul, zo krijg je een goed beeld van hoe ik het aanpak.” Na het lezen van dit boek vol praktische tips, wil je natuurlijk ook aan de slag met alle handvatten. “Goed werk bevat naast het theoretische gedeelte ook opdrachten. Je kunt dit boek wel gaan lezen, maar als je er achteraf niets mee doet dan zul je je leven ook niet verbeteren. Ik laat je nadenken over bepaalde vraagstukken zoals wat op jouw werkplek een bron van afleiding is en wat je daaraan kunt doen. Het is belangrijk dat je dit beseft en dus ook meteen kunt aanpakken. Na elk hoofdstuk is er ruimte om je eigen actiepunten op te schrijven zodat je het beter kunt onthouden én meteen aan de slag kunt gaan.”

Eerste hulp bij collega’s op de werkvloer

Waar het eerst een hele uitdaging was om thuis te werken, wordt het nu weer een uitdaging om met elkaar op kantoor te werken. Er is meer afleiding en er zijn meer prikkels dan thuis. Hoe kunnen we nou effectief werken op kantoor? “Communicatie is echt belangrijk. Ga met elkaar in gesprek om te kijken hoe jullie allemaal zoveel mogelijk uit de werkdag kunnen gaan halen. Denk bijvoorbeeld aan focusuren waarin jullie elkaar niet kunnen storen en even kunnen werken aan die ene belangrijke klus. Zo kun je afspreken met je collega’s om minimaal twee focusuren op een dag te hebben om je even af te zonderen. Een andere tip is om met koptelefoons te werken. Als je een koptelefoon draagt, maak je duidelijk dat je niet gestoord wilt worden en er in feite even niet bent. Ik ben van mening dat het goed is om afspraken te maken met wanneer je elkaar wel of niet mag storen. Niets is irritanter als mensen aan je bureau staan, terwijl je net lekker geconcentreerd aan het werk bent.”

Trek jezelf achter de keukentafel vandaan

Is pauze nemen zonde en het verdoen van je tijd? Of juist een must om een fijne werkdag te hebben? Cynthia geeft antwoord: “Nee, pauze nemen is echt essentieel en superbelangrijk. Pauze nemen moet een taak op je takenlijst zijn die je het liefst eerder inplant dan de rest van je taken. Je hebt het nodig om productief te zijn en om te kunnen focussen. Wat ik vaak hoor van mensen is dat pauze nemen alleen maar tijd kost en ze beter kunnen doorwerken. Wat mensen vaak niet weten is dat als je pauze neemt, je eigenlijk tijd maakt voor meer energie. Even tien minuten iets anders doen helpt je concentratie en productiviteit verhogen. Maak je dus een planning voor de volgende werkweek? Plan je pauzes in! Zet wekkers om jezelf te herinneren aan het nemen van een break.” Je kunt het beste je pauze insteken met activiteiten die niet bij je werk horen: “Denk aan een kopje koffie pakken, kletsen (maar niet over werk) of even wandelen. Vaak denken mensen dat je hard moet werken om een pauze te verdienen. Dit is absoluut niet waar. Wat je wel of niet hebt gedaan, of je hard hebt gewerkt of het even niet lukte; pauze moet een routine worden. Als je het niet in je agenda zet, dan kom je in de knoei. Je kunt blijven knallen, maar een pauze nemen is slimmer. Het is verstandiger, gezonder en je gaat er beter werk van leveren. Willen we dat niet allemaal?”

Niet méér gaan werken, maar lékker gaan werken

“Goed werk is een mooi boek voor iedereen die meer uit zijn dag wil halen. Of dat nou in je werk- of privéleven is. Het gaat er niet per se om dat je meer werk wilt verzetten, maar dat je lekkerder gaat werken. Het is ook voor iemand die minder wil werken, maar in die uren wel gefocust bezig wilt zijn. Ik hoop dat mensen met dit boek leren fijner te werken, alles gedaan hebben wat ze wilden doen, lekker pauzes hebben genomen en meer uit hun dag hebben gehaald. Goed werk leert je beter plannen en beter focussen. Maar jij moet het ook willen!”

Meer tips voor een rustigere en georganiseerde (werk)week vind je in Goed werk!

Volg ons ook op Instagram @lees_bol_com voor meer inspiratie!

Naomi foto lees magazine
Naomi Kappe