Interview Meester Mark
Interview Meester Mark
Interviews

Geniet en lach met De grappigste taalfoutjes uit de klas van Mark van der Werf

Mark van der Werf, beter bekend als Meester Mark, kun je onder andere kennen van sociale media waar hij de leukste kinderlogica, brutale briefjes en grappige taalfoutjes van leerlingen uit het hele land deelt. Hij begon zijn carrière als journalist, maar gooide toch het roer om want het beroep meester leek hem wel wat. Hij schreef een boek over deze carrièreswitch: Meester Mark draait door. Hij vertelt daarin hoe hij docent werd op een basisschool en twee jaar later stopte. Daarna is hij blijven schrijven over het onderwijs en heeft hij nu een nieuw boek: De grappigste taalfoutjes uit de klas.

Het is hartverwarmend, hilarisch, soms ook ontroerend en bovenal treffend hoe kinderen denken en dat vervolgens uitspreken. Mark van der Werf krijgt dagelijks allerlei taalfoutjes of prachtige kinderlogica toegestuurd van juffen, meesters en ouders, om die vervolgens met zijn volgers te delen op Facebook en Instagram. Deze taalfoutjes worden ontzettend goed ontvangen; naast dat Mark er zelf een glimlach van krijgt, vrolijkt hij andere mensen ook op. Op een dag besloot hij al deze foutjes en kinderlogica te structureren: “Toen ik de chaos ging beperken, kwam ik erachter hoeveel plaatjes ik had en dat ik deze wel kon gaan bundelen. De rest is geschiedenis!”

Grote collectie met kinderlogica

Mark vertelt hoe het ooit allemaal begon: “Het verzamelen van foutjes gebeurde nadat ik een plaatje opgestuurd kreeg over welke kaart je erbij moet pakken om te zien of het gaat regenen. Het antwoord van de leerling was Buienradar. Ik kan diegene natuurlijk geen ongelijk geven, want daar kun je inderdaad zien of het gaat regenen. Deze kinderlogica deelde ik op sociale media en ontving direct enthousiaste reacties.” Mark is daarna niet meer gestopt met het delen van kinderlogica en de grappige foutjes die kinderen soms maken. Wat hij hoopt te bereiken? “Ik heb mijn doel bereikt als mensen een glimlach op hun gezicht krijgen. Ik denk namelijk dat veel mensen de plaatjes en taalfoutjes gewoon echt leuk vinden.”

Thema’s uit de belevingswereld van kinderen

Wanneer je het boek opent is een lach op je gezicht haast onvermijdelijk; de mooiste kinderlogica en foutjes vliegen om je oren. De grappigste taalfoutjes uit de klas bevat wel twintig thema’s: “Elk hoofdstuk bevat een thema met daarbij een persoonlijk stukje vanuit mijzelf. Er komen veel thema’s terug die op dat moment dichtbij de kinderen staan. Denk aan vakanties, verliefdheid, dieren, feestdagen, chatgesprekken tijdens het thuiswerken en alles wat ze over hun ouders vertellen in de klas. Na het lezen van die verhalen ben ik altijd benieuwd hoe de ouders op de tien minuten gesprekken verschijnen.”, vertelt Mark lachend. “Maar in het boek zie je ook hoe kinderen opdrachten letterlijk hebben genomen en hoe ze omgaan met de Engelse taal.” Deze foutjes komen overal vandaan: “Het zijn vaak grappige of ontroerende hersenspinsels die kinderen schrijven in werkboekjes, op een toets of die ze op briefjes uitwisselen.”

Het interview gaat verder onder het volgende blok.

Foutje!
Header meester mark de grappigste taalfoutjes uit de klas 6
Header meester mark de grappigste taalfoutjes uit de klas 4
Header meester mark de grappigste taalfoutjes uit de klas 2
Header meester mark de grappigste taalfoutjes uit de klas 1
Header meester mark de grappigste taalfoutjes uit de klas 3
Header meester mark de grappigste taalfoutjes uit de klas 5
1 van 3

Geen blad voor de mond

Mark vertelt wat hij zo mooi vindt aan kinderlogica: “Kinderen zeggen waar het op staat en dat leidt vaak tot bijzondere uitspraken. In tegenstelling tot volwassenen draaien ze er vaak niet omheen. Ze worden vaak als brutaal gezien, maar zeggen het tenminste wel. Hier kunnen wij als volwassenen veel van leren. Ik adviseer dan ook iedereen om net als kinderen wat meer rechttoe rechtaan te zijn. Houd het lekker kort, draai er niet omheen en vertel wat je zeggen wil.”

Kom voor jezelf op

Naast dat kinderen spontaan zijn en gewoon hun mening delen, geven ze ook goed hun grenzen aan: “Wij kunnen veel meer voor onszelf opkomen dan we nu doen. Blijf dus niet mopperen over een probleem, maar probeer de situatie aan te pakken. De meeste kinderen kunnen goed hun grenzen aangeven en dat moeten wij als volwassenen ook niet vergeten om te doen. Ook geven kinderen veel complimenten. Oftewel, genoeg wat we van de kleine en jonge mensen onder ons kunnen leren!” Deze wijsheden leer je al lezend in zijn nieuwe boek.

Zin in een glimlach?

Dan is dit boek voor jou! Mark vult aan: “De grappigste taalfoutjes uit de klas is voor ouders en leerkrachten die deze foutjes herkennen en dagelijks met kinderlogica te maken hebben. Maar dit boek is natuurlijk voor iedereen die het leuk en grappig vindt om kinderlogica te zien en dit wellicht ook herkent van vroeger. Dit is een leuk boek als je meer wilt lezen over de hersenspinsels van kinderen.”

Naomi foto lees magazine
Naomi Kappe